Légpárásító készülékek tesztelése

Hogyan válasszunk légpárásítót 2019-ban

2019-as év legjobb légpárásítói

Tanácsok, javaslatok, vélemények

Bevezetés

Miért vásárolnak az emberek a háztartásokba légpárásítót? Röviden össze lehetne foglalni – a központi fűtés korszakában, tökéletes hőszigetelés és rengeteg elektronikai eszközöknek köszönhetően, amelyek meleget generálnak és port bocsátanak ki, a levegő nem tud kellőképpen párásodni. Az emberi bőrnek az ideális páratartalom 40-55% nyáron és 30-50% télen. Abban az esetben, ha otthon növényeket gondoz (főleg közkedvelt trópusi növényeket), a páratartalomnak többnek kellene lennie. Megtartani ezt a páratartalmat a modern házakban, különösen a bérházakban, igen nehéz. A száraz levegő pedig sok problémát okoz. Ezek közé tartozik például a kiszáradt, dehidratált és megrepedezett bőrfelület és ajkak, orrnyálkahártya irritáltsága, száraz köhögés,az asztmában szenvedőknélrosszabb légzést válthat ki, szélsőséges esetben pedig rohamot. A száraz levegő nem tesz jót a szemeinek sem – irritálhatja őket, könnyezhetnek és kiszáradhatnak.

Ezért érdemes pénzt fektetni egy légpárásítóba. Az ugyanis megnöveli és barátságos szinten tartja a háztartás páratartalmát. Az egészségéért teszi, ezt ne felejtse el. Vigyázzon viszont

egy dologra – sok ember gondolja, hogy a párásító jó az asztmások és allergiások számára. Ez így nem teljesen igaz. Az allergiásoknak inkább száraz környezetszükséges. A nedvesség ugyanis segíti a penész és atkák növekedését és mikroszkopikus részecskék, például a pollen előfordulását, amelyek allergikus reakciókat válthatnak ki. Ezt fontos számításba venni. Jobban megéri inkább egy légtisztító vásárlása, amelyben általában beépített ionizátor vagy víztartály van. Viszont, ha párásítót szeretne, olvassa el legalább a véleményünket a cikk végén, majd kérjen tanácsot az allergológusától. De ha nem szenved semmilyen komoly allergiábam, nyugodtan vehet párásítót, ha szeretne.

Jól jön pár fontos tanács és tipp, hogy hogy válasszon légpárásítót és mely modellek a legjobbak a piacon. Megéri jólválasztani – hogy a vétel a lehető legjobb legyen, és aberendezés a lehető legjobban szolgáljon Önnek. Ezért készítettük el a 2018-as év legjobb párásítóinak értékelését. Ahogy ezt az oldalunkon már megszokhatták,egy nagy vásárlási tanácsadó is jár hozzá, hogy a párásító választásában könnyen döntsön. Nézzük tehát meg, hogy válasszuk ki a legjobb párásítót.

Domáci-zvlhčovač-vzduchu

back to menu ↑

A légpárásítók három alapfajtája

légpárásítók pontosan olyan termékek, amelyek rengeteg formában megkaphatók. Általában három fajtát különböztetünk meg – ultrahangos párásítókat, hidegpárásítókat (nedvesítő betétes hidegpárásító vagy légmosó) és melegpárásítókat, úgynevezett gőz-párásítókat. Az összes fajtának megvannak a sajátos tulajdonságai, előnyei és hátrányai, amelyeket ajánlatos ismerni, még mielőtt vesz egyet. A megfelelő típus az első amit ki kell választania.

back to menu ↑

Ultrahangos párásítók tesztelése

Az ultrahangos légpárásítókat egy ultrahangos oszcillátor működteti. Ennek segítségével a vizet szétvágják és mikroszkopikus cseppecskékre bontják, amelyek a levegőbe jutnak. Az ilyen kis részecskék nagyon hamar a levegőbe áramlanak és növelik a helyiség páratartalmát.

Legjobb ultrahangos párásítók

Sorrend Név Kép Értékelés Tartály mérete Ár
1. Hyundai HUM 770 5,2 l Ár megtekintése
2. Beurer LB 88 6 l Ár megtekintése
3. Steba LB 5 6 l Ár megtekintése
4. Sencor SHF 2050BL 4 l Ár megtekintése
5. Philips AC2729/50 2 l Ár megtekintése
6. ETA 1629 Airco 4 l Ár megtekintése

Ultrahangos párásítók és jellemzőik

Mindenekelőtt el kell mondani, hogy nagyon gyorsan dolgoznak és az eredményt hamar észre lehet venni. Ezt mind nagyon alacsony áramfogyasztással és halk működéssel teszik. Másrészt el kell mondani, hogy kivételesen csak desztillált vagy átszűrt vizet használhat velük. Az ásványi és kémiai anyagok, amelyek a vízben megtalálhatók, a levegőben nem oldódnak hanem lassan lerakódnak. Jobb esetben fehér porként a készülék környékén, rosszabb esetben magában aberendezésben rakódnak le, és korlátozzák a további működést. Ezért ezek a berendezések rendszeres tisztítást igényelnek, és abban az esetben, ha antibakteriális filtert használ, a filter gyakori cseréjét is, amely egyébként eldugulna.

Ultrazvukový zvlhčovač vzduchu

Előnyök:

 • Alacsony fogyasztás
 • Halk működés
 • Magas hatékonyság

Hátrányok:

 • Kénytelen demineralizációs patront venni vagy tisztított vizet használni
 • Magas fenntartási költségek

back to menu ↑

Hidegpárásítók tesztelése

Ez a párásítók egy olyan kategóriája, amelyből a víz természetes módon párolog el. A párolgás lassan történik, és nem elég hatékony (nem érnek el nagyobb páratartalmat, mint 50-55%), mert semmi sem gyorsítja a folyamatot. Elektromos áramot csak a ventilátor igényel, amely a párát a levegőbe juttatja.

Legjobb hidegpárásítók

Sorrend Név Kép Értékelés Tartály mérete Ár
1. Airbi MAXIMUM 9 l Ár megtekintése
2. BEURER LW220 7,25 l Ár megtekintése
3. Stadler Form OSKAR 6 l Ár megtekintése
4. Stadler Form OSKAR 3,5 l Ár megtekintése

Hidegpárásítók és jellemzőik

Figyelembe véve, hogy a párolgás természetes módon történik, nem egy gyors folyamat. Inkább lassú (viszont takarékos) módszer, mert ahogy említettük, elektromos áramot csak a ventilátor igényel, amely a párát a légtérbe fújja. Ennek köszönhetően a fogyasztás nagyon alacsony. A ventilátor mögé gyakran filter kerül, amely a páratartalom növelése mellett segít a levegő tisztításában is. Így megszabadulhat a kellemetlen baktériumoktól, mikroorganizmusoktól vagy penész spóráktól. Viszont ajánlott aberendezést karban tartani – mindenképp tisztítani kell, (különben a vízben elszaporodik a penész és a mikroorganizmusok), meg kell szabadítani ásványi anyagoktól és cserélni kell a filtert.

Két kategóriába soroljuk őket:

 • Tárcsás légpárásítók – két műanyag forgó tárcsával rendelkeznek. Ezek a vízben mozognak, mozgatják azt, a szobahőmérsékletnek köszönhetően pedig a víz elpárolog. A nedvességet ezután egy ventilátor juttatja a légtérbe.
 • Nedvesítőbetétes párásítók – filtrációs betétet tartalmaznak. Ezek magukba szívják a vizet, majd elpárologtatják, és egy ventilátor a légtérbe juttatja. Ennek köszönhetően a levegő tisztul is, viszont a filtereket rendszeresen cserélni kell.

Odparovací-zvlhčovač-vzduchu

Előnyök:

 • A levegő tisztítása a párásítás mellett történik
 • Halk és alacsony fogyasztás

Hátrányok:

 • Kisebb és lassabb eredmény
 • Magasabb ár, illetve szükséges a filterek vásárlása

back to menu ↑

Melegpárásítók tesztelése

Az utolsó kategóriában azok a légpárásítók vannak, amelyek forró vízgőzzel működnek. Fűtőszálat, vagy más részt tartalmaznak, ami elektromos áram segítségével felmelegítiés elpárologtatja a vizet. Ez higiénikus megoldás, de sok energiát igényel.

Legjobb melegpárásítók

Sorrend Név Kinézet Értékelés Tartály mérete Ár
1. VapoAir Onyx 5,5 l Ár megtekintése
2. Philips HU4813/10 2 l Ár megtekintése
3. Philips HU4801 / 01 2 l Ár megtekintése

Melegpárásítók és jellemzőik

Az ilyen típusú párásítók nagyon higiénikusak. A fűtőszál az elektromos áram hatására nagy meleget generál, amely a vizet magas fokra hevíti fel. Ennek köszönhetően a mikroorganizmusok elpusztulnak (az egyedüli típusú párásító, amely allergiában, asztmában szenvedőknek és gyerekeknek is ajánlott). Viszont a víz felmelegítése, legyen az bármennyire gyors is (a párásítás sokkal gyorsabban következik be, mint az előző típusoknál), sok energiát igényel és aránylag hangos. Elképzelésképpen gondoljon bele, hogy működik a vízforraló. Nincsenek további kiadások (a magas energiafogyasztást kivéve), de fontos hozzátenni, hogy a biztonságra nagy mértékben ügyelni kell, főleg a gyerekesetében. Ha feldöntik a berendezést, leforrázhatják maguk a vízzel

Parný-zvlhčovač-vzduchu

Előnyök:

 • Víz melegítése és sterilizálás
 • Télen segíthetnek a helyiség melegítésében és a fűtésben

Hátrányok:

 • Főleg gyerekeknél ügyelni kell a biztonságra (a leforrázás veszélye miatt)
 • Magas energiafogyasztás
 • Hangosabb

back to menu ↑

Melyek a párásítók legjobb márkái és kik a gyártók?

Légpárásítókat általában akkor vásárol az ember a háztartásba, ha valamilyen egészségügyi problémája akad. Ilyen esetben nem helyénvaló spórolni. Ellenben fontos a kellő minőséget bebiztosítani, amely segít megszabadulni a problémájától. Bizonyos szintig ezzel összefügg az berendezés márkája. Némely gyártók termékeiugyanis sokkal jobb eredményeket érnek el, mint más gyártóké. Onnan ismeri fel őket, hogy közkedveltek és nem hiányoznak a tapasztalatok sem a párásítók terén. Gyakran több modell van a kínálatukban (ami pont a márka tapasztalataira utal). Sokat segíthetnek továbbá a vásárlói vélemények, amelyeket szabadon megtalál az interneten. Nézzük tehát meg, melyek azok a márkák, amelyeket nem kell félve figyelnie, mert elég minőségesek és jók.

Bionare légpárásítók

Bionare a piacon levő márkák közül az egyik legnagyobb. A ventilátorokon és légtisztítókon kívül páramentesítőketés párásítókat is gyártanak. Három kategóriában kínálják őket – BWM melegpárásítók, BU ultrapárásítók és AirTek hidegpárásítók. Azon kívül, hogy külsőre is jól néznek ki, ezek a légpárásítók minőségiek, és a Bionare alkatrészeket, mindenekelőtt filtereket is ad a termékeihez.

 

Bionaire-300x179Sencor légpárásítók

Spoločnosť Sencor bola síce oficiálne založená v roku 1969 v Japonsku, dnes však ide v podstate o českú značku. V 90. rokoch totiž značku prevzala firma Fast ČR, pod jej krídlami ju nájdeme aj dnes. Ide predovšetkým o výrobcu lacnej elektroniky – nie vždy je Sencor schopný konkurovať väčším spoločnostiam. Na druhej strane, vyrába lacno a prístroje sú jednoduché. Čo sa týka zvlhčovačov, sú menšie, ale zato v peknom prevedení. Nemajú veľkú spotrebu, ale zato majú slušný výkon a veľký objem nádržky. Dojem kazí len absencia akýchkoľvek funkcií navyše.

 

Sencor-300x46

Zvlhčovače vzduchu Steba

Sencor társaságot eredetileg 1969-ben, Japánban alapították, de ma már inkább cseh márkának számít. A 90-es években ugyanis átvette a céget a cseh Fast ČR, és e cég szárnyai alatt találjuk meg ma is. Elsősorban olcsó elektronikát gyártanak – a Sencor nem mindig képes felvenni a versenyt a többi márkával. Másrészt, a gyártás olcsó, a termékek pedig egyszerűek. Ami a párásítókat illeti, kisebbek, de ennek ellenére jól kivitelezettek.  Nem nagy a fogyasztásuk, viszont a teljesítményük jó, és nagy a víztartályuk. A benyomást csupán bármely plusz fukció hiánya rontja.

Steba-300x71

Philips légpárásítók

holland elektronikát gyártó Philips cég (teljes nevén Koninklijke Philips Electronics N. V.), már 1891 óta működik a piacon. Ma tehát komoly háttérrel rendelkezik. A nagy és drága elektronikai cikkek, például televíziókmellett légpárásítókat isgyártanak, amik minket érdekelnek. Nagyon jól felszereltek, jól néznek ki, és a Philips hangsúlyt fektet a higiéniára. A légpárásítók jó szűréssel rendelkeznek valamint nagyon ügyes és intelligens a kezelhetőségük. A Nano Cloud technológiával a levegő természetes módon párásodik.

Philips logo

back to menu ↑

Mi szerint válasszunk párásítót?

légpárásítók kiválasztása sok szempontból hasonló a légtisztítók kiválasztásához, amelyhez egy teljes cikk készült. Előre meg kéne határoznia, hogy mire fogja használni. Az asztmában szenvedőknek más felel meg, mint az allergiásoknak (akik esetében nagyon fontos a megfelelő választás), és más modellt használhatunk trópusi növények termesztéséhez. Megfeledkeznie nem kellene arról sem, hogy milyen helyiségben lesz a párásító használva. Egy kis hálószoba más teljesítményt igényel, mint egy nagy ebédlő vagy a teljes lakás. Továbbá számoljon a fenntartással – fenntartási költségek + elektromos áram + szűrők és hasonlók. Csak az összes kritérium után kellene kiválasztani a konkrét berendezést. Nézzük meg tehát az egyes paramétereket.

A párásító teljesítménye a helyiség nagyságával összefüggésben

Az egyik legfontosabb paraméter, amely a legtöbbet elmond a párásító hasznosításáról, a maximális párásítási teljesítmény. Ez megmondja, hány mililiter (vagy gramm) víz jut a helyiség levegőjébe pára formájában egy óra alatt. Nagyon szorosan összefügg a helyiség nagyságával, amelyben használni szeretné a berendezést. Természetesen, nem lesz kárára, ha kisebb helyiségben nagyobb teljesítményű berendezést tesz, ellenkező esetben viszont nem működik. Egy kis teljesítményű berendezés nem lesz elegendő egy nagyobb helyiségben növelni a páratartalmat.

Ajánlatos mindig megtalálni a megfelelő arányt a berendezés teljesítménye és a helyiség nagysága között. Ez hasonlóképpen nézhet ki:

 • Teljesítmény 100 és 200 ml/h között – helyiségek 15 m2-ig
 • Teljesítmény 200 és 300 ml/h között – helyiségek 15-től 30 m2 –ig
 • Teljesítmény 300 és 400 ml/h között – helyiségek 25-től 45 m2 –ig
 • Teljesítmény 400 és 500 ml/h között – helyiségek 40-től 55 m2 –ig
 • Teljesítmény 500 és 600 ml/h között – helyiségek 50-től 70 m2 –ig

Abban az esetben, ha olyan helyiségben szeretné a párásítót használni, amely nagyobb, mint 70 m2, ami nem túl gyakori, akkor két párásítóval kell megoldani.600ml/h-nál nagyobb teljesítményt nagyon ritkán talál. Továbbá, ha a párásítót több helyiségben szeretné használni, mindig a legnagyobb helyiség szerint döntsön. Ahogy azt már mondtuk, a nagyobb teljesítmény kisebb térben nem gond, ellenkezőleg viszont nem elegendő. A végére engedjenek meg még egy jó megjegyzést – több gyártó a teljesítmény mellett a helyiség nagyságát is feltünteti, ahova a berendezés elegendő. Viszont ez csupán becslés és eszerint nem lehet két berendezést összehasonlítani. Arra mindig csak a teljesítmény szolgál.

A légpárásító ideális esetben hygrosztáttal felszerelt

Ha a berendezést hygrosztáttal szerelték fel (páratartalom mérő), használata sokkal egyszerűbb lesz. Ilyenkor ugyanis önmagába tudja figyelni és értékelni az aktuális páratartalmat. Abban az esetben, ha a beállított határ alá esik, automatikusan bekapcsol. Ellenkező esetben kikapcsol. Természetesen, ha beállítja a kívánt páratartalmat. Ajánlatos, ha tudja ellenőrizni az aktuális páratartalmat egy kijelzőn. A hygrosztáttal továbbá nem történhet meg, hogy elfelejti kikapcsolni a berendezést, és a helyiség túlpárásodik, és 70%-os lesz a páratartalom (amely gyakran baktériumok szaporodásához és penész lerakódásához vezet). Tehát olyan berendezéseknél, amelyek nem tartalmaznak hygrosztátot, kénytelen manuálisan kikapcsolni agépet.

A párásító intenzitását valahogyan szabályozni kell

Egyike a párásító szabályozásának a már említett hygrosztát. De a párásító intenzitását csupán a berendezés ki-bekapcsolásával szabályozni nem túl praktikus. Állandó ellenőrzést igényel, valamint kockáztatja, hogy a folytonos ki-bekapcsolással a berendezés meghibásodik. A mai párásítók nagyrésze rendelkezik kézi szabályozással a kibocsátott páramennyiség korrigálására. Jobb esetben lehet ellenőrizni és automatikusan szabályozza magát. Ha esetleg az Ön által választott párásító nem tartalmaz ilyet, nézze át újra a választékot – lehetséges, hogy idővel a párásító használata már nem lesz kényelmes Önnek.

Zvlhčovač-vzduchu-a-ovládanie

A víztartály mérete,a víz fogyasztása és pótlása

A párásítóból, ahogy azt már mondtuk, a víz elpárolog. Azok a paraméterek amelyek a vízzel összefüggnek, szintén érdekelhetik Önt – elsősorban a párásító tartályának nagysága. Minden berendezés rendelkezik vele, csupán a térfogatuk más. Legalább olyan nagynak kell lennie, amennyi vizet elpárologtat egy óra alatt. Minél nagyobb ezután, annál kényelmesebb lesz a használata, hiszen annyival ritkábban kell pótolni a vizet. Általában a tartály mérete 2 liter. Más esetben, ha a tartály túl nagy és a víz a párásító folyamat után is benne marad, megeshet, hogy baktériumok rakódnak le benne. Tehát ha olyan berendezést vásárol, amelynek nagy a tartálya, ügyeljen a víz kiöntésére és a filterek cseréjére.

vízfogyasztás többé-kevésbé válasz a teljesítményre. Ha változtatni szeretné, szükséges a teljesítmény szabályozása. Természetesen, minél nagyobb a teljesítmény, annál több vizet fog fogyasztani. Továbbá érdekelheti az is, mennyire egyszerű és kényelmes a vizet utántöltenitartályba. Néha egyszerű egy kancsóból beleönteni, máskor műanyag flakonra vanszükségem szűk nyakkal. Ezt jó megfigyelni már a vásárlásnál – némely berendezésa nagyszerű paraméterek ellenére pont a rossz kezelhetőség és design miatt nem praktikus.

A párásító ne legyen zavaróan hangos

A következő dolog, amely befolyásolja a kényelmét, a berendezés hangossága. Ez érvényes a legtöbb elektromos fogyasztóra, amelyek gyakran vannak bekapcsolva. Ha túl hangos, károsíthatja a hallását, mellesleg, egy morgó berendezés mellett ülni sem túl kényelmes. Ebből a szemszögből elmondhatjuk, hogy a párásítók a halkabb berendezések közé tartoznak.  Az átlag zajszint 20 és 30 decibel között van. Magyarázatként elmondjuk, hogy a decibel a hangerősség alapegysége. Logaritmikusan nő, tehát a különbség 20 és 25 decibel között kisebb, mint 25 és 30 között.

Az ultrahangos párásítók az alsó, húsz decibeles határt is elérhetik. Másrészt, a felső harminc decibeles határ (amelyet a legtöbb melegpárásító elér), is csak kis zajjal jár. De hangosabb berendezést ne vásároljanak. Némely olcsóbb termékek hangossága elérheti a 40 decibelt is, ez már sok. A logaritmusos növekedésnek köszönhetően ez már érezhető különbség.

Zvlhčovač-a-ionizácia

A berendezés karbantartása és szűrés lehetősége

A légpárásítókat elsősorban asztmában szenvedőknek, esetleg szobanövények kedvelőinekajánlják. Az allergiában szenvedőknek vagy kisgyerekeknek csak a melegpárásítók, vagy a megfelelő szűrőkkel rendelkezők ajánlottak. Fontos ugyanis a párából eltávolítani a mikroorganizmusokat és spórákat, például a gomba vagy penész spórákat, mert nem ajánlottbelélegezni őket. A melegpárásítók ezt a magas hőmérsékletnek hála elvégzik, de az ultrahangos vagy hidegpárásítóknak szűrőkre van szükségük, amelyeket cserélni kell. A szűrés hatékonysága nagyban összefügg a szűrő típusával  – ideális az antibakteriális szűrő, amely nagyon kis áteresztőképességgel rendelkezik, amelyen nem jutnak át a baktériumok. Ha kemény vizet használ, akkor ajánlott demineralizációs szűrőt is használni. Ellenkező esetben megtörténhet, hogy a levegőbe fehér por jut, és a légzés nehezebb lesz.

A párásító továbbá rendszeres karbantartást igényel – ha nem használhat demineralizációs szűrőt, akkor nem árt néha desztillált vízzel vagy lágy vízzel kiöblíteni. Különben a párásító falán lerakódnak az ásványi anyagok, amelyek eredetileg a vízben oldódnak. Hetente egyszer fertőtleníteni kell a tartályt, amivel bebiztosítja, hogy a tartály mindig tiszta marad és nem rakódnak le benne baktériumok.

Párásítók energiafogyasztása?

Ami a fogyasztást illeti, számolni kell azzal, hogy ezek a berendezések sokáig és gyakran be lesznek kapcsolva. Még ha a fogyasztásuk nem is oly nagy, számolni kell vele, és előre ki kell számolni az áramfogyasztásukat. A fogyasztás nagyon eltérő az egyes típusoknál:

 • Melegpárásítók – akár 300 W, mert sok energiát igényel a víz felmelegítése
 • Ultrahangos párásítók – körülbelül 130 W, amely az oszcillátornak köszönhető
 • Hidegpárásítók – csupán 50 W-ig, mert energiát csak a ventilátor fogyaszt

Ezeket az adatokat fontos összevetni a többi kiadással és egyes típusok tulajdonságaival, majd aztán eldönteni, melyik a legmegfelelőb.

Zvlhčovač-vzduchu-v-domácnosti

Design

A végén még nem árt értékelni a párásító külsejét. Elvégre, a párásító nem olyan kicsi, hogy el tudná rejteni a kanapé vagy a szekrény mögé. Ráadásul a hatékonyság szempontjából ajánlatos, hogy a párásító a helyiség közepére kerüljön. Tehát szem előtt lesz, Önnekés a vendégeinek is. Régebben ezek a berendezések nem voltak túl érdekesek, és a helyiségben zavaróan hathattak. Ma már ez máshogy van. A gyártók igyekeznek, hogy a design-t tekintve ezek a készülékek univerzálisan nézzenek ki, már ha ez lehetséges, hogy bárhova elhelyezhessük őket. Ezért kaphatók már több színben is, de a fehér és a fekete a vezető. Ezek kombinációja mellett a tartály színe bármilyen – gyakran kék, zöld vagy narancssárga –lehet (de nem feltétlenül).

Detské-zvlhčovače-vzduchu

back to menu ↑

Speciális funkciók, amelyekkel a párásítóknál találkozunk

Ha nem vesszük figyelembe a régi és olcsó típusokat, akkor észrevehetjük, hogy teljesen megszokott, hogy a mai típusok egy egész sor speciális funkcióval rendelkeznek. Ezek nem feltétlen szükségesek, de segítik a berendezés használatát és növelik a hatékonyságot. Nézzük tehát meg a leggyakoribbakat és a legérdekesebbeket.

Ionizátor jelenléte

Ez a funkció nem csak a párásítással, de a levegő tisztításával is összefügg. A levegő nem csak oxigént, széndioxidot és nitrogént tartalmaz, ezeken kívül rengeteg más nem látható töltött iont is. Mindenekelőtt a negatív ionok lehetnek pozitív hatással az egészségünkre, mert ezeknek köszönhetően a porszemcsék csoportosulnak és lerakódnak a levegőből. Az ionizátor hátránya viszont, hogy némely emberek nem jól viselik a használatát. Hatását a vihar előtti levegő hatásához lehet hasonlítani.

Automatikus leállás az időzítőnek köszönhetően

Egy biztosítékról beszélünk, amely megakadályozza, hogy a berendezés működésben maradjon, ha elfelejti kikapcsolni. Nem fogja fölöslegesen növelnia páratartalmat, ha már nem szükséges, és nem fog áramot fogyasztani. Hosszabb használatnál pedig nem melegszik túl. Az időzítő segít, hogy egyszerűen beállítsa, meddig kell a levegőnek párásodnia, majd ezután a gép leáll.

Hygrosztát jelenléte

A hygrosztátról, amellyel majdnem mindegyik jobb párásító felszerelt, már beszéltünk. Itt csak megemlítenénk – segít beállítani, milyen páratartalmat szeretne a helyiségben. A berendezés rögtön bekapcsol, amint az érték a beállított mininum alá esik, vagy kikapcsol, ha eléria maximumot.

Távirányítós kezelés

Ez egy olyan dolog, amely a felhasználó kényelmét növeli. Lényegében nem elengedhetetlen része a párásítónak, és nyugodtan meg lesz nélküle, de ha szeretne könnyíteni az életén ésnem mindig szeretne felkelni, ha be vagy ki szeretné kapcsolni a párásítót, jól jöhet és biztosan értékelnifogja.

Zvlhčovač-vzduchu-na-diaľkové-ovládanie

back to menu ↑

Párásítók ára és fenntartási költségek

Ha meg szeretnénk nézni a párásítók árát, akkor fontos egy dolgot tisztázni – egyrészt figyelembe kell venni a vételárat, amelyekkel eltérnek az egyes párásítók, másrészt pedig a fenntartási költségeket. Valahogy így néz ki:

 • Ami a vételárat illeti, a melegpárásítóka legolcsóbbak.Körülbelül nyolc-kilencezer forint körül vásárolhatók meg. Viszont a többi típussal ellentétben kétszer akkora a fogyasztásuk, amely az alacsony árat kompenzálja.
 • hidegpárásítók ára körülbelül nyolcezer és tizenötezer forint között mozog. Továbbra is olcsóbb megoldásról beszélünk, valamint alacsony fogyasztásról, viszont gyakran kell cserélni a szűrőket, amik szintén kerülnek valamennyibe.
 • Az ultrahangos párásítók képezik a legnagyobb csoportot, ami az árat illeti. Az olcsóbbak, amik érnek is valamit, körülbelül 13 000 forintba kerülnek. A középréteg 13 000 és 24 000 forint között mozog. A legjobb típusok, amelyek érdekes funkciókkal és nagyszerű paraméterekkel rendelkeznek, akár több mint 37 000 forintba is kerülhetnek. Átlagos használatnál nem lesznek további kiadásai.


back to menu ↑

Végszó

Bízunk benne, hogy már sikerült kiválasztaniavalamilyen párásítót. Ha véletlenül mégsem, megéri még egyszer az egész kínálatot az elejéről kezdve megnézni. Először figyelembe kell venni, hogy hol szeretné növelni a páratartalmat. Mindenekelőtt a helyiség nagyságát. Továbbá át kell gondolnia a párásító fő célját, valamint azt, hogy milyen páratartalmat szeretne elérni. Ennek kell alárendelni a többi dolgot. Az egyes paraméterek ismerete alapján kellene kiválasztania a legmegfelelőbb párásítót a háztartásába.

Jó dolog, ha előre ellenőrzi a márkát. Fontos elolvasni az internetes értékeléseket, és valamit kideríteni a gyártóról – mióta van a piacon, milyen a kínálat a kívánt termékeket illetően és így tovább. Lehet, hogy csodálkozna, de a minőségről ezek nagyon sokat elmondanak. Ezután térhet rá magára a választék pontosítására az egyes paraméterek alapján. Gondolja át, hogy a párásítónak elegendő-e a teljesítménye ahhoz a helyiséghez, ahol használni szeretné. Vegye figyelembe azt is, hogy legyen rajta teljesítményszabályozó, esetleg hygrosztát is. A használat ezekkel sokkal egyszerűbb és kényelmesebb, mert a berendezés automatikusan működik.

kényelem és karbantartás szempontjából foglalkozni kell továbbá a tartály méretével valamint utántöltésével és kiürítésével. Minél gyakoribb és nehezebb lesz, annál kevésbé lesz elégedettek a párásítással. További fontos paraméter a fogyasztás (a melegpárásítóké a legnagyobb, a legalacsonyabb a hidegpárásítóké) és a szűrés. Ha valaki allergiában szenved a háztartásban, akkor ez egy jó módszer, hogyan növelje a szobája páratartalmát, de ne ártson neki. A legvégén elég megnézni a berendezés külsejét és árát. Annak nem kellene sokkal magasabbnak lennie, mint ami az adott kategóriában megszokott. Ha egészen eddig eljutott és kiválasztotta a párásítóját, akkor gratulálunk. Valószínűleg jó modellt választott ésnem kell félnie attól, hogy megvegye otthonába.

Zvlhčovač-vzduchu-v-izbe

back to menu ↑

Hogy van ez a párásítókkal és az allergiában szenvedőkkel?

A légpárásítást és az allergiát már említettük. Engedjék most meg, hogy egy kicsit jobban szétírjuk a témát. A légpárásító elsősorban azért van, hogy a száraz levegővel kapcsolatos nehézségeket megszüntesse.  A száraz levegő miatt ugyanis nemcsak a bútorok repedezhetnek meg, hanem kellemetlen egészségügyi problémák is jelentkezhetnek. Ezek közé tartoznak például a repedezett ajkak, száraz bőr, orrnyálkahártya irritáltsága és a légzési zavarok. Ez például az asztmában szenvedőkreveszélyes. A páratartalomnak körülbelül 40 és 50 százalék közt kellene lennie.

Az asztmában szenvedőknek a légpárásítás sokat könnyíthet az életükön. Az allergiában szenvedők esetében természetesen ugyanez igaz – a nedves levegő segít a légzésben és segít csökkenteni a bőrproblémákat. Viszont egy másik dolog is érvényes, a levegő párásítása port kever fel. A vízben mikroorganizmusok, atkák vagy penész spóráirakódhatnak le. A ventilátor mozgásának köszönhetően a helyiségben felkavarodik a por, nem beszélve a finom porszemekről, amelyek a vízben lerakódott ásványi anyagok. Ez a párával együtt mind a levegőbe jut, és ahelyett, hogy a párásító segítene, csak ártani fog Önnek. Az összes efféle allergén hatással lesz a szervezetére, és nem kívánatos reakciókat vált ki. Nem állítjuk, hogy az összes allergéntől meg kell válni, azzal ugyanis paradox módon ártana a szervezetének, de nem kell fölöslegesen kiszolgáltatva lenni azoknak.

Nem azt akarjuk mondani, hogy ha allergiában szenved, akkor nem használhat légpárásítót. De fontos betartani bizonyos szabályokat. Az egyik legfontosabb – a páratartalmat maximálisan 45%-on tartsa. Ez valamit segít, de az atkáknak, amelyeknek 50% fölötti páratartalom kell, nem ad esélyt. Ha ezt az értéket be lehet állítani a hygrosztátban, az nagyban megkönnyíti a dolgát. Elismerjük, hogy a 45%-os páratartalom nem túl nagy, de egy jó középút, ami biztosan nem ront az allergiáján.

A következő dolog, amelyet érdemes figyelni, a szűrés. A melegpárásítók egy dologban jók – a víz forrásig melegszik, ennek köszönhetően a mikroorganizmusok elpusztulnak. Az ultrahangos párásítók és és hidegpárásítók gyakran tartalmaznak szűrőket, amelyeken keresztül a spórák és a por nem jut át (ha a szűrők elég jók). Viszont, mivel a szűrőn a nedvesség megragad, megtörténhet, hogy elkezd penészedni. A szűrőn átjutó párával együttpotencionális allergének, vagyis penész részecskék és spórák jutnának a helyiségbe. Ezt jó karbantartással, gyakori szűrőcserével és desztillált víz használatávalmind eliminálni lehet.

Zvlhčovanie vzduchu

Reméljük, hogy a légpárásító hasznos lesz Önnek. Ha allergiában szenved, de ennek ellenére szeretnéhasználni, akkor kérjük, tartsa be a jótanácsainkat. Legjobb lenne előre megbeszélni az orvosával – allergológusával, aki a legjobb tanácsot adja.