Hajvasaló teszt

Hogyan válasszunk hajvasalót 2019

TOP hajvasalók 2019-ben

Hajvasalók 16 000 Ft-ig Hajvasalók 16 000 Ft-tól 25 700 Ft-ig Hajvasalók 25 700 Ft-tól Legjobb mini (utazó) hajvasalók
Remington S8500 Shine Therapy Babyliss ST395E Philips Moisture Protect HP8374/00 Remington S 2880
Hajegyenesítés hatékonysága
95 %
Hőmérséklet tartománya
96 %
Funkciók
94 %
Ár/minőség
97 %
Hajegyenesítés hatékonysága
98 %
Hőmérséklet tartománya
94 %
Funkciók
98 %
Ár/minőség
95 %
Hajegyenesítés hatékonysága
99 %
Hőmérséklet tartománya
96 %
Funkciók
94 %
Ár/minőség
96 %
Hajegyenesítés hatékonysága
85 %
Hőmérséklet tartománya
92 %
Funkciók
80 %
Ár/minőség
93 %
Tovább az árhoz Tovább az árhoz Tovább az árhoz Tovább az árhoz

2019-es év legjobb hajvasalói

Tanácsok, tippek, recenziók

Bevezető

Azt mondják, a haj a szépség koronája. Minden nő kívánsága a szép frizura, és minden nő imádja változtatni a hajstílusát. És napjainkban a férfiak is jobban figyelnek a kinézetükre. Azok, akiket az anyatermészet egyenes hajjal áldott meg, dús fürtökre vágynak és azok, akiknek a hajuk göndör, időről-időre szeretik kipróbálni az egyenes frizurát. És erre ideális a hajvasaló. Ez a szépítő elektronikai eszköz ráadásul képes gazdag, dús fürtöket is varázsolni. Ezért fontos helyesen választani a sok darab közül a piacon. Ma ugyanis nem probléma hajvasalót tartani otthonunkban. Már rég nem csak a fodrászatok különlegességei. Megfizethetők és egy kis gyakorlattal bárki képes professzionális frizurát teremteni.

A múltban a hajvasaló használatával a haj megsérült, vagy akár meg is égett. A mai modern készülékeknél ez a probléma már nem lép fel. A legtöbb modellnél a hőmérséklet állítható. Különböző vasalófelületek is kaphatók különféle balzsamokkal, hogy a vasalás közben azok táplálják hajunkat. Néhány pedig érzékelőkkel van felszerelve, hogy figyelmeztessék Önt az égési veszélyre, így nem kell aggódnia a rendszeres, hosszú távú használattól bármilyen típusú haj esetén sem. De találunk olyan eszközöket is, amelyek még a legvastagabb és legrakoncátlanabb hajat is kiegyenesítik és olyat is, amely érzékeny hajtípusra van tervezve.

A piacon sokféle, különböző márkájú modell van. A legegyszerűbbektől, amelyek csak vasalják a hajat, a legmodernebb darabokig, amelyek tápláló összetevőkkel rendelkeznek Néhány még vízfürdő lehetőségét is kínálja, hogy megakadályozza a haj károsodását. Hajkefével vagy hajgöndörítővel felszerelt darabok is kaphatók az áruházakban. Léteznek még úgynevezett utazó hajvasalók, amelyeket egyszerűbb összerakni. Néhány darab csatlakoztatható az autóban is. Nehéz lehet ilyen széles választékban kiigazodni. Ezért jött létre a 2019-es hajvasaló teszt, amely a piacon levő legjobb modellekkel és egy bevásárló tanácsadóval készült. Tanácsainkkal segítjük majd, hogy megtalálja a legjobb hajvasalót, valamint megakadályozza a haj végéinek sérülését vagy égését, esetleg kihullását.  A mi tanácsainkkal megtalálja a legmegfelelőbb eszközt, amely elvezeti a tökéletes frizurához. Minden fontos paramétert és részletet átfogunk tekinteni.

back to menu ↑

Hajvasalók osztályzása

A hajvasalókat különböző szempontokból tudnák felosztani. Azonban tesztünk céljára, hogy a legértékesebb értéket kapjuk, a legelterjedtebb osztályozást használtuk, klasszikus hajvasalókra és mini (utazó) hajvasalókra osztottuk őket. Mindkét típus egyenesít, és gyakran lényegében mindenféle hajat begöndörít. A különbség a méretükben, tárolásukban és szállításukban van. Amint a nevük sugallja, a mini (utazó) vasalók kicsit kisebbek, gyakran praktikus tokkal rendelkeznek, és kevesebb helyet foglalnak el, mint a klasszikus társaik. Könnyen szállíthatók kézitáskában vagy kézipoggyászban is. Másrészről gyakran nem rendelkeznek oly sok olyan jellemzővel, mint a klasszikus modellek, és kisebb fűtési felületük miatt egy kicsit hosszabb ideig kell dolgoznunk velük. Összességében csak alkalmanként ajánlott használni ezeket. A gyakori egyenesítéshez vagy göndörítéshez jobban megfelelnek a klasszikus darabok. Számos gyártó, vasalólap nagyság, hőmérséklet beállítás közül választhat, de funkciókból is, mint az utazóknál. Ezért könnyedén megtalálhatja olyan funkciók kombinációját, amelyek a mindennapi igényeit kielégítik. Sokkal egyszerűbben, mint a mini modelleknél, amelyek kínálata meglehetősen korlátozott.

Mindkét típusú hajvasaló két speciális altípust tartalmaznak a beépített funkcióktól függően:

 • Ionizáló hajvasalók – ezek a vasalók a káros pozitív ionokat a hajba negatívvá alakítják át, ezáltal összességükben gyógyítják hajunkat, fényt adva nekik és csökkentve a töredezésüket. Minden típusú hajra alkalmasak, de különösen jók a borzos és kreppelt hajra, mivel csökkentik a sztatikus elektromosságot a hajban és természetesen gyógyítják. Mindazonáltal, természetesen, meg kell fizetnie az ilyen rendkívüli ellátást.
 • Gőzölős hajvasalók – főleg azért készültek, hogy a göndör, sűrű és rakoncátlan hajat kiegyenesítsék, amihez a szokásos hajvasalók gyakran nem az elképzelés szerint felelnek meg. Azzal, hogy a hajat gőzzel egyenesítik, minimalizálják a hősokkokat, és hidratálják őket. Főleg az egyenesítésnél való hatékonyságuk miatt nem javasoljuk gyengéd hajra. Az ilyen típusú vasalóért, ismét, elkérik az árát, ezek átlagosan a legdrágábbak.


parná - žehlička na vlasy

Vasaló hajra


back to menu ↑

Klasszikus hajvasaló teszt

Ez a kategória hatalmas mennyiségű hajvasalót tartalmaz a különböző típusú hajakhoz, göndörítéshez is. Mindez a vasalófelület szélességétől és a hőmérséklet beállításától függ. Mindent részletesebben később ismertetünk. Ezek a kis elektromos hajformázó készülékek változó árban és minőségben kaphatók. Három csoportba osztottuk őket ártól függően. Minden modellnél kiváló minőségű munkát várhat el, de számos funkciót és hőmérsékleti választást is.

Legjobb hajvasalók 16 000 Ft-ig

Sorrend Név Megtekintés Értékelés Vasalófelület Hőmérséklet Ár
1. Remington S8500 Shine Therapy kerámia, 110 mm 150 - 230 °C Tovább az árhoz
2. Rowenta SF 4522 turmalin, 110x25 mm 130 - 230 °C Tovább az árhoz
3. Remington S 9500 kerámia, 110x24 mm 150 - 235 °C Tovább az árhoz
4. Remington S5505 Pro Ceramic Ultra kerámia, 110x25 mm 150 - 230 °C Tovább az árhoz
5. ETA Fenité 3337 90000 kerámia/turmalin, 25 x 90,5 mm 160 - 220 °C Tovább az árhoz
6. Rowenta SF1012 kerámia, 110x25 mm 180 - 230 °C Tovább az árhoz

Legjobb hajvasalók 16 000 Ft-tól 25 700 Ft-ig

Sorrend Név Kép Értékelés Vasalófelület Hőmérséklet Ár
1. Babyliss ST395E IPro 235 kerámiai, 85x38 mm 170 - 230 °C Tovább az árhoz
2. Bellissima 11632 My Pro Steam kerámia, 28 mm 170 - 230 °C Tovább az árhoz
3. Remington S9700 Ultimate Glide kerámia, 110x25 mm 160 - 230 °C Tovább az árhoz
4. Rowenta SF7510 kerámiai, 25x90 mm 130 - 200 °C Tovább az árhoz

Legjobb hajvasalók 25 700 Ft-tól

Rang Név Megtekintés Értékelés Vasalófelület Hőmérséklet Ár
1. Philips Moisture Protect HP8374/00 titán, NA 150 - 200 °C Tovább az árhoz
2. BaByliss ST481E kerámia/gyémánt, 120x28 mm 150 - 230 °C Tovább az árhoz
3. BaByliss ST495E kerámia/gyémánt, 100x39 mm 150 - 230 °C Tovább az árhoz

Klasszikus hajvasalók és jellemzőik

A hajvasalók a kis elektromos készülékek közé tartoznak. Ezek a készülék ugyanazon elven működnek, mint a fehérnemű vasalók. Meleggel egyenesítik az anyagot. Két különálló vasaló területtel rendelkezik, amelyeket egy fogantyú csatlakoztat össze, a haj megfogására. Ezek a területek különbözően szélesek és hosszúak. A legjelentősebb az, hogy eloxáltak, tehát felületileg és kémiailag módosítottak úgy, hogy azok negatív ionokkal legyenek feltöltve, legyenek tartósak és a hőt egyenletesen terjesszék. Ezek a területek villamosenergiával gyorsan melegednek fel magas hőmérsékletre, terjesztik a hőt a hajba, mechanikusan, elektromosan és termikusan hatnak, amíg ideiglenesen meg nem változtatják a haj struktúráját és ki nem egyenesítik. Minél magasabb a hőmérséklet, annál vastagabb és göndörebb hajakat képes kiegyenesíteni. Az állítható hőmérsékletek 100 és 210 °C közé esik. Néhány modell 80 °C-os kiegyenesedést kínál, ami jó, ha különleges gyengéd hajjal rendelkezik. Más darabok 230 °C-ig terjedő hőmérsékletet kínálnak. Az ilyen hőmérsékletet már az erős, rendetlen fürtöket is kiegyenesítik. A keskeny (mintegy 2,5 cm) vasalófelületeknél a hajtincseket fel lehet csavarni és erős, rugalmas tincseket varázsolni.

 

Napjainkban szinte eltűnnek a fém vasaló felülettel rendelkező hajvasalók.  Többnyire kerámia vagy kerámia – titán vagy kerámia – turmalinból készült felületek helyettesítették őket. A fém ősök lassan melegedtek fel és gyakran nem egyenesítették ki eléggé hajunkat. Kerámiából készült vasalók, amelyek néha titánnal vagy turmalinnal (néha gyémántokkal) gazdagodnak, azonban nagyon gyorsan és hatékonyan dolgoznak. Ezek a vasalók az ionos kölcsönhatás elvén működnek. Negatív töltést (negatív ionokat) tartalmaznak, amelyek pozitív töltéssel reagálnak a vastag és göndör hajban. Az eredmény a látható kiegyenesítés. Az ionizáló funkcióval rendelkező modellek még jobban keltik ezt a hatást, tartósabbá varázsolva a hajakat, miközben ápolják azokat. A gőzölős hajvasalók hidratálják is őket. Ez a hatás szinte azonnal megjelenik, és tartóssága órákról néhány napra terjed, feltéve, hogy a haj nem érintkezik nedvességgel. Ezek a modern vasalók, kerámia alapon, kevésbé károsítják a hajat és magukat. Semmilyen gond nélkül ellenállnak a mindennapi használatnak, anélkül, hogy kerámia felületük kopott volna, így a hajvasaló évekig képes ellátni szerepét anélkül, hogy elvesztené hatékonyságát.

žehlenie-vlasovA klasszikus hajvasalók különböző árkategóriákban mozognak. Ha Ön nem az igényes felhasználók közé tartozik, és megelégszik az alacsony kategóriájú vasalási teljesítménnyel, 2 fokos hőmérséklettel és LCD vagy automatikus kijelzés nélküli modellek, akkor ilyen készüléket 9-15 ezer forintos áron vásárolhat. A fent említett funkciók olyan vasalóknál van jelen, amelyek kb. 15-24 ezer forintba kerülnek. Ezek képviselik az arany középső utat, és érdemes beléjük fektetni. Egyesek már rendelkeznek ionizációs funkcióval is. 80 euró feletti árszínvonalon félig professzionális és professzionális készülékek, ionizációs vagy gőzfunkcióval rendelkeznek. 5 és több fokos hőmérsékleti beállítással gyakran találkozunk náluk, és a kerámia vasalófelülete sokszor titánnal, turmalinnal, teflonnal, vagy gyémánttal van gazdagítva.

Előnyök:

 • Megfelelő modellt választhat bármilyen hajtípusra
 • Nagy változékonyság a hőmérséklet beállításában és a különböző vasalási felületek
 • Nagy választék az árak és a funkciók terén
 • A hajakat sokszor göndörítik is

Hátrányok:

 • Nagyon széles választék a minőségben
 • Néhány modellnek nincs beállítható hőmérséklete vagy LCD-kijelzője
 • Az ionizáció vagy gőzölés funkció növeli az árát

klasická- žehlička-na-vlasy

back to menu ↑

Mini hajvasaló teszt

A klasszikus hajvasalók viszonylag hosszúak és sok helyet foglalnak a csomagtérben. Szállítás közben megsérülhetnek, amit a drága modelleknél sajnálunk. Emiatt a gyártók elkezdtek gyártani mini-modelleket, amelyek sokkal olcsóbbak és könnyebben összerakhatók, így szállíthatók.

Legjobb mini (utazó) hajvasalók

Rang Név Megtekintés Értékelés Hossz Tömeg Ár
1. Remington S 2880 15 cm 0,44 kg Tovább az árhoz
2. Remington Air Plates Compact S2412 10 cm 0,54 kg Tovább az árhoz
3. BaByliss Pro 2151 16 cm 0,4 kg Tovább az árhoz
4. ECG ZV 45 19 cm 0,21 kg Tovább az árhoz

Mini (utazó) vasalók és azok jellemzői

A mini vasalók ugyanolyan elven működnek, mint a hagyományos vasalók, csak kisebbek. Fél vagy egyharmaddal rövidebbek, 15-20 cm, és átlagosan nagyon kis súlyuk van 250-500 g. Gyakran praktikus csomaggal vásárolhatók. Mindezek sokkal kompaktabbak és könnyebben hordozhatók, így éppen beférnek a táskájába vagy a csomagjaiba. Általában nagyon olcsók, és vannak modellek, amelyeknek ára körülbelül 5 eurótól kezdődik. Általában 3-6 ezer f0rintba kerülnek. Ezért nem fogja annyira bánni, ha valami történik vele az utazás során, ez egy néhány tíz eurós modellnél nem biztos, hogy igaz. Ez gyakran a teljesítményük és a funkcionalitásuk rovására megy. A haj alkalmanként történő kiegyenesítésére alkalmasak, ami sokkal hosszabb ideig tart, mint a hagyományos hajvasalók esetében. Ez elsősorban a kisebb vasalófelületek és kisebb hőmérsékletváltozás miatt van. Ha azonban gyakran utazik, érdemes megvásárolni egyet.

Előnyök:

 • Kis méretek
 • Utazáshoz tökéletes
 • Alacsony ár

Hátrányok:

 • Kisebb választék
 • Kis vasalófelület
 • Csak alkalmi használatra alkalmas

mini -žehlička -na-vlasy

back to menu ↑

A hajvasalók legnagyobb gyártói

Ahogyan más típusú készülékek tesztjénél szokás, a hajvasalóknál is betekintést nyerünk a legnagyobb márkanevekre a piacon. Az ilyen típusú termékek esetében a minőség a márka megbízhatóságától is függ. Újra ismételjük, hogy nem minden cég gyárt minőségi készülékek, tartsa ezt szem előtt, és próbáljon az olyan modellek és márkáknál maradni, amelyek beváltak és sok elégedett ügyféllel rendelkeznek (ezt segít kideríteni a felhasználói vélemény). A hajvasalók példáin ez nagyon jól látható. Nagyon gyorsan meg fogja érteni, mert csak néhány jó cég van a piacon. Felismeri őket, hiszen a jó minőségű hajvasalók túlnyomó többsége tőlük származik. Lehet, hogy talál kielégítő modellt más márkáknál is, de a hagyományok és a hosszú távú fejlesztés az új modelleknél nagyobb biztonságot jelent. Ezért csak néhány „óriást” tekintünk át a hajvasalók világából. E modellek megvásárlásával ugyanis, soha nem lép mellé. Melyikek ezek?

Babyliss hajvasalók

A Babyliss kizárólag hajápolási készülékekkel foglalkozó cég. A francia Lelievre fodrász alapította a 20. század 60-as éveiben, amikor létrehozta az első hajgöndörítőt. Mindezek az évek során a vállalat nem adott hozzá másfajta választékot, és professzionális márkává vált a fodrászok számára. A mindennapi háztartásokban is fokozatosan népszerűvé vált. Az árai egy kicsit magasabbak maradtak, de egy klasszikus felhasználó számára is elérhetők. Termékeinek minőségében biztos lehet, kutatásokon és fejlesztéseken esnek át, és hosszú távú garanciát kínálnak. A kínálatukban mindenféle hajvasaló megtalálható. A klasszikusaktól, ionizáló és gőzösökön keresztül egészen az utazókig. Itt azok is megtalálják a megfelelőt, akik szűk hajvasalót keresnek göndörítésre és azok is, akik sűrű, göndör hajjal rendelkeznek és inkább vastagabb, szoros markolatú vasalóra vágynak. Nem feledkeztek meg a könnyű kezelhetőségről és a hajápolásról sem. A legnépszerűbb a BabylissPro termékcsalád, amely még a legigényesebbnek is megfelelő választás.

Babyliss-logo

Remington hajvasalók

A Remington cég a legidősebb a piacon, és valóban sokféle dologgal foglalkozik. Angliában jött létre 1816-tól működő E. Remington and Sons gyár részeként, eredetileg a fegyveriparnak szentelték. Később létre jött egy második gyár is, amely varrógépek gyártott, később írógépek, de a két világháború között a mai napig egy epilátor és borotva gyártására szakosodott vállalat. Egy kicsit később csatlakoztak kínálatukhoz a hajszárítók, hajgöndörítők és vasalók. Ezen a területen is nagyon gyorsan érte el a kiváló minőséget és eladást.

A hajápolás térén számos olyan terméket hoztak létre, amelyek mindig tartalmazzák a hajvasalók modelljét:

 • COLOR PROTECT – Remington S6300 modell – alkalmas festett haj, a kerámia vasalófelületek kondicionálóval vannak itatva, amely lezárja a színt a hajban.
 • KERATIN PROTECT – Remington S8598 modell – alkalmas finom és töredező hajra. Ilyenné a túlzott hő hatása teszi a hajat. A keratinos vasalófelületek megakadályozzák a rugalmasság elvesztését.
 • PROLUX – Remington S9100 modell – OPTIheat funkcióval ellátott modell a hőmérséklet beállítása érdekében a haj típusa szerint, így lesz az eredmény tartós.
 • SHINE THERAPY – Remington S8500 modell – megtartja, és fényt ad a hajnak az argán olajnak és E-vitaminnak köszönhetően, amely a kerámia vasalófelületben van.
 • SILK – Remington S9600 modell – alkalmas kreppes, szállas és makacs hajra. 245 °C-ig terjedő hőmérsékletet képes előállítani.
 • PROTECT – Remington 8700 modell – beépített HydraCart technológiával rendelkezik, hogy a haj vasalás alatt a törődést nyújtsa és megakadályozza a megsérülését.

Remington -logo

Rowenta hajvasalók

A Rowenta egy másik cég, amely hosszú hagyománnyal rendelkezik. 1884-ben jött létre Németországban, és kezdettől fogva háztartási elektromos készülékek gyártásával foglalkozott. Vasalóktól, kávéfőzőktől és hajszárítóktól a porszívókig. 1949-ben először hozott termosztattal vezérelt fehérnemű vasalót a piacra. A vasalás legmodernebb élmezőnye mindeddig, és mivel a hajvasaló ugyanazon az alapon működik, csak idő kérdése volt, mikor lépnek fel azzal is. 2006 óta a Rowenta az Elite Model Look versennyel dolgozik, melynek minőségi styling és hajformázó termékeit kínálja, beleértve a kiváló minőségű hajvasalót minden haj típusra. Modelljei megfelelnek a magas színvonalnak, és jó árban vannak. Ezért nagyon népszerűek. A Rowenta fel ajánlotta laboratóriumukat és technológiáit a népszerű gőzölős hajvasalók fejlesztésére a francia L Oréal kozmetikus cég hajainak a Steampod sorozatból.

Rowenta-logo

Philips hajvasalók

A Philips (az eredeti Koninklijke Philips N.V.) egy másik cég, több mint kétszáz éves hagyománnyal, ezúttal Hollandiából. Egy családi vállalkozás, amelyet Gerard Philips és apja Frederik 1891-ben alapított Eindhovenben. Termékek széles választékát állítja elő, kezdve televízióktól vagy konyhai eszközöktől a borotválkozó gépekig, és nem felejtette el a hajápolás készülékeit sem hajszárító, hajgöndörítő és hajvasalók formájában. Minőségi kerámia és kerámia – titán anyagok, sok hőmérsékleti fokozat, gyors felmelegítés és hosszú, 11 cm vasalófelület jellemzi őket. Így az egyenes és sima hajat gyorsan eléri. A Philips hajszárítók egy másik előnye egy 1,8 vagy 2,5 m hosszú forgókábel, így soha nem zavarja a munkát és korlátozza az eszköz kezelését

philips-logo

back to menu ↑

A legfontosabb paraméterek a megfelelő hajvasaló kiválasztásához

A hajvasaló kiválasztása előtt, mielőtt technikai paramétereit megfontolná, tudnia kell, hogy milyen haj típussal rendelkezik. Vastag vagy vékony? Hosszú vagy rövid? Göndör, vagy csak hullámos? Szeretné a hajvasaló kiegyenesítésre vagy göndörítésre is használni?

Ha a válasz az, hogy hosszú, vastag, rakoncátlan, göndör haja van, válasszon hosszú vasalófelületes vasalót, amely vastagabb, mint 25 mm, állítható magas hőmérséklettel 200 °C-ig. A legjobb típus az Ön számára gőzölős vasaló. Mindenesetre ne vásárolja meg, ha nagyon gyenge haja van. Ilyen esetben ionizáló, alacsony hőmérsékletű, 100 °C  körülit válasszon. Hajgöndörítésre keskeny, 25 mm-es, ideális esetben, lekerekített csúccsal rendelkező hajvasalót keressen. Ezek csak az alapelvek, amelyeket a kezdetektől figyelembe kell venni. Csak ezután jönnek a vasaló műszaki paraméterei, mint például:

 • Vasalófelületek felülete és szélessége
 • Vasalási hőmérséklet beállítása
 • Fűtési idő
 • Kezelhetőség
 • És végül, annak funkcionális berendezése és ára

Vasalófelület felülete

Ez a paraméter valószínűleg a legfontosabb, mivel ettől függ a haj hőkezelésének hatékonysága és a készülék élettartama. A múltban fémes vasalófelületekkel ellátott vasalók készültek. Ezek gyakran hatástalanok voltak, mert egyenetlenük melegedtek, és gyakran a haj töredezését okozták. Ha ilyen modellt talál, jobb, ha elkerüli. Ügyeljen az olcsóbb modellekre, amelyek fémlemeze csak kerámia réteggel burkoltak. Az idővel megtörhet, és a haj sérülését okozza.

A takarékos hajvasalók kerámia vasalófelülettel rendelkeznek. Ilyen a mai modellek nagy része. Egyfajta felépítmény a kerámia felületeket gazdagító turmalin, titán vagy gyémánt vagy akár teflon. A kerámia legnagyobb előnye, hogy gyorsan felmelegszik és gyorsan kiegyenesíti a hajat. Ennek eredményeképpen a haj nincs magas hőmérsékletnek kitéve hosszú ideig, ami a még jobban károsítaná őket.

žehliace plochyAmikor a kerámia felületek a turmalinnal kombinálódnak, a statikus töltés minimálisra csökken, a haj szép tartós és fényes. A titán és a gyémánt tartósabbá teszi a vasalót, és meghosszabbítja az élettartalmát. A teflon megvédi a kozmetikai készítmények égését a hajvasalóra.

A vasalóterületek gyakran át vannak itatva védő kondicionálóval vagy tápláló olajokkal (többnyire argán olajjal). Így a már az akkor ápolva van, amikor magas hőmérsékletnek van kitéve, így megelőzve a sérülését. Ezért a hajvasalót rendszeresen és hetente többször is használhatja.

Hajvasalófelület szélessége

A vasalófelületek szélességének fontosságáról már tájékoztattuk. Foglaljuk össze az egészet. A lapok méretétől és a vasalófelülettől függően kétféle hajvasalót különböztetünk meg:

 • Keskeny lappal rendelkező hajvasaló (keskeny styler), más néven szűk vasaló – szélessége legfeljebb 25 mm.
 • A széles lappal rendelkező hajvasaló (széles styler), más néven széles hajvasaló, szélessége nagyobb, mint 25 mm.

povrch žehličiek -šírka

A keskeny vasalók minden típusú hajra alkalmasak, mind a minőség, mind a hosszúság tekintetében, és képes vele göndöríteni is. Rövid és közepes hosszúságú hajra, érzékenyre vagy kényesre, ideális. Ezért a legnépszerűbbek az üzletekben. A társaikat – a széles vasalókat, azonban értékelni fogják azok, akit az anyatermészet gazdag, dús, vastag, göndör, nehezen állítható hajjal áldotta meg. Ebben az esetben a keskeny vasalók nem elegendők ahhoz, hogy kiegyenesítsétek őket. És nem fogja bánni, hogy a göndörítésük nehezebb lesz, mivel a hullámok természetesen alakulnak. Azonban, ha göndörítésre is vágyik, akkor egy keskeny vasaló javaslunk, bár el kell árulnunk, hogy egy kicsit több munkája lesz vele.

A vasalási hőmérsékletnek muszáj állíthatónak lennie

A hőmérséklet kulcsfontosságú a hajvasalásnál. Természetesen, ne vásároljon olyan modelleket, ahol nem lehet beállítani. Ideális modellek azok, amelyek rendelkeznek több mint két fokos hőmérséklet beállítással. Tartományának legalább 100 és 210 °C között kell lennie. Néhány modellnek a minimális hőmérséklete 150 °C, de talál olyat is, amit 80 °C-ra tud beállítani. Ezek ideálisak a nagyon gyengéd hajhoz. A második szélsőség – a maximális hőmérséklet akár 230 °C, tökéletes az extra vastag hajra .

Általánosságban elmondható:

 • 100-160 °C alkalmas gyengéd vagy festett hajra,
 • 160-190 °C alkalmas normál hajra,
 • 190 °C vagy annál több alkalmas a vastag és sűrű hajra.

teplotaA hőmérséklet-beállítási változékonyságot különösen akkor fogja használni, ha a hajvasalót a háztartás több tagja használja majd. Mindannyiunknak más hajunk van, és ezért más igényeik is az optimális egyenesítésre.

Néhány intelligens vasaló magától igazítja a vasalási hőmérsékletet a haj típushoz. Ez megakadályozza a magas hőmérsékletnek való kitettség miatti keletkező károkat és töredezést. Ez egy nagyon hasznos funkció. A hőmérsékletet úgy állítja be, hogy a lehető legalacsonyabb hőmérséklet mellett egyenesítse ki haját.

 Felmelegítési idő – minél rövidebb, annál jobb

Ez a szám 10 másodperctől körülbelül egy percig terjed. Különösen fontos lesz a jövőben, amikor majdnem azonnali vasalásra lesz szüksége. Vannak napok, amikor sietünk, és minden másodperc kincs. Ha a hajat rendszeresen, nem naponta vasalja, akkor sok időt takarít meg.

A hajvasaló kezelésének minél egyszerűbbnek kell lennie

A hajszárító esetében a kezelés több tényezőt is magában foglal. Az egyik a fogás, a kezében. Kényelmesnek kell, hogy legyen. A fogantyú nem lehet túl vastag vagy vékony. A készülék nem lehet túl nehéz, súlya nem haladhatja meg az 1,5 kg-ot. Az ideális körülbelül egy kilogramm – egy kicsit kevesebb. Könnyen kezelhetőnek kell lennie, és világos, nem túl nehéz nyomógombokat tartalmaznia. Hasznos az automatikus zár aktiválása a beállítás után. Ha a vasalót göndörítéshez is használja, akkor nem kellene gumis végeket tartalmaznia vasalófelületnek Továbbá a kábelnak forognia kell, nehogy összebomoljon. Elég hosszúbak is kell lennie. Nem minden fürdőszobában van ugyanis a csatlakozó egyenesen a tükör mellet. Ezt alaposan meg kell figyelnie a vásárlás előtt és ellenőrizni a boltban.

back to menu ↑

Funkciók és jellemzők, amelyek még tökéletesebbé teszik a hajvasalót

A mai modern hajvasalók rengeteg nagyon hasznos tulajdonságokkal rendelkeznek. Néhány közülük néhány év alatt nélkülözhetetlenné vált a konkurencia miatt, más funkciók meglehetősen ritkák. Ezzel találkozhat a kiválasztás folyamán:

LCD kijelző

Az LCD-kijelző egy nagyon hasznos segítő az optimális vasalási hőmérséklet egyszerű beállításához. Ráadásul a vasaló elmondhatja, hogy már elérte ezt a hőmérsékletet és készen áll a használatra. Bizonyára könnyebb, mint megpróbálni eltalálni a hőmérséklet, vagy a fénydiódát figyelni, hogy világíte.

žehlička- na vlasy- LCD-displej

Előre beállított hőmérséklet zárolása

Ez a funkció akkor hasznos, ha a hajvasalót csak Ön használja. Ha tudni fogja, melyik hőmérséklet a legjobb az Ön számára, és a leggyakrabban használja, mentheti azt és újra bekapcsolhatja egyetlen gomb megnyomásával.

Gyors fűtés

Ez összefügg a felmelegítési idővel. Mint már említettük, 10 másodperctől egy percig tarthat. A vasaló sokszor rendelkezik egy úgynevezett turbófűtés funkciójával, amely felére csökkenti az átlagos fűtési intervallumot. Ezt a sietős napok alatt fogja értékelni.

Automatikus kikapcsolás

Ez a funkció nagyon hasznos a felejtősek számára. A vasaló az inaktivitás után (általában 15-30 perc) kikapcsol. Tehát, ha elhagyja a házat anélkül, hogy kikapcsolná, és később eszébe jutna, nem kell visszamennie.

Ionizálás

Ionizáció egy olyan folyamat, ahol a negatív töltésű ionok a vasalóból átmennek a hajra, ahol semlegesítik a pozitív töltésű ionokat a hajban. Pozitív töltésű ionok miatt száraz a haj, ami miatt hajlamosabbak a töredezésre. A negatív ionok a hajat viszont nedvesítik, biztosítva a fényes, simább és sztatikus elektromosság nélküli hajat. Ha a hajvasalónak jó felülete van, akkor ez a folyamat a funkció jelenléte nélkül is végbe megy. Alapvetően csak megszorozza. A göndör hajnál, azonban örvendetes tulajdonság az ionizáció, mert a göndör haj hajlamosabb az elektromosságosára és így több kell a negatív ionra van szüksége, mint más típusú hajnak.

Ionizácia

Gőzölgés

Ezzel a funkcióval rendelkező készülékek a hajvasalók speciális kategóriájába tartoznak. Kis víztartállyal rendelkeznek és a hajat gőzzel vasalják. A haj így hidratálva lesz és könnyebben eloszlanak bennük a tápláló és védőanyagoktól. Az egyenesítési folyamat drasztikusan felgyorsul, és nagyon hullámos és nehezen igazítható hajnál is tökéletesen működik.

 

Forgó kábel

Ez a kábel 180 fokban közvetlenül a csuklópántban forgatható, és alkalmazkodik a mozgáshoz. Ez azt jelenti, hogy nem fog tekeredni a készülék köré, és nem fog összebomlani. Ezt különösen nagyra fogja értékelni, amikor göndöríteni fogja haját. Ez sokkal könnyebbé teszi a kezelését.

Vizes vasalás

Ez a funkció nagyon egyedi a piacon, de találkozhat vele. Ennek köszönhetően a nem túl száraz hajat is kiegyenesítheti, anélkül, hogy károsítaná. Ez a funkció hasznos, ha tényleg időt kell megtakarítania, azonban a fodrászok nem javasolják a gyakori használatát.

Másik eszközzel való kombinálás

Leggyakrabban a hajvasaló és hajkefe kombinációjával találkozhat. Az ilyen eszköznek vasaló helyett kefe van, amely a hajat kiegyenesíti és egyidejűleg kifésüli. Ugyanakkor találkozhat hajgöndörítővel és vasalóval is egyben. Ilyen esetben a göndörítés még könnyebb, mint a keskeny vasalóknál, mert a végén egy lekerekített vég van.

žehlička-na- vlasy- kombinácia

back to menu ↑

Milyen árkategóriában mozognak a hajvasalók?

Végül átnézzük, hogy mennyi eurót fektetnek bele a hajvasalókba. A klasszikus hajvasalók ára 6 500 és 64 000 Ft között mozog. A mini, utazó vasaló esetén 1 600-6 500 Ft.

A klasszikus hajvasalókra koncentráljunk, mert sokkal szélesebb körű és sokkal gyakrabban használjuk. Először is, nem javasoljuk, hogy olyan eszközt vásároljon, amely kevesebb, mint 9 700 Ft kerül. Rendszerint ezek a fém vasalófelületű vasalok, amelyek csak vékony kerámia réteggel vannak lefedve, amit sok esetben megbánhat. A minőség 16 000 Ft határon kezdődik, 25 700 Ft az arany középút. A 25 700-48 000 Ft árszint valóban igényes, és a 48 000 Ft feletti eszközök már túlértékeltek.

Mit kínálnak az egyes árszintek?

 • 9 700-16 000 Ft – kiváló minőségű anyagokból készült minőségi hajvasalók, amelyek teljesítik az alap céljukat – a haj igazítást elég jól végzik el. A hőmérsékleti beállítások többnyire alapvetőek, de ha a vasalót csak alkalmilag szeretné használni, vásárolja meg. Nem kell aggódnia a károsodástól.
 • 16 000-25 700 Ft – ezek a vasalók már több fokozatú hőmérséklet-beállítással rendelkeznek, ami a legfontosabb tényező ebben a készülékben a minőségi anyagok felhasználása után. Ezen kívül általában rendelkeznek minden hasznos funkcióval és trükkökkel, például LCD kijelzővel, gyors felmelegítéssel, automatikus kikapcsolással vagy különböző hajvédő technológiákkal. A 70 eurós határon még az ionizáció funkciója is jelen lehet.
 • 25 700-48 000 Ft – A professzionális hajvasalók már ebben a kategóriában vannak. Igényes felhasználók számára, viszonylag gyakori használatra alkalmasak. Többnyire gőzfunkcióval is rendelkeznek, és a leginkább rakoncátlan hajjal is elbánnak.

žehlička-na- vlasy- peniaze

back to menu ↑

Végszó

Az elektronika területén nem a legnagyobb befektetés a hajvasaló, de természetesen akkor lenne elégedett, ha egy hosszú távú befektetés lenne, és nem kellesz néhány hónap múlva újra vásárolni egy készüléket. Nézzük meg, hogyan kell kiválasztani és megvásárolni a megfelelő darabot, dióhéjban. Először is próbálja meg megérteni szokásait és stílusát – milyen gyakran szeretné használni. Csak egyenesítésre vagy göndörítésre is kívánja használni? Haja festett, gyenge, vastag, rövid vagy hosszú? Ettől függ a hajvasaló választása. A gyakoribb használás esetén védőtermékekkel vagy olajokkal impregnált vasalót, vagy ionizáló, esetleg gőzölős vasalót válasszon. Ám de a gőzölős vasaló nem alkalmas nagyon gyengéd hajra. Ne is próbáljon spórolni ilyen esetben. Az olcsóbb modelleket, 50 euró alatt, akkor érdemes vásárolni, ha csak alkalmanként fogja használja. Kevesebb olyan funkcióval rendelkeznek, amelyek hasznosak és különösen kevesebb hőmérséklet beállítással. Ezeknek a lehető legtöbbnek kell lenniük – alacsonyabb hőmérséklet a gyengéd hajra és magas a vastag és rakoncátlan hajra, amelyek széles vasalófelületeket is eltűr. A leggyakoribbak azonban a keskeny, 25 mm széles hajvasalók, amellyel göndöríthet is. Tehát ha több frizurát szeretne, válassza ezt a típust. Győződjen meg róla, hogy ezek a vasalófelületek kerámia, titán vagy turmalinból vannak. Kerülje a fémből készült darabokat. Érdemes befektetni egy jól bevált márkákba, mint például a Babyliss, a Remington, a Philips vagy a Rowenta esetleg más, szélesebb választékú márka. Ha gyakran utazik, vegyen egy miniatűr kompakt méretű modellt, amely viszonylag olcsó és könnyedén szállítható.

žehlička-na- vlasy koniec

back to menu ↑

Néhány tanács a helyes hajvasaláshoz

Ne vasalja nedves vagy vizes haját

Csak akkor, ha a vasaló rendelkezik vizes vasalás funkcióval! De ilyenből nincs sok a piacon, és a fodrászok nem javasolják túl gyakran használni. A haj érzékeny a hő-sokkra, ne feledje. A hajvasalót a szép frizura miatt vásárolta, nem azért, hogy haját károsítsa. Ezért csak teljesen száraz hajat vasalja. 

Hajvasalás előtt ügyeljen az alapos fésülésre

Mielőtt elkezdi a vasalást, haját fésülje ki. A gubancos haj gyorsabban sérül a hő hatására. A legideálisabb dolog az, ha kifésüli és három részre osztja – balra, középre és jobbra. Ez megkönnyíti a munkát.

Védje haját speciális szerek segítségével

Amint a haját kifésüli és szétosztja, használjon védőszereket, hogy óvja haját a hőtől. A piacon sokféle termék áll rendelkezésére.

A hajhabot és a hajlakkot csak vasalás után használja

Ne feledje, hogy a hajhab vagy a hajlakk és a magas hőmérséklet nem fér össze. Nem akarja ezeket a termékeket a hajába égetni és megnehezíteni így a fésülésüket.

 Vigyázat a túl magas hőmérsékletre

Gyakran ismételtük, de fontos, ezért újra hangsúlyozzuk. A magas hőmérséklet károsítja a hajat. Ezért ne tegye ki haját magasabb hőmérsékletnek, mint ami valóban szükséges. A vasalás alapelve: gyengéd haj – alacsonyabb hőmérséklet, vastagabb és erősebb – magasabb.

Számokban a következőképpen néz ki:

 • 100-160 °C gyengéd haj vasalásakor,
 • 160 – 190 °C normál haj vasaláskor,
 • 190 °C vagy magasabb vastag és sűrű haj vasalásakor.

Ne szokja meg a több mint 200 °C-os hőmérsékletű vasalást, ha nincs szó szerint rakoncátlan és erős haja.  Ezenkívül a hajnak színtelennek kell lennie.

A vékony tincsek vasalhatók legjobban

Próbáljon meg türelmes lenni vékony tincseket vasalni. Végső sorban ez időt és a haját takarítja meg, mert csak egyszer, legfeljebb kétszer kell ismételnie, így nem kell újból kitennie a haját a hőnek és a károsodás kockázatának. A tincseket a fejbúbjától a végekig vasaljuk.

Nem szükséges a mindennapi vasalás

Annak ellenére, hogy a mai hajvasalók meglehetősen kímélőek, a napi vasalást a fodrászok nem javasolják. A haja minőségén tükröződik ez és nekik is szükségük van nyugalomra, akárcsak a test többi részének. Gondoljon bele. Hiszen büszke akar lenni a hajára.

zdravé-vlasy

Ez minden mára. Reméljük. hogy ennek a cikknek köszönhetően a megfelelő hajvasalót választotta. Sok sikeres és gyönyörű frizurát kívánnunk, amelyek elcsábítják környezetét, anélkül, hogy hajának egészsége szenvedne. Örömmel látjuk a következő cikkeknél is!