Babakocsi teszt

Hogyan válasszunk babakocsit 2019

A legjobb babakocsik 2019-ban

Tanácsok, tippek, vélemények

Bevezetés

A babakocsi vásárlás az egyik legnagyobb felmerülő költség gyermekvállaláskor. A ruháknak, az ágynak és a pelenkáknak is megkérik az árát, de jelen pillanatban a kocsi lesz a legnagyobb kiadás. Ezért fontos, hogy alaposan átnézzük a babakocsik kínálatát, és megtaláljuk a megfelelő kompromisszumot a jó ár és a jó minőség között. Nem szeretnénk azt mondani, hogy a legdrágább mindig a legjobb. Ez nem igaz – elsősorban a baba kényelme és egészsége a leglényegesebb, a pénz csak ezek után jön. A babakocsiban a kisbaba sok időt tölt, ezért a jó befektetés később megtérül.

Másrészt megértjük, hogy nehéz döntést hozni úgy, hogy a médiában naponta jelennek meg információk, nem megfelelő, sőt, egyenesen életveszélyes babakocsikról. A vásárlóknak így nyilván megrendül a gyártókba vetett bizalma. Ezért szeretnénk egy kis segítséget nyújtani a babakocsi kiválasztásához. Először is szeretnénk figyelmeztetni arra, hogy az egyes kocsik minősítése némileg szubjektív – sokban függ a vásárló szokásaitól és szükségleteitől, és nemcsak a paraméterek fontosak. Ha szeretné a kocsit a természetben tett kirándulásokhoz is használni, akkor más típusú babakocsira van szüksége, mint a városi sétákhoz. Azonban segíthetünk az egyes paraméterek ismertetésével és azok összehasonlításával. Az áttekinthetőség kedvéért a babakocsikat ezekbe a kategóriákba rendeztük – sportos-, kombinált- és testvér babakocsik. Mindegyik más célra használatos, ezért érdemes ismerni az egyes típusokat.

Annak érdekében, hogy könnyebben átlássa, hogy melyik babakocsitípus alkalmas az Ön számára (például súly, teherbírás vagy a kerék anyaga tekintetében), és milyen követelményeknek kell eleget tennie, elkészítettük 2019 legjobb babakocsijainak értékelését. A márkák mellett figyelembe vettük a biztonságot (mind közül a legfontosabb), a kényelmet, az élettartamot és az egyszerű kezelhetőséget. Ezt az útmutatót azért készítettük, hogy segítsünk eligazodni az adatok között és megmutatjuk, hogy mire figyeljen vásárláskor. A kocsi egyben gyermekágy is, ahol a gyermek sok időt tölt, legalábbis amíg kicsi. Ezért kell mindenben megfelelnie, és nem ajánlatos spórolni rajta. Mindenekelőtt figyeljen a minőségre, ne csak az alacsony árra. És hogy ismeri fel a minőséget? Nézzük meg együtt közelebbről.

Kočík-a-maminka

back to menu ↑

Babakocsi típusok

Először is tekintsük meg az egyes babakocsik felosztását. A tesztünkben összesen négy kategóriát különböztetünk meg, amelyek mindegyike más módon használható. Az első a sport babakocsi, amely mély kocsiként is használható. Ez a gyermek számára nem a legmegfelelőbb, ugyanis az ideális az, ha ülő helyzetben van benne. Használhatja akár három és fél, néha akár négyéves korig is (ezen a ponton jegyezzük meg – hogy a könnyített babakocsi, az úgynevezett golf típusú, nem megfelelő csecsemőknek). Manapság a legnépszerűbbek a kombinált babakocsik – amelyek egyesítik a mély és a sport babakocsi előnyeit, néha még gyermekülést is kiváltják, amit „tojás” néven ismerünk. Külön kategóriát szenteltünk a testvérkocsiknak (akár ikreknek, akár különböző korú gyermekek számára). De most lépjünk tovább az egyes kategóriákhoz.

back to menu ↑

Sport babakocsik tesztje

Amint a baba kinövi a mély babakocsit, és már nem fér bele a kocsi kosarába, akkor egy másik típusút kell beszerezni – egy sport babakocsit. Hat hónapostól három-, vagy legfeljebb négyéves korig alkalmas, amikor a gyerekek lassan elkezdik elhagyni a babakocsis kort. Azok a gyerekek, akik használják, már tudnak ülni, szükség esetén az ülés magassága állítható. A háttámlákat és a lábtartókat egyészen fekvő helyzetig hajthatja, ezzel maximális kényelmet biztosítva a gyermek számára.

Legjobb sport babakocsik

Sorrend Név Kép Értékelés Ár
1. VALCO Snap Ultra Trend Árak összevetése
2. VALCO SNAP 4 TAILOR MADE Árak összevetése
3. KinderKraft PILOT Árak összevetése
4. Hauck Runner 2019 Árak összevetése
5. Petite&Mars Street Árak összevetése

Sport babakocsik és jellemzőik

Mivel ezt a kocsit jelentősen hosszabb ideig használják, ügyelni kell a gondos kiválasztásra és hogy a gyermek igényeit teljes mértékben kielégítse. Az ilyen babakocsi könnyű változatát golf babakocsinak is nevezik, pontosan azért, mert hasonlít a golfozók által használt kerekes táskához. Mi azonban ezt a fajta kocsit nem ajánljuk. Az ilyen babakocsi nagyon könnyű és egyszerűen összecsukható, de a gyerek nem fogja magát kényelmesen érezni benne.

Športový-kočík

A sportkocsi nemcsak kis sétákra alkalmas, mint a mély kocsi, hanem bármilyen utazás, kirándulás esetén is. Ezért ennél a típusnál még az előző típusnál is lényegesebb figyelembe venni a vevő szokásait és igényeit. Ezen a ponton elmondhatjuk, hogy az egyes kocsik nagyban különböznek kivitelezésben, súlyban, terhelhetőségben, felfüggesztésben, a kerék méretében és anyagában. Mindent meg kellene néznie. A biztonság kedvéért itt van néhány tipp arra, hogyan válasszon:

 • Ha gyakran utazik tömegközlekedéssel, akkor érdemes egy kisebb, könnyen összecsukható babakocsit vásárolni, ami nem akadályozza Önt a fel- és leszállásban.
 • Ha szeretné magával vinni a babakocsit a természetben tett kirándulásokra, ahol nincs aszfalt vagy térkő, válasszon robusztus és stabil kocsit, rugalmas felfüggesztéssel és felfújható kerekekkel. Minél nagyobbakkal annál jobb.
 • Ha dombon lakik, akkor érdemes fékekkel felszerelt babakocsit választani, hogy ne guruljon el.
 • Ha egy panelház földszint feletti emeletén lakik, válasszon egy könnyebb és kompaktabb babakocsit, amellyel nem lesz gond a lépcsőzés.

A sport babakocsi sajátosságait is figyelembe kell venni – könnyű, könnyen összecsukható, például autóba való behelyezéskor, és terepen is használható. Ez azt jelenti, hogy irányítást igényel, például, hogy véletlenül meg ne lógjon.

Előnyök:

 • Összerakható, könnyű
 • Jobb irányíthatóság
 • Az idősebb gyermekek számára kényelmesebb

Hátrányok:

 • Magasabb ár
 • Kevésbé tartós
 • Alaposabb kiválasztás szükséges

back to menu ↑

Kombinált babakocsik tesztje

A legtöbb szülő ma már nem vesz egy mély és egy sport babakocsit, hanem egy kombináltat választ. Ez olyan alvázból áll, amelyen egy mély kosár van és egy ülés is, esetleg van alatta még egy autós hordozó is, amelybe a gyerekek beleülhetnek, és egy sport babakocsira hajaz.

A legjobb kombinált babakocsik

Sorrend Név Kép Értékelés Ár
1. KinderKraft Moov Navy Árak összevetése
2. Hauck Rapid 4 Plus Trio Set 2019 Árak összevetése
3. Hauck Rapid 3R Trioset 2019 Árak összevetése
4. KinderKraft VEO Árak összevetése
5. ZOPA Mystic Árak összevetése

Kombinált babakocsik és jellemzőik

Csecsemőkortól egészen iskoláskorig alkalmas, amíg a gyerek nem képes hosszabb távokat legyalogolni. A fő előnye a sokoldalúság és a hosszú távú használhatóság. Könnyen igazodik a gyermek aktuális korához és súlyához. Ez a fajta babakocsi lett az utóbbi években a legnépszerűbb.

Kombinovaný-kočík

Azonban, hogy ne legyen olyan egyszerű a választás, a kombinált babakocsiknak is vannak előnyei és hátrányai. A legfőbb hátránya, a nagy súly és a kis tér. A mózeskosarat a kisebb gyermekek 5-6 hónap alatt kinövik. A kombinált babakocsi sport változata ugyan hasonló a klasszikus mély kocsihoz, de vannak más hátulütői is – többek között a gyengébb felfüggesztések. Ebben a fajta babakocsiban nem lehet elringatni a babát. Néhány anyuka megpróbálja oldalra hintáztatni, de azzal a kocsi szerkezete szenvedhet károkat. Hasonlóképpen a kocsinak nem tesz jót a nehezebb terep sem. Ha kombinált babakocsit vásárol, akkor számolnia kell azzal, hogy a gyermekét nem fogja tudni ringatni benne. Néhányunk számára elrettenthető lehet a kocsi magasabb ára, de meg kell értenie, hogy egy áráért az egész szettet vásárolja meg, és ezzel végeredményben sok pénzt spórol meg. Két babakocsiért, egy mély- és egy sport babakocsiért sokkal többet fizetne.

Előnyök:

 • Variabilitás
 • Nem kell egymás után két babakocsit vásárolni
 • A szett tartalmazhat autós hordozót is

Hátrányok:

 • Gyengébb felfüggesztés
 • Hiányzik a ringatás lehetősége
 • Egy univerzális szerkezet két különböző típusú kocsihoz

back to menu ↑

Testvér babakocsik tesztje

Az testvérek számára gyártott kocsik speciális típusú babakocsik. Nem túl gyakran vásárolják őket, de azért külön kategóriát szenteltünk nekik a tesztünkben. Jól használhatók, ha ikrek vagy akár hármasikrek születnek. Akkor is jók, ha egy évvel első gyermek születése után jön a második baba.

A legjobb testvér babakocsik

Sorrend Név Kép Értékelés Ár
1. Britax Römer Holiday Double Árak összevetése
2. VALCO Snap Ultra Duo Tailor Made Árak összevetése
3. Hauck Rapid 3R Duo 2019 Árak összevetése

Testvér babakocsik és jellemzőik

A testvér babakocsi abban segít, hogy a sétákra ne kelljen két babakocsit és az apukát is magával vinnie. Két kosárral vagy két ülőhellyel rendelkezik, tehát egyszerre mindkét gyermekét beleteheti. Ez egyszerűbb és kényelmesebb Önnek. Másrészt nem várhatja el, hogy egy ilyen babakocsi különösen könnyű vagy egyszerűen összecsukható legyen. Kezelése bonyolult, és az ára is magasabb (részben azért is, mert később nehezebben értékesíthető tovább). A legfontosabb előnye, hogy egyszerre két gyermeket hordozhat.

Súrodenecký kočík

Előnyök:

 • Egyszerre két gyermek is tolható bennük (különböző korúak is)

Hátrányok:

 • Bonyolult kezelés
 • Nagyobb méretek, nehezebb súly
 • Magasabb ár


back to menu ↑

A legnagyobb babakocsi gyártók áttekintése

Elöljáróban egyetértünk Önnel abban, hogy a babakocsiknál nem olyan könnyű azt mondani, hogy „Ez a márka jó, megveszem, ennél meg van valami kicsit gyanús, el a kezekkel!”. A babakocsi vagy kényelmes vagy nem, ebben pedig nem játszik túl nagy szerepet a márkája – figyelembe kell venni a vásárló szokásait, a gyermek kényelmét és igényeit. Azonban gyermeke biztonsága érdekében érdemes ismerni a bevált gyártókat, és kicsit ez alapján is mérlegelni a döntést – olcsó kocsik gyártói gyakran nem teljesítenek jól a minőségvizsgálatokon, mert a termékeikben mérgező anyagok lelhetők fel, hibás fékek vagy egyéb problémák merülhetnek fel. Ezzel ellentétben a nagy vállalatok, amelyek neve a piacon jól ismert, nem engedhetik meg maguknak, hogy gyenge terméket bocsássanak a piacra. Vessünk egy pillantást a nagyobb gyártókra, akiket érdemes ismerni. Kérjük, ne gondolja semmiképp, hogy a többi márka nem gyárthat jó babakocsikat. Ezek csak példák, ötletek, amelyek inspirálhatják Önt.

Britax/Römer babakocsik

A Britax/Römer vállalat logója 1979-ben kezdett megjelenni a kocsikon. Abban az időben egyesült a két hagyományos és magasan értékelt vállalat – az 1930-as években alapított német Römer és a brit Britax cég (alapítva 1939-ben Nagy-Britanniában). A babakocsik mellett ez a cég például autós gyermekülésekre is specializálódott, ahol a legjobb gyártók közé sorolják (termékeik közé tartozik például az Isofix rendszer is). A biztonsági teszteken ezek a babakocsik általában nagyon jól szerepelnek, és biztosan nem kell aggódnia gyermeke biztonságáért.

BritaxRömer-300x152

ABC Design babakocsik

A bébi termékek gyártásával foglalkozó ABC Design vállalat 1989-ben alakult Baden-Württembergben, Németországban. Az alapítók Dietmar és Evi Fisher voltak. Eredetileg a vállalat más márkák babakocsijait árusította, majd később saját termékek gyártásába kezdett. Később a világ más országaiba is továbbterjeszkedtek, és 1997-ben a vállalat piacra dobta az első ikerkocsit. Manapság ez a cég jól ismert játékos a közép-európai piacon is, és magasan értékelt a szakemberek és a vásárlók körében is. Leggyakrabban a kombinált babakocsik terén találkozhatunk velük, de előfordulnak mély- és sport babakocsik is.

ABC-design-300x150

Chicco babakocsik

Az olasz Chicco márkát 1958-ban alapította Pietro Catelli, Lombardiában. Szerette volna megünnepelni első fiának születését, akit otthon Chicco-nak becéztek. A cég kínálatában babajátékok, cumisüvegek és babakocsi találhatók, amelyek most minket is érdekelnek. A vállalat jelenleg világszerte több mint 120 országban van jelen, és a gyártás mellett kutatást vagy jótékonysági tevékenységet is folytat. Sajnos babakocsijaik nagyrésze golf típusú, amiket nem nagyon ajánlunk.

Chicco-300x200Inglesina babakocsik

Az Inglesina babakocsik, ahogy a név is sugallja, Olaszországból származnak. Alapítója Liviano Tomasi volt, egy lelkes szerelő, aki feleségének, Brunának köszönhetően kezdett el babakocsikkal foglalkozni. 1963-ban megalapította a L’Inglesina Baby-t, és ugyanebben az évben mutatta be az első babakocsit. Első pillantásra felismerni őket – biztonságosak, kényelmesek, miközben jól néznek ki, a design-juk gyönyörűen kidolgozott és elegáns. Velük kapcsolatban nem fukarkodhatunk a dicsérettel. Sport babakocsijak nem hagynak túl sok teret a kreativitásnak, azonban a három mély kocsi sorozatuk (Classica, Vittoria, Sofia) már igen.

Inglesina-300x85

back to menu ↑

Minőségi babakocsi: hogyan döntsük el, hogy melyik babakocsi a legkényelmesebb és legbiztonságosabb a kisbabánk számára?

A baba biztonsága és kényelme az, amit egy babakocsitól vár, ugye? És valószínűleg ez alapján fogja megítélni a minőségét is. Ezen a ponton azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy ebben az esetben ennek a megítélése más, mint a többi árunál. A minőség nem számszerűsíthető és nem fejezhető ki néhány paraméterrel és számokkal. Itt a minőség abban rejlik, hogy mennyire teljesíti az Ön által elvártakat és mennyi szolgálja ki a szokásait. És a legfontosabb dolog, amit meg kell nézni, hogy a baba biztonságban van-e és jól érzi-e magát. Talán nem is kell hangsúlyozni, hogy elég tágasnak kell lennie a gyermek számára.

Mielőtt azonban válogatásba kezd, partnerével gondolkodjon el néhány kérdésen – először is el kell dönteniük, hogy egy kombinált kocsit szeretnének az egész gyermekkora, vagy két külön kocsit, egy mélyet a csecsemőkorra és egy sportot az utána következő évekre. Ezenkívül még figyelniük kell a kerekekre, a felfüggesztésekre és az ellenállóságra, attól függően, hogy milyen terepen kívánják használni. Azt is írják össze, hogy milyen tartozékokat szeretnének a kocsihoz (bevásárlókocsi, fogantyú, szúnyogháló stb.). Végül az utolsó fontos kérdés – autóval vagy tömegközlekedéssel szeretnék szállítani a kocsit? Ha igen, válasszanak egy könnyű és egyszerűen összecsukható kocsit. Ezzel sok komplikációtól kímélhetik meg magukat.

Babakocsik és a biztonság

A babakocsi vásárlásnál a biztonság legyen az első helyen. Nem az ár, és nem is a kényelem, hanem a gyermekek biztonsága a legfontosabb dolog a babakocsi kiválasztásakor. Nézzük meg még az idevágó szabályokat is. A törvény szerint a babakocsinak, amely átesett a biztonsági teszteken, teljesítenie kell még az EN 1888:2012 szabvány által felállított normákat is. Ebben a szabványban vannak meghatározva az alapkövetelmények, amelyeknek a kocsinak meg kell felelnie, hogy forgalomba hozható legyen. A szabvány itt olvasható:

EN 1888:2012 szabvány

“Ez az európai szabvány határozza meg azokat a biztonsági követelményeket és tesztelési eljárásokat, amelyek egy vagy több gyermek szállítására alkalmas babakocsikra vonatkoznak, gyermekenként legfeljebb 15 kg és legfeljebb 20 kg bármilyen beépített platformon, amelyen a gyermek állhat. Ez a szabvány nem vonatkozik a játékra tervezett sport- és mély babakocsikra, vagy a speciális igényű gyermekek számára alkalmas járművekre. A termék egyéb funkciói esetén az ide vágó európai szabványok alkalmazandók. “

Azt szeretnénk javasolni, hogy soha ne vásároljon olyan babakocsit, amely nem felel meg ennek a szabványnak. Ezenkívül ellenőrizze még a fékrendszert. Általában a hátsó kerekek fékezhetők le, leggyakrabban ezek a fékek lábbal működtethetők. De vannak olyan terepviszonyok is, ahol nem praktikus a lábbal való fékezés – például dombon, lépcsőn vagy csúszós járdán. Ilyenkor jobb, ha a babakocsi fogantyúján van egy kézifék is. Továbbá még lényeges, hogy gyorsabb tempónál lehessen rögzíteni a kerekeket, nehogy elmozduljanak közben. Különösen a sport babakocsiknál fontos, hogy a kocsi ötpontos biztonsági övvel legyen ellátva, nehogy kiessen a kisbaba. Ezeket mindet próbálja ki és ellenőrizze le, mert meglétük nem annyira egyértelmű, mint ahogy első hallásra tűnhet

Kočík-na-ulici

A kocsi teherbírása a gyermek súlyához képest

A babakocsi teherbíró képessége egy fontos tényező. Azt jelzi, hogy hány kilogrammos gyermeket bír el a kocsi. De vigyázzon, ez nincs összefüggésben a babakocsi tágasságával, csak a szerkezet stabilitásával. A mély babakocsi általában sokkal nagyobb teherbíró képességgel rendelkezik, mint a baba súlya. Azonban sport babakocsiknál érdemes odafigyelni erre a paraméterre. Ez a fajta kocsi általában 15 kilogrammot bír el, kivételes esetben legfeljebb 20-at. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a babát három-négy évig tolhatja a kocsiban, amikor már egyedül is tud járni. Javasoljuk, hogy a legmagasabb teherbírású kocsit válassza. A gyermek növekedési tempóját nem lehet megjósolni, ezért jobb tartalékot hagyni. A gyártó által megadott teherbíró képesség természetesen kicsit aláértékelt, így a maximális terhelhetőség enyhe túlterhelése nem szabadna, hogy gondot okozzon, de ez nem ajánlott.

A kerekek száma és minősége fontos a gyermek kényelme szempontjából

A kocsi használatánál az Ön és gyermeke kényelmének szempontjából fontos a kerekek rendszere. Engedje meg, hogy újra emlékeztessük, mennyire fontos átgondolni a saját szokásait. Városban fogja használni a kocsit (tehát kövezett vagy aszfaltozott felületeken)? Akkor műanyag kerekű kocsit vásároljon! Persze a természetben vagy a parkban alkalmasabbak a terepjáró kerekek, amelyek nagyon ellenállók. Használhat felfújható kerekeket is (ezek jobban tompítják a rezgéseket), de ezeknél fennáll a kilyukadás veszélye. Hasonló szabályok érvényesek a kerekek elforgását illetően. Azokban az esetekben, amelyekben a jobb kezelhetőség számít – például nehezebb terepen – 360°-ban forgó kerekeket válasszon. Egyéb esetekben kisebb forgási szögű kerekeket válasszon, melyeknek köszönhetően a kocsi az egyenes úton kevésbé fog kimozdulni.

A kényelmes haladásért fontos a kerekek rugózása. Ez kocsinként különböző. A mély kocsik jól rugóznak, mivel kisbabákat visznek bennük, akik érzékenyek a nagy rezgésekre. Továbbá így könnyebb őket ringatni. Hasonlóan jól rugóznak a sport babakocsik, mivel terepre tervezték őket. Sokkal rosszabb a helyzet a kombinált kocsik esetén – itt a rugózás minimális, ami a gyermek számára nem feltétlenül kényelmes. Ezenfelül nehéz ringatni. Az utolsó fontos szempont a kocsik kerekeit illetően a számuk. Nem döntő jelentőségű faktor, mégis utal a kocsi stabilitására. Azt ajánljuk, még az üzletben próbálja ki a kocsit, mivel ámbár minden fizikus megmondja, hogy a legstabilabb kocsik a háromkerekűek, babakocsik esetében ez nem feltétlenül igaz. Amennyiben gyermekét egy nem elég stabil háromkerekű kocsiban túlzottan hátra ülteti, a kocsi felborulhat. Ebből a szempontból jobbak a négykerekű babakocsik.

A kocsi súlya már az első sétánál fontos lehet

Itt kicsit gondolkodni és tervezni kell. Átlagos sétánál a kocsi súlyát nem érzi meg különösebben. Amikor azonban megpróbálja lépcsőn felvinni, felszállni vele egy tömegközlekedési eszközre, vagy autóba rakni, meglátja, milyen hasznos a könnyű kocsi. Számol ilyen eshetőségekkel? Akkor jobb eleve könnyebb kocsit beszerezni. A babakocsi tömegének nem szabadna meghaladnia a 8 kilogrammot. Amennyiben azonban nem fenyegetnek a fenti helyzetek, nem kell félnie masszívabb kocsit beszerezni, amely akár a 15 kilogrammos tömeget is meghaladhatja. Az átlagos tömeg azonban 10 és 13 kilogramm között mozog, ami elfogadható.

Moderný-kočík

Kirándulásra vinné gyermekét? Válasszon összecsukható kocsit…

Amennyiben arra számít, hogy a kocsit kirándulásokra is magával viszi majd, előrelátónak kell lennie. A kocsi ugyanis ritkán fér be az autóba. Mindig ellenőrizze, összecsukható-e a babakocsi. Ezután mérje le, és az összecsukott kocsit vesse össze a csomagtérben rendelkezésre álló hellyel. Csak ezután döntsön a kocsi vásárlásáról. Ezen felül nem árt megnézni, mennyire bonyolult a kocsi összecsukása. Ideális esetben egy kézzel kinyitható és összecsukható. Ilyen esetben biztos lehet benne, hogy akkor is ki tudja nyitni vagy össze tudja csukni a kocsit, ha a gyermeke épp Ön körül ugrál.

Az autósülés része a babakocsinak? Csodás!

A babakocsi összecsukása és szétnyitása kicsit összefügg a babakocsi autósülésként való használatával. Nem probléma, ha mindkét elemet külön vásároljuk meg, de jól jön, ha ez is a babakocsi szett része. Ezt különösen rövid orvosi látogatásokkor vagy vásárláskor értékeli majd, ha nem kell felébresztenie a babát, mikor behelyezi az autóba. Ha már van tapasztalata csecsemőkkel vagy kisbabákkal mint nagynéni vagy testvér, akkor biztosan tudja, hogy mekkora segítség ez. Emellett biztos lehet benne, hogy gyermeke nem esik ki az autósülésből – mivel pont erre tervezték. Gyakran előfordul, hogy kombinált babakocsiknál a gyermekülést a kocsi alvázára kell csatolni, (az úgynevezett hármas kombinációnál ez a csomag része, kettős kombinációnál külön kell megvásárolni), a klasszikus sport babakocsik általában nem kínálják ezt az opciót.

A babakocsi anyaga és színe – hogy jól nézzen ki

A babakocsi anyagát és színét nyugodtan hagyhatja a kiválasztás végére. A babakocsi minőségére, a biztonsági paraméterekre vagy a baba kényelmére nincs hatással, ez egy tisztán esztétikai kérdés. Ami a színt illeti, több tucat árnyalat közül választhat. Ha nem szeretne semleges színű kocsit, amelynél a gyermek neme nem számít, azt tanácsoljuk, hogy ne kísérletezzen, és a klasszikust keresse. Pirosat a lánynak és kéket a fiúnak. Ezzel nem ront el semmit, és ízlésesnek tűnik. Ami az anyagot illeti, a legjobb Spylon, amelynek nagy előnye, hogy a napon nem fakul ki, hanem megőrzi eredeti színét. Adott esetben még a polipropilén is jó, de az már nem annyira színtartó. Kerülje a különböző bőr alapú anyagokat. Ezeket általában a retró kocsiknál használják, de nem túl jók. Erős napsütésben, hamar felforrósodik és tartja is a hőt, ami nem tesz jót a gyermeknek. Végül pedig egy tipp. Előnyös, ha a babakocsi olyan helyre kerül, ahol a cipők vannak, és a legjobb, ha alatta a padló gumiból van. Így a helyet könnyebb lesz tisztán tartani.

Retro-kočík

back to menu ↑

Egy praktikus babakocsi sok különböző kiegészítéssel rendelkezik

Mondhatnánk, hogy egy ilyen egyszerű dolgot, mint a babakocsi már nem lehet továbbfejleszteni. Igaz, hogy a funkciók nagy része már jól ismert. Azonban, ha megnézi a mai babakocsikat, észre fogja venni, hogy számos kocsi nem rendelkezik ezekkel a finomításokkal. Szóval, hasznos ismerni ezeket a kiegészítéseket, hogy el tudja dönteni mit szeretne gyermeke számára. A forgatható üléstől egészen a lábzsákig. Nézzük át, hogy mik azok, amivel szeretné, hogy babakocsija rendelkezzen.

Forgatható ülés

Gyermeke számára biztosan hasznos, ha a kocsi ülése forgatható. Ha a kisbaba nagyon erősen kötődik a szülőjéhez, akkor biztosan sokkal nyugodtabb lesz, ha felé fordulhat és látja. Hideg időben vagy szélben megfordíthatja, hogy ne fújjon a gyermek szemébe a szél és ne könnyezzen.

Lábzsák

Egyszerűen csatlakoztatható az alvázhoz, így megvédi a gyermeket a hideg és a kellemetlen időjárástól. Általában meleg és a babát úgy bugyolálhatja bele, hogy kellemesen érezze magát benne, még ha kint hideg is az idő. Mind mély, mind sport babakocsikban használják. Azonban ez általában nem része a babakocsi alapfelszerelésének, ezért külön meg kell vásárolnia. Mindenesetre biztosan ne hagyja ki, mert ezzel kockáztatja, hogy a baba megfázik. És ezt nem szeretné, igaz?

Állítható hát- és lábtámasz

Nagyon fontos, hogy a gyermekek megfelelő helyzetben üljenek. Mivel testük még fejlődésben van, nem ajánlott ebben a korban helytelen testtartásba helyezni őket. Ezért ideális, ha a háttámlák és a lábtartók állíthatók. Ugyanígy kényelmes lesz a babának, ha alváshoz lehajtja a háttámlát. Jobban alszik majd.

Állítható fogantyú

Az állítható fogantyú az Ön kényelmét szolgálja. Ha tudja, hogy a kocsit csak Ön fogja tolni, akkor nincs szüksége állítható fogantyúra. Azonban, ha felváltva az apukával és a nagyszülőkkel, akikkel nem egyforma magasak, akkor a kormánynak állíthatónak kell lennie, hogy megfeleljen mindenki magasságának, így kényelmessé téve a baba sétáltatását.

Bevásárló kosár és táska

A mai babakocsik nagy részének már eleve beépített tartozéka egy táska a fogantyún, és a kerekek közti kosár. Ezeket értékelni fogja vásárlás vagy esetleg utazás során. Így van hova elpakolni a pelenkákat és a pelenkacseréhez használt egyéb szükséges dolgot, valamint az innivalót és a tízórait is. Esetleg az útközben vásárolt kisebb és könnyebb élelmiszereket is tárolhatja benne. Ez mindenképpen előny, mert a babakocsi tolása mellett nem maradna szabad keze a bevásárló táska számára. Így pedig nincs min aggódnia, mert mindent el tud rakni a táskába vagy a kosárba.

Megvásárolható tartozékok

A babakocsihoz különböző tartozékokat vásárolhat. Az alap tartozékok közé tartozik az esővédő és a szúnyogháló. Ez egy ellenző, amely megvédi a gyermeket az esőtől és a zavaró rovaroktól. Továbbá fogantyúra szerelhető táskák, tálcák és pohártartók is vásárolhatók a kocsihoz. A kor nagyon előrehaladott ebben az esetben is, így ha nem kell minden egyes forintot félretennie, javasoljuk, hogy menjen el a boltba, és nézze meg, milyen további tartozékokat kínálnak.

Dieťa v-kočíku

back to menu ↑

Babakocsik – milyen árkategóriában mozognak?

Ami az árakat illeti, nem mindig tükrözik a babakocsik minőségét. Ha elvonatkoztatunk néhány igazán alacsony minőségű terméktől, amiket pár ezer forintért kínálnak, akkor az egyes típusok körülbelül ugyanabban az árfekvésben mozognak.

 • Mély babakocsik – az olcsóbbak közé tartoznak. Áruk 30 ezer és 60 ezer forint között mozog. Vehet kocsit akár 120 ezer forintért, vagy még drágábbat 240 ezer forintért, ez azonban feleslegesen drága mivel csak fél- illetve háromnegyed éves korig használható. Az előnye, hogy ha kinőtte a gyerek, könnyen továbbadható.
 • Sport babakocsik – nagyjából ugyanabban az árkategóriában mozognak (30-60 ezer forinttól egészen 240 ezer forintig), de a mély típusú kocsik kategóriájától eltekintve, ennyi pénzért már igazán luxusmodelleket kaphat, amelyek elérhetik akár az 300 ezer forintot is! Az a véleményünk, hogy nem szükséges ilyen drága kocsi venni – a jó sport babakocsi ára 120 ezer forintig terjed.
 • Golf típusú babakocsik – a sport babakocsik könnyített és olcsóbb változata. Megvásárlásukhoz elegendő 12 ezer forint, a jobb modellek 22 és 30 ezer forint között mozognak. Ez egy olcsó alternatíva, de mi nem ajánljuk, mivel a babának nem nyújt olyan kényelmet, mint egy klasszikus sport babakocsi.
 • Kombinált babakocsik – valószínűleg ez most a legnépszerűbb típus. Mivel ötvözi a sport- és a mély babakocsi funkcióit, ezért értelemszerűen drágább is, mint a két különálló típus. Az olcsóbbak ára 60 és 120 ezer forint között van, de gyakran találkozhatunk kombinált kocsikkal 180, esetleg 240 ezer forintért! Ez viszonylag sok, de ha belegondolunk, hogy ez egy három-négy évre szóló befektetés, akkor ez nem is olyan rossz.
 • Testvér babakocsikhasonló árkategóriában mozognak, mint a kombinált babakocsik. Vannak olcsóbb darabok 60-90 ezer forintért, a luxus darabok pedig körülbelül 120 ezer forintba kerülnek. Így még mindig olcsóbb, mint egyszerre két külön babakocsit vásárolni. Azonban hátrány lehet, hogy egy ilyen típusú babakocsin később nehezebben tud túladni.


back to menu ↑

Végszó

Mit tudott meg cikkünkből? Vegyük át újra. A megfelelő babakocsi típust a baba mérete és életkora határozza meg. Ezzel a választható babakocsik skálája jelentősen szűkülni fog. Még mielőtt elkezdené a válogatást, üljön le és gondolja át a válaszokat ezekre az alap kérdésekre – hol él és hogyan jut haza a babakocsival? Lépcsőzik? Válasszon könnyebb kocsit. Szeretné autóval fuvarozni a kocsit? Könnyen összecsukható kocsit válasszon, hogy a lehető legkisebb legyen. Továbbá gondolkodjon el azon, hogy hol él, a szokásairól és arról, hogy pontosan mire szeretné használni a kocsit. Ezekből kiindulva próbáljon olyan modellt választani, amely a legkényelmesebb, és kisbabája jól érzi magát benne. Mindenképpen biztonságosnak kell lennie, jó fékekkel. Az ideális az, amely kellően rugalmas, nagy kerekei vannak, masszív szerkezete, és az sem hátrány, ha forgatható az ülés, hogy a ne fújjon a gyermekre a szél. Előnye lehet még például a szúnyogháló. Végül pedig döntse el, hogy nézzen ki a babakocsi, milyen anyagból legyen és milyen kényelmi szempontok fontosak az Ön számára. Az első helyen van a gyermek kényelme. Csak azután, hogy meghatározta a fontos szempontokat, nézze át az egyes gyártók kínálatát (ideális esetben a kipróbált márkákat). Elsősorban összpontosítson a kocsi minőségére és gyermeke biztonságára, a többi részletkérdés. Azokat a végére hagyhatja, mint például az árát. Ha a babakocsi minden szempontból megfelel, akkor ne féljen bele fektetni – ez egy beruházás a gyermekébe, és ezzel nem szabad takarékoskodni. Tehát, mit választott? Megértjük, hogy ez nem egyszerű, de úgy gondoljuk, hogy ez már nem jelenthet problémát Önnek.

back to menu ↑

Nyári gyerekek kontra téli gyerekek

Bár valakinek ez egy kicsit komikusnak tűnhet, de vannak “nyári gyerekek” és “téli gyerekek”. Ezek a kifejezések sok éven át éltek az anyák között attól függően, hogy mikor jöttek a gyerekek a világra. A gyermekek gyors fejlődése miatt a használt kocsik is nagyon eltérőek. Az úgynevezett téli gyerekeknek egy mély babakocsira van szükségük, hogy egy meleg lábzsákba bújtathassák őket, hogy a hideg időben tett séták alkalmával nehogy megfázzanak. Tavasszal az idő megfelelő ahhoz, hogy egy sport babakocsit vásároljanak nekik. Ezzel ellentétben, a nyáron született gyerekeknél ez egyszerűbb. Ez nem teljesen ideális, de ha takarékoskodni szeretne, akkor választhat rögtön egy sport babakocsit, amely elég mély ahhoz, hogy a kisbaba feküdhessen benne. Amint a baba megnő, már használhat egy klasszikus sport babakocsit

back to menu ↑

Milyen kocsit a testvéreknek? Egymás mellettit vagy mögöttit?

A testvér babakocsikat már vázoltuk, de mivel ez a cikk elsősorban nem róluk szól, engedje meg, hogy ezen a helyen szenteljünk nekik pár szót. Alapvetően különbözik a tárolásuk módja. A gyerekeket ültetheti egymás mögé (egy vonalba), vagy egymás mellé. Mindkét helyzetnek megvan a maga előnye és hátránya:

 • Az egymás melletti ültetés az ikrek számára megfelelő – nem dühítik egymást, gyakran hasonlóan viselkednek, így könnyebb felügyelni rájuk. Azonban problémák merülhetnek fel a tömegközlekedésnél vagy szűkebb járdáknál, mivel ez az elrendezés térigényes.
 • Az egymás mögötti ültetést akkor javasoljuk, ha az egyik gyermek idősebb. Ha a fiatalabbal egymás mellett ülnek, akkor az idősebb piszkálhatja a testvérét. Ebben az esetben azonban biztos lehet abban, hogy elfér majd, ha ajtón halad át, és nem akadályozza a forgalmat a járdán vagy az úton. A babakocsi üléseit például két autós ülésként is lehet használni, például utazásnál. Problémák akadhatnak azonban a manőverezhetőséggel. Ez a babakocsi lényegesen hosszabb, mint a klasszikus, ezért sokkal nehezebb a kezelése és az irányítása.

Reméljük, hogy elmondtunk mindent, amire szüksége van. Megpróbáltuk a megfelelő irányba terelni és megadni a legjobb tippeket és tanácsokat, felhívtuk a figyelmét, hogy mire ügyeljen és mi alapján válasszon. De ha valamit esetleg elfelejtettünk, akkor lépjen kapcsolatba velünk, állunk rendelkezésére. Végül pedig szeretnénk azt kívánni, hogy gyermeke fejlődjön gyorsan és egészségesen, hisz ez minden közül a legfontosabb.