Kávéfőző teszt

Hogyan válasszunk kávéfőzőt 2019

A 2019-es év legjobb kávéfőzői

Tanácsok, tippek, vélemények

Bevezető

A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital. Annyira népszerű, hogy sokan nem tudják elképzelni a sikeres nap kezdetét a reggeli kávéjuk nélkül. Mások számára a pihenéshez, a kellemes beszélgetésekhez és a barátokkal való találkozókhoz kapcsolódik. Most képzeljük el, hogy a kávészemek a 15. század óta szebbé és ízletesebé teszik reggeljeinket. A Bécsi, sikertelen török támadás után 1682-ben, kezdték inni, amikor a kávészemeket megtalálták muzulmán táborokban. Abban az időben csak a fekete, forró ún. Török kávét ittak. Évszázadok során azonban az emberek nagyszámú kávéitalokat fejlesztettek ki. Tehát, ha egy erős eszpresszó, finom cappuccino vagy klasszikus fekete kávé rajongói közé tartozik, biztos lehet benne, hogy Ön számára is megtalálható a megfelelő kávéfőző.

A kávéfőzők már nem csupán az éttermek és kávézók kiváltságai. Népszerűségük a háztartásokban az elmúlt években gyorsan nőtt, és változékonyságuknak köszönhetően gyakorlatilag mindenki megtalálja a megfelelőt. Különböző modellek vannak a boltokban, amelyek nemcsak árban és formatervezésben különböznek, de különösen a kávé elkészítésének módjában. Valakinek elég meginni a reggeli adag koffeinjüket, míg másoknak fontos a délutáni kávé íze és minősége. És nem utolsó sorban, sokan az elkészítését is ki szeretnék élvezni. Ez azt jelenti, hogy a választás elsősorban a kávétípustól függ, a kávéfőzőt használó személyek számától és természetesen a költségvetés méretétől. Még mielőtt az egyes kávéfőzők típusaira térünk, ne feledje, hogy az ideális darabnak három követelményt kell teljesítenie – jó ár, szép dizájn, és mindenekelőtt – el kell tudnia készíteni a kedvenc kávéfajtáját.

Káva

Azonban egy készülék kiválasztása, legyen szó akár kávéfőzőről, akár hűtőszekrényről, jelenleg egyáltalán nem olyan egyszerű. A kínálat a piacon annyira széles és sokunknak nehéz lehet áttekinteni rajta. Ráadásul a gyártók nemcsak az általuk forgalomba hozott egyedi szabadalmazott technológiákban, hanem az egyes eszközök kialakításában is folyamatosan megelőzik egymást. Ezért készítettük el ezeket az oldalakat mindazoknak, akik nincsenek teljesen otthon a kávéfőzők világában. Ezek segítségével szeretnék segíteni áttekintést nyerni a piac széleskörű kínálatában, hogy olyan kávéfőzőt válasszanak, amely legjobban illik az életstílusukhoz. Egy vásárlási tanácsadón keresztül készültünk Ön számára számos információval a különböző kávéfőzők típusairól, kávé elkészítéséről és különböző paraméterekről, amelyekre érdemes odafigyelni vásárláskor. Célunk, hogy csak olyan eszközbe fektessen be, amelyből a legtöbbet hozza ki. A kiválasztott modellek specifikációit részletesebben leírtuk a tesztekben és véleményekben.

back to menu ↑

Válassza ki a kávéfőző típusát a preferenciái szerint

Az első és legfontosabb kérdés kávéfőző vásárlásánál az, hogy hány ember fogja a kávéfőzőt használni és milyen típusú kávét szeretnek. Hogy ezt megmagyarázzuk, nézzük a következő példát. Lehet, hogy Ön az egyetlen, aki a háztartásban kávét fogyaszt. Reggel elkészíti a csésze kávéját, ritkán megiszik egyet délután, munka után és többre nincs is szüksége. Ilyen esetben, alkalmasabbak az egyszerűbb készülékekkaros, esetleg kapszulás kávéfőző. Áruk nem magas, kényelmesen illeszkednek minden konyhába, és a kávé elkészítése nem vesz sok időt igénybe.

Természetesen, ha egy nagyobb háztartásba szeretne vásárolni kávéfőzőt, ahol néhány családtag fogyaszt kávét, akár többször is naponta, vagy például egy irodába, akkor másféle kávéfőző után kell nézni. Főleg, ha a környezetében mindenki más fajta kávét szeret. Ebben az esetben aljájuk az automata kávéfőzőket. Használata nagyon egyszerű, ám kicsivel nehezebb karbantartani őket, mint a kapszulásokat. Ha ezt választja, számítson magasabb vételiárra, miközben a kávé egy adagjánák ára csökken. Egy idő után, tehát spórolhat rajtuk. Mivel mindhárom típus annyira különböző, engedjék meg, hogy a klasszikus összehasonlítás helyett mindhárom teljesítményét bemutassuk.

Káva šálka

back to menu ↑

Automata kávéfőző teszt

Az automata kávéfőzők nagyon változatos és automatikus eszközök, amelyek minimalizálják a munkáját és a legmagasabb minőségű kávét biztosítják. A legfontosabb szempont természetesen a kávé frissessége. Az őrölt kávé ugyanis csak pár óráig a kinyitása után őrzi meg az egyedi ízét, levegőn, a szemcsében lévő anyagok oxidációjára és az esszenciális illóolajok elvesztésére kerül sor. Így az egész kávé íze tűnik el. Az automata kávéfőzők ezeket a hiányosságokat eltávolítják, mert a kávé mindig a készítésnél őrlődik.

A legjobb automata kávéfőzők

Sorrend Név Kép Értékelés Nyomás Ár
1. Saeco RI9840/01 Lirika 15 bar Ár megtekintése
2. Krups EA8108 15 bar Ár megtekintése
3. Philips EP3550/00 3100 Series 15 bar Ár megtekintése
4. DeLonghi ECAM 22110 15 bar Ár megtekintése
5. DeLonghi ECAM 21.117 SB 15 bar Ár megtekintése
6. DeLonghi ESAM 3000 Magnifica 15 bar Ár megtekintése

Automata kávéfőzők és azok jellemzői

Az automata kávéfőzők előnye, más típusokkal szemben, a spórolás. A beszerzési ár ugyan magasabb, de a működtetési költségek minimálisak – ha egy csésze kávét veszünk, tízszer kevesebb mint a kapszulás kávéfőzők esetében. Vezérlésük (mivel többnyire kijelzővel vagy képernyővel van felszerelve) ráadásul nagyon intuitív és rendkívül egyszerű. A különböző kávéfélék rajongói számára van egy jó hírünk – ezek a kávéfőzők többet tudnak, mint elkészíteni egy sima eszpresszót. Jobb modelleknél már megtaláljuk a tejhabosítót, amely tökéletes kapucsínót, lattét, flatwhite-ot, vagy bármilyen más tejes italt képes elkészíteni (gyakran még gyerek vagy csokis italokat is).

Automatický kávovar

A karbantartásuk ugyan olyan egyszerű, mint a használatuk. A gyártók ilyen szempontból nagyon ötletesek és a kávéfőzők túlnyomó többsége rendelkezik automatikus öblítőprogrammal, így saját magát tisztítja, Ön helyett. Természetesen, néha szükséges a rendszer belső részét is átnézni. Ezt már kézileg kell elvégeznünk – eltávolítani a központi egységet, leöblíteni vízzel és visszatenni. Megakadályozza a kávémaradékok lerakodását és a penész kialakulását. Ne feledkezzen meg a vízkőmentesítésről sem. Anélkül ugyanis fennáll a gép meghibásodásának veszélye bizonyos idő után. Szerencsére, ez a tevékenység is sokszor automatikus és a kávéfőző magától csinálja a beállítás után.

Amint azt a bevezetőben említettünk, ezeknek a modelleknek az előnye a kávédaráló, amely mindig friss kávét biztosít. Vigyázzon ám az anyagra, amelyből készült. Két anyagból szoknak lenni – kerámia (ellenáll a hőnek, nem melegszik túl, de könnyű eltörni és a javítása igényes) és acél (keményebb, de megégetheti a kávét). Ebben az esetben az őrölt kávé durvasága is meghatározó – az íze függ tőle. Ennek a paraméternek állíthatónak kellene lennie. Ha nem az, válasszon másik kávéfőzőt.

A más fajta kávéfőzőktől az automatikusak dizájnban is különböznek. Számos lehetőség van, így nem nehéz beilleszteni ezt az új elemet a konyhába. A modellek különböző színekben kaphatók (feketétől és fehértől a bátor kékig, vörösig vagy narancssárgáig), sőt, még rozsdamentes acélt is választhat. A vezérlés módja – a gombok és a kijelző – fontos a dizájnhoz. Érdekes megoldás a beépített kávéfőzők – a konyhapultban vannak beleépítve és kívülről csak a vezérlőhöz és a víztartályhoz juthat hozzá. Előnye, hogy nem zavarja konyhájának megjelenését.

Előnyök:

 • Kávé frissessége
 • Alacsony ár egy csésze kávéért
 • Egyszerű vezérlés

Hátrányok:

 • A készülék drágább
 • Nem mindegyik képes tejes italokat vagy teát készíteni

 

back to menu ↑

Karos kávéfőző teszt

A karos kávéfőzők azoknak alkalmasak, akik igazán imádják a kávét és szeretnének részt venni az elkészítésében. Elkészítés közben úgy fogja magát érezni, mint egy kávézó tulajdonos. Először is őrölnie kell (hacsak nem úgy dönt, hogy már őrölt kávét vásárol), megfelelően adagolnia, megnyomni a kart és megengedni a vizet. Ez egy kicsit több munkával jár ugyan, de jobban befolyásolhatja a kávé ízét – a kávéfajta kiválasztásával, az őrölés durvaságának és a vízhőmérséklet beállításával. Ez a minőségtől függően, akár több Celsius-fokkal is állítható.

A legjobb karos kávéfőzők

Sorrend Név Kép Értékelés Nyomás Ár
1. Sencor SES4040BK 20 bar Ár megtekintése
2. Electrolux EEA111 15 bar Ár megtekintése
3. Sencor SES 1710BK 15 bar Ár megtekintése
4. DeLonghi EC 685 Dedica 15 bar Ár megtekintése
5. DeLonghi EC 5.1 Steam 3,5 bar Ár megtekintése

Karos kávéfőzők és azok jellemzői

Minden karos kávéfőző ugyan azon az elven működik. A megfelelő nyomás alá helyezett víz az őrölt kávén keresztül folyik, amelyet megfelelően össze kell nyomni. Így gazdag, teljes, erős ízt nyerünk. Léteznek modellek, amelyekben van saját kávédarálójuk, de ezeket nem ajánljuk, a hagyományos karos kávéfőzőkhöz képest szörnyen drágák és elveszik Öntől a kávékészítésének örömét.

Pákový kávovar

Ehelyett azt ajánljuk, hogy szerezzen be egy egyszerű kávédarálót, amellyel csak annyi kávét készít, amennyire szüksége van egy adaghoz. Egy ilyen daráló garantálja a kávé frissességet és gyönyörű aromáját minden csészénél. Ahogyan ezt már említettük, pont ezért alkalmas a presszó kávéfőző igényes vásárlóknak, akik a kiváló minőségű kávé ízét szeretnék kiélvezni. Termesztésen, hátrányt jelenthet a rendetlenség, amely a kávé darálása során keletkezik. Ebből az okból vásárolhatók az úgynevezett POD-ok. Adagolt és csomagolt kávéról van szó, amelyet a karba helyez, darált kávé helyett. Hasonló filterben van mint a tea, amelyen keresztül a víz átfolyik és használat után egyszerűen kidobja a kukába. Ennyi az egész!

Előnyök:

 • Személyre szabott kávé készítése
 • Alacsony ár egy csésze kávéért

Hátrányok:

 • A kávé elkészítése több munkával jár
 • Kávédaráló vásárlása szükséges


back to menu ↑

Kapszulás kávéfőző teszt

Nem mindannyian vagyunk kávészakértők. Nem mindenkinek ízlik az erős eszpresszó vagy a kis ristretto, és nem mindenki szeretne időt szakítani a gondos készítéshez. Inkább a kedvenc csésze kávéjukat szeretnék meginni gyorsan és egyszerűen. Ezek a fő okok, amiért a kapszulás kávéfőzők népszerűek lettek az elmúlt években. Vezérlésük egyszerű és a beszerzési áruk alacsony, ezért szereztek rengetek rajongót. Sajnos, sok ellenfelet is, főleg a szakértők köreiben. Hiszen ez mégiscsak a kávé elkészítése félkész termékből, amely minden hagyományt sért.

A legjobb kapszulás kávéfőzők

Sorrend Név Kép Értékelés Nyomás Ár
1. Krups KP170 Nescafé Dolce Gusto Infinissima 15 bar Ár megtekintése
2. DeLonghi Nespresso EN 80 Inissia 19 bar Ár megtekintése
3. Tchibo Cafissimo Mini 15 bar Ár megtekintése
4. Krups XN1101 Nespresso Essenza Mini 19 bar Ár megtekintése

Kapszulás kávéfőzők és azok jellemzői

Előnyük a sok különböző kávéfajta, amelyet elkészíthet velük. Ráadásul az eszköz használata gyakorlatilag mindenki számára nagyon egyszerű. Elég a kapszulát behelyezni a gépbe és megengedni a vizet, minden másról gondoskodik a kávéfőző. Ezt a fajta kávéfőzőt akkor fogja értékelni, ha gyerekeitől nem szeretné elvenni ugyan azt az élvezetett, amelyet saját magától se. Legyen szó édes forrócsokiról vagy friss, hideg italokról a gyerekek imádni fogják. Ugyan olyan egyszerű a tejes italok elkészítése – ezekre alkalmasak a szárított tejet tartalmazó kapszulák (amelyet a kapszulás kávéfőzők képesek szépen felhabosítani).

Kapslový-kávovar

Kivételek csak a Tchibo és Nespresso kávéfőzők. Azok ugyan rendelkeznek egy tartállyal, amely a tejes egyenesen a csészébe habosítja, hasonlóan, mint az automata kávéfőzők. Vagy tartalmazhatnak beépített, speciális tejhabosítót is. Az nagyon innovatív megoldás, amely precíz és hosszantartó habot biztosít. Érdekes, hogy ezt a habot hidegen is képesek elkészíteni. Hátrány, ahogyan már említettük az ár egy csésze kávéért. A kapszulák nem olcsók – gyártótól függ, de akár tízszer is magasabb lehet, mint egy adag kávé az automata kávéfőzőbe. Így tehát, ha háztartásában a kávéfogyasztás magas, nagyon gyorsan kerülhet egy olyan ár határhoz, amelyben már a drágább kávéfőzők vannak. Ezenkívül nem választhatja a kapszulák gyártóját – egy gyártóhoz van kötve és nem befolyásolja a kávé erősségét és összetételeit.

Előnyök:

 • Italok széles választéka
 • Italok elkészítése gyerekek számára
 • Az üres kapszulákat vissza lehet adni

Hátrányok:

 • A kapszulák drágábbak
 • Csak a kávéfőző gyártójának kapszuláit használhatja


back to menu ↑

A legnagyobb kávéfőző gyártók

Sok évi tapasztalat és a gyártó jóhíre a kávéfőző választásnál a siker felét teszi ki. Ma, a piacon talál becsületes és a vásárlók körében népszerű márkákat, mint például a svájci Jura, vagy az olasz DeLonghi. Ezek a legjobbak közzé tartoznak. De amiért nagy érdeklődés van a kávéfőzők iránt, több gyártó is bővítette velük a kínálatát. A boltok polcain Krups, Bosch, vagy például Philips (amelyhez az olasz Saeco kávéfőző márka tartozik) márkáktól talál modelleket. Ami a presszó kávéfőzőket illeti, a Catler márka uralja a dobogó tetejét és a kiváló feldolgozás, valamint az eszközök érdekes kialakítása terén emelkedik ki. A legkedveltebb kapszulás kávéfőzők gyártói a Dolce Gusto, Tchibo vagy a Nespresso.

DeLonghi kávéfőzők

A DeLonghi a hazánkban a kávéfőzők piacának legnagyobb részét teszi ki. 1902-ben kezdte útját az olasz Treviso városában, nem messze Velencétől. Kávéfőzőkön kívül más készülékekkel is foglalkozik (olajsütők, grillek, vasalók…), de szinte mindenki a kávéfőzőiről ismeri. Az egyszerű karos kávéfőzőkön kívül, speciális, funkciókkal felszerelt, egyedi stílussal és eleganciával rendelkező automata kávéfőzőket is gyár. Segítségükkel készíthet kapucsínót, lattét, vagy más speciális kávéfajtát (a klasszikus fajták elkészítéséről nem is beszélünk, az csak természetes). A legtöbbjük képes teát is készíteni. A kávé durvasága a DeLonghi esetében egészen tizenhárom fokozatban állítható, valamint intuitív vezérléssel és alacsony karbantartási követelményekkel rendelkeznek. Drágábbak ugyan, de egyaránt a legjobbak a piacon.

 Delonghi-logo

Philips kávéfőzők

A Hollandiából származó Philips cég a háztartási készülékek világában nagyon ismert. Legyen szó vasalókról, elektromos borotvákról vagy éppen kávéfőzőkről. Azokat a cég már 1965 óta gyártja és az utóbbi időben a kapszulás kávéfőzők is csatlakoztak hozzájuk. Érdekes, hogy a Philips céghez tartozik két hagyományos kávéfőző gyártó is, OlaszországbólSaeco és Gaggia. E gyártók modelljei szokásosan tejhabosító, kávédaráló és egyszerű tisztítási és vízkőoldási (AquaClean) rendszerrel rendelkeznek.

philips-logo

Jura kávéfőzők

A Jura egy svájci márka, amely főleg a minőségre és precizitásra épít. 1931-ben lépett a piacra, de csak a 80.-as évek felében kezdett el kávéfőzők gyártásával foglalkozni. Annak ellenére nagyon jól megállta a helyét a piacon ezzel a termékkel. Kisebb hátránya, a konkurenciával szemben, hogy csak automata kávéfőzőket gyárt, de ez jót jelent a vásárlók számára – nagyobb minőségű termékeket. Klasszikusan, ezek a berendezések impulzív extrakció rendszerrel rendelkeznek, amely biztosítja a kávéaroma maximális felszabadulását. Ezenkívül tejes italok elkészítését is biztosítják és ahogyan azt a legjobb márkáknál megszokhattuk, karbantartásuk egyszerű.

jura-logo

Krups kávéfőzők

A német Krups cég már 1846-ban elindult a tökéletes kávé útján. Akkoriban még, természetesen, villamos energia nélkül. Ahogyan az a német cégeknél szokás, hangsúlyt a precizitásra és a technikai tökéletességre helyezte. A kávé darálása, a vezérlés és a kávéfőző tisztítása annyira egyszerű és egy gomb is elegendő rá. A Krups kávégépek hagyományosan Termoblock technológiával rendelkezek, ami biztosítja a kávé megfelelő hőmérsékletét. Ezenkívül állítható az erősség és a csésze nagysága is, de a tejes kávé italok sem jelentenek problémát (a csokisok igen).

Krups-logo

Bosch kávéfőzők

A német Bosch cég a legjobb vállalatok közzé tartozik, hosszú éves tapasztalatokkal a háztartási gépek gyártásának terén. Bár a kávéfőzők nem tartoznak a tipikus készülékei közzé, érdemes megemlíteni azokat. Nagyon csendes kávédarálóval szerelik fel őket, amelyen beállíthatja a darált kávé durvaságát. A klasszikus kávén kívül, képesek tejes italokat is készíteni (a CreamPro rendszerrel), a OneTouch technológia pedig egyszerűsíti a használatot. SensoFlow rendszer tartja a hőmérsékletet a tökéletes 90 – 95 °C között. Csupán a tisztítás valamivel bonyolultabb, mint a konkurenciánál.

Bosch-logo

Dolce Gusto kávéfőzők

Az olasz Dolce Gusto vállalat jól ismert a kapszulás kávéfőzők piacán. Sokféle italt kínál az eszpresszótól a lattén keresztül, egészen az édes csokoládéig vagy teáig. A készülékek előnye, hogy kicsik, kompakt méretekkel rendelkeznek, magas a szivattyúnyomásuk és rendelkeznek termoblokkal is. Ráadásul beállíthatja a víz mennyiségét is, amit a készülék automatikusan tárolni fog. A probléma csak az összetétel – néhány, nem kávé jellegű kapszula, sok emulgeálószereket, cukrot és pálmaolajat tartalmaz, aminek semmi köze nincs a kávé, csoki vagy a teához.

Nespresso kávéfőzők

Ha szereti a tökéletes kávét, de nincs helye egy nagy automata kávéfőzőnek a konyhájában, akkor a Nespresso kávéfőző kiváló döntés lehet. Klasszikus kapszulás berendezésekről van szó, szép kialakítással, modern technológiákkal és intuitív kezeléssel. A nyomás magas szokott lenni, így biztosítva van a víz optimális, egyenletes átfolyása a kávén keresztül. A végén nagyon szép és finom habot készít. Ha a kapszulákról van szó, 24 féle kávé áll rendelkezésére, amelyek osztva vannak csoportokra fajta és intenzitás szerint. A klasszikus Espresso, PureOrigin, Lungo és Intensón kívül, 5 koffeinmentes kávét, karamellás, csokis, vagy vaníliás kávét is talál a kínálatban.

Nespresso-logo

Tchibo kávéfőzők

A TchiboCafissimo kávéfőzőket a modern dizájnjuknak és a sokféle színnek köszönhetően fog imádni. A Tchibo kávéfőzőket öt különböző csoportban kínálják – Cafissimo Mini, Cafissimo Classic, Cafissimo Pure, Cafissimo Tuttocaffe és Cafissimo Latte, miközben mindegyik rendelkezik sajátosságokkal. A kapszulák kilenc különböző, aromás, klasszikus kávét, négy prémium kávét és háromfajta teát kínálnak. Néha korlátozott kiadások kerülnek piacra.

Tchibo-logo

back to menu ↑

Hogyan válasszunk olyan kávéfőzőt, ami tényleg hasznos lesz?

Nincs elképzelésé milyen kávéfőzőt szeretne? Szükséges, hogy megnézzen pár alapvető pontot, amelyek megkönnyítik a választást. Pénzt kidobni, olyan kávéfőzőért, aminek nincsenek paraméterei, amely segítségével nem készíti el a kedvenc, finom, minőségi kávéját, felesleges. Tehát, mire figyeljen?

Kávovar- kuchyňa

A nyomás kulcsfontosságú a kávéfőzőnél

Ami a nyomást illeti, sokan azért választanak nagy nyomású kávéfőzőt, mert azt hiszik, finomabb kávét készít. Minél nagyobb a nyomás, annál jobb kávé. A kávéfőző gyártók mindenféle marketing húzásokkal próbálnak minket becsapni. Ha valaki 15 bar nyomású kávéfőzővel lép elő, mindig lesznek márkák, amelyeknél a nyomás 16, 17 vagy 19 bar. A magasabb nyomás ám teljesen felesleges és a kávé minőségén nem tesz semmit. Ennek ellenére, sokan úgy gondoljak, hogy igen. Nézzük tehát a magyarázatot, hogyan is működik ez a kávéfőzőknél.

Nézzük tehát a professzionális kávéfőzőket, amelyeket kávéházakban látunk. A nyomásuk 9 bar. Ez azért van így, mert a professzionális kávéfőzők forgópumpával, illetve olyan szivattyúval vannak ellátva, amely biztosítja a kávéfőzőgép vízrendszerének állandó nyomását. A kávé készítése közben ez a nyomás nem változik. Ezek a szivattyúk nagyon sokba kerülnek, ezért a háztartási kávéfőzőkben rezgőszivattyúk vannak. Ezek úgy vannak összerakva, hogy 15 bar nyomást érnek el, néhány esetben akár többet is. A víz szivattyúzik a fémdugattyú gyors mozgásának köszönhetően. Amikor a dugattyú egy irányban mozog, a víz egyirányba tolódik a rendszerbe, és amint elmozdul, kiürül a tárból. A kávéfőzőben lévő nyomás azonban nem stabil és jelentősen ingadozik.

Kávovar-preplachovanie

A 15 bar (és magasabb) nyomás a szivattyún lévő nyomást jelenti. Ezt a rezgőszivattyú konstrukciója miatt adott, és nem befolyásolja a kávé ízét. Ezzel szemben a minőségi kávéfőzőknél a szelepszerkezet része a tervezésnek, amely a nyomást kiegyenlíti, így az érték mindössze 9 bar. Ez a minimum, ami alá nem kellene mennie (a kisebb nyomástól a víz csak átfolyik a kávén, miközben az íztelen marad), a sokkal nagyobb nyomás azonban felesleges és csak a vásárláshoz csábítja.

A kávé minősége nem minden készüléknél egyforma

A kávé minősége különböző készülékekből, jobban különbözhet, mint azt gondolná. A különbség nem csak az automata, eszpresszó és kapszulás kávéfőzők között van, de az egyes modellek között is. A legjobb kávét egyértelműen az automata és eszpresszó kávégépek készítenek, a kapszulások egy picit le vannak maradva. De a kávé minősége a márkán és árán is múlik (pl. a legjobb eszpresszót a Nespresso kapszulás kávéfőzők készítik). Az olyan gyártóknak, mint a Dolce Gusto vagy a Tassimo a vásárlók sokkal szélesebb körét célozzák meg és többféle kávés italt kínálnak. Ezért a gyerekek, akik ugyebár, nem fogyaszthatnak koffeint, imádni fogják a csokis italok választékát.

Az elkészítés és a karbantartás nehézsége

Sokunknak, döntőpont lesz a készülék egyszerű használata. Nézzük meg az egyes típusok ellenőrzésének és karbantartásának részleteit.

Kávovar-čistenie

 • Kapszulás kávéfőzők – egyértelműen a legegyszerűbb használat és tisztítás. Kiválassza az ízlésének megfelelő kapszulát, megnyomja a gombot és pár másodperc alatt kész is a kávéja. A tisztítása is hasonlóan egyszerű.
 • Automata kávéfőzőkugyanolyan egyszerű őket használni, de karbantartásuk több munkát igényel. Minőségi kávéházi szinten lévő kávéját egyetlen egy gombnyomással készíti el. A dolog többi részét, a kávé darálásától kezdve a tej habosításáig a finom kapucsínóba, a gép maga végez el. Csak akkor kell besegítenie, amikor ki kell üríteni a tartót a kávézaccal és vízkőmentesíteni kell. Fontos a gép belső részeinek tisztítása is, ám biztosíthatjuk róla, hogy a legtöbb kávéfőzőgép erre maga is képes.
 • Karos kávéfőzők – talán a legbonyolultabbak a kávé elkészítéséhez. A professzionális kávégépekhez hasonlítanak. Akkor alkalmas Önnek, ha kedveli az igazán finom és erős kávét és elkészítésének minden pillanatát élvezi. Ez a karos kávéfőző segítségével nem nehéz, ám sok türelmet és tudást igényel, amit pár használat után szerez majd. Ha egy karos kávéfőző mellett dönt, ne feledje, hogy szükséges hozzá kávédaralót is venni. Annak segítségével pont olyan mennyiségű kávét önt a készülékbe, amennyire szüksége van, így biztosítva a frissességet.

Egyszer egy hónapban fontos a vízkőmentesítés. A kalcium teljesen természetes módon fordul elő a vízben, már a talajban is ott van és bármilyen ipari tisztításon keresztül soha nem fog teljesen megszabadulni tőle. Szén-dioxiddal kombinálva vízben oldódó kalcium-hidrogén-karbonát (klasszikus mészkő) képződik és a meleg miatt, amely a kávéfőzőben van, szétoldódik. A kalcium ezután a csöveken és a kávéfőző belsejében lévő tartályokon rakódik le, és nemcsak a kávé ízét befolyásolja, de csökkenti a gép élettartamát is. Ezért próbálja rendszeresen tisztítani vízkőoldóval. A nagymama-féle ecetes tisztítást nem ajánljuk, mert aztán nehezen szabadul meg az ecettől, és akár egy héttel a tisztítás után is befolyásolni fogja a kávé ízét.

Luxusný-kávovar

A fogyasztás nem játszik nagy szerepet, de jó tudni, hogy mégis mekkora

A kávéfőző fogyasztása korántsem játszik olyan szerepet háztartásában, mint például a hűtő, mosógép vagy mosogatógép esetében. A kávéfőző ugyanis ritkán lesz bekapcsolva pár percnél tovább. Ezért a magas fogyasztás nincs jelen. De ha legalább valami spórolni szeretne, ajánljuk, hogy nézze meg a fogyasztást. Nem minden eladó tünteti fel ezt a paramétert, de ne aggódjon és kérdezze meg. Az eladónak kötelessége ilyen információkat elárulni Önnek. Segíthet a teljesítmény paramétereabból ki lehet számolni az energiafogyasztást. Ebből a szempontból előny, ha a készülék automatikusan is kikapcsol. Ha véletlenül elfeledi a kávéfőzőjét kikapcsolni, megteszi Ön helyett, hogy fölöslegesen ne fogyasszon energiát.

Kávéfőző dizájnja – passzoljon a konyha többi részéhez

A kávéfőzők gyártói ma mindent megtesznek azért, hogy maximális mértékben a vásárlóik kedvében járjanak, ezért érkeznek a piacra különböző színű és anyagú gépekkel. A boltok polcain gyakran találkozunk korlátozott kiadásokkal, amelyek konyháját szó szerint feldobják és egy csepp vonzerőt adnak nekik. A dizájnnal sokszor összefügg a kávéfőző méreteaz automata kávéfőzők, természetesen, a legnagyobbak az összes közül. Ha úgy dönt szeretne egyet, győződjen meg róla, hogy elegendő hely van rá konyhájában. Ezzel szemben a karos és kapszulás kávéfőzők gond nélkül elférnek kisebb konyhákban is. Ami a kávéfőző illesztését illeti a konyhaberendezéshez, akkor nem ismerünk határokat. Ha nem feltűnő gépet szeretne, semmi gond. Rozsdamentes acél, műanyag? Egyszerű fekete, vagy jobban illik konyhájába a színes? Nagyon sok lehetőség van, így van miből válogatni. Azoknak, akik nagyon oda figyelnek a háztartásra, léteznek attraktív retró kávéfőzők is (bár mi nem ajánljuk őket, az áruk egyáltalán nem tükrözi a tulajdonságaikat).

Vstavaný-kávovar

back to menu ↑

A modern kávéfőzők további funkciói

A modern kávéfőzőknek nem csak egy olyan eszköznek kell lenniük, amik segítségével leönti a kávét vízzel. Valami többet kell nyújtania, valami olyat, amely megkönnyíti mindennapjainak és igazi élményt nyújtanak a kávé ivásból. És nem csak az ízével, de kényelmes, egyszerű és kellemes elkészítésével is. Mivel találkozhatunk tehát a kávéfőzőknél, ami jól jön a háztartásban?

Kávé erősségének beállítása

Néhány kávéfőzőn beállíthatjuk a kávé erősségét. Főleg azokról a modellekről beszélünk, amelyek rendelkeznek saját darálóval. Az magától beállítja, milyen durvára kell a kávét darálni és mennyi szükséges az elkészítéséhez. Természetesen, számítson arra, hogy ez a funkció valamivel drágább.

Kávovary-design

Víz paramétereinek beállítása

Az elkészült kávé minőségét nemcsak a kávészemek befolyásoljak, hanem a víz is, amit készítéskor használ. Több paraméter is van, ami fontos. Az egyik a legfontosabbak közül a víz hőmérséklete. Annak nem kellene 90 °C fölé emelkednie (azaz nem szabad közvetlenül forrnia). A kávéfőzőnek tudnia kellene ilyen vízhőmérsékletet beállítania. Ugyanakkor tudnia kell beállítania a víz mennyiségét. Amit pedig értékelni fog a gyakori használatnál az a víz keménységének beállítása. De erről többet a következő bekezdésnél, ez már enyhén összefügg a karbantartással.

Automatikus vízkőmentesítés

A kávéfőző, mint ahogyan minden olyan berendezés, amin víz folyik át, vízköves. A víz, a szén-dioxid és a vízben oldódó vegyületek kalcium-hidrogén-karbonátot (amely átmeneti vízkeménységet okoz) vagy kalcium-szulfátot (tartós vízkeménység) képeznek. Mindkét esetben a kalcium káros hatással van a készülékre, mivel hajlamos arra, hogy a meleg miatt lerakódjon a készülék belsejében (a víz és a szén-dioxid elpárolog, a kalcium marad). Ezért szükséges a berendezést gyakran tisztítani. Azonban, ha a kávéfőző rendelkezik automatikus vízkőoldó rendszerrel, a karbantartása sokkal egyszerűbb. És ahogyan ezt már feljebb említettük, javít a kávé minőségén.

Csészemelegítés

A csészemelegítés nagyon effektív és praktikus része a mai kávéfőzőknek. Ha a csésze hideg lesz, a kávé is kihűl. És a langyos kávét a kávéínyencek nem kedvelik. Ezért rendelkezik valamelyik kávégép csészemelegítéssel. Ez a kis berendezés felmelegíti a csészét, míg melegszik a víz a kávéhoz.

Kávédaráló

Abban az esetben, ha nem szeretne őrölt kávét vásárolni, csak maga a pörkölt kávészemeket, sokkal jobban kiélvezi majd a kávé elkészítését. Természetesen ehhez szükséges, hogy külön darálót vásároljon, vagy olyan kávégépet, ami rendelkezik beépített kávédarálóval.

Ručný-mlynček-na-kávu

Gőzfúvóka

A gőzfúvókával csak néhány kávéfőző renelkezik. A tej melegítésére és habosítására szolgál. Gyönyörű habot hoz létre a Café Lattéhoz vagy kapucsínóhoz.

Mléko kávovar

Tea készítése

Ha a kávéfőzője lehetőséget ad forró tea elkészítésére, spórólhat a vízforralón. Elég, ha saját forróvíz elvezetővel rendelkezik (vagy tud használni teakapszulákat). Többnyire a gőzfúvóka szolgál elvezetőként.

Tároló a kapszulákra

Az alcím elolvasásakor már biztosan rájött, hogy ezzel a plusszal csak a kapszulás kávéfőzők rendelkeznek, más típusoknál nem találkozunk vele. Ez egy kis tárhely, ahová a kapszulákat teheti. Semmilyen más praktikus jelentősége nincs, de néha jól jön – könnyebben észreveszi, hogy kevés kapszulája van. Ezenkívül mindig kéznél lesznek és nem kell keresni őket.

Állítható kivezetési magasság

A legújabb kávéfőzőknél a kivezetés magassága állítható. A régebbi modellek erre nem képesek és a kivezetés magassága nem állítható. Ez számos hátránnyal jár – kis eszpresszó csészék esetében a kávé mindenfelé spriccelni fog, piszkos lesz és csúnya. Ezzel szemben a nagyobb csészék nem fognak aláférni. A kávégépek többségénél már nem találkozik beépített kivezetéssel, de ha mégis, inkább keressen egy másik modellt.

Kijelző

Nagyon hasznos segédeszköz és kommunikációs csatorna, amelynek segítségével a kávéfőző megmondja, mire van szüksége. Ahelyett, hogy mindig ellenőriznie kellene, hogy minden rendben van-e, magától figyelmezteti, ha szükséges a tisztítás vagy vízcsere.

Kávovar-displej

back to menu ↑

Kávéfőző ára – befolyásolhatja a választást?

Valakinek akármilyen készülék vásárlása esetén a legfontosabb tényező az ár. Másoknak az az utolsó, amit figyelembe vesznek. De tartozzon akár az első, akár a második csoportba, legyen legalább áttekintése, hogy milyen árban mozognak a kávéfőzők. A legolcsóbb modellek tízezer forintba kerülnek. A minőségük is jó? A kérdés megválaszolását már Önre bízzuk. Természetesen a tesztek és a vásárlók is egyaránt nemet mondanak. Léteznek azonban professzionális kávéfőzők, amelyeknek ára túllépheti akár a 250 ezer forintot is! Azok minden szempontból tökéletesek lesznek, de egy 500 ezer forint értékű gép már nem sokkal többet kínálhat egy 100 ezer forintossal szemben. Ezért a választásnál ne feledje, hogy egy kávéfőző átlagos ára 25 ezertől 130 ezer forintig terjed, típustól függően. Bármi, ami olcsóbb már nem biztos, hogy minőségi is. A drágább készülékek megvásárlása sem éri meg minden esetben.

Ha az egyes típusokat vesszük, akkor mondhatjuk, hogy a kapszulás gépeknél az ár alacsonyabb, de egy csésze kávé ára az automata kávéfőzőkhöz képest többszörösen magasabb. A kapszulák ugyanis nem olcsók és egy csomagolásban csak pár darab van. Szóval, ha számol azzal, hogy a háztartásában magasabb a kávé fogyasztás, az automata kávéfőző jobb megoldás Önnek. Annak ugyanis magasabb a beszerzési ára, de a költségek hamarosan visszatérnek egy csésze kávé alacsonyabb árának formájában.

Kávovar Krups

back to menu ↑

Végszó

Mire kell elsősorban odafigyelnie a kávéfőző vásárlásánál? Főleg arra, hogy Ön mit szeret, mekkora a költségvetése, arra, hogy mennyi hely áll rendelkezésére a konyhájában és mekkora a napi fogyasztása. A vásárlás előtt fontos válaszolni arra a kérdésre, hogy a háztartás (iroda, munkahely) hány tagja fogja a kávéfőzőt használni. Ha azt feltételezi, hogy naponta több mint 5 csésze kávét fog főzni (és nagyobb választékot szeretne), érdemes befektetni egy automata kávéfőzőbe. Kisebb fogyasztás esetében egész biztosan elegendő lesz a karos vagy a kapszulás kávéfőző. Előny lehet az, ha olyan modellt választ, amely rendelkezik tejhabosító funkcióval. Esetleg olyan modellt, amely képes tejes italokat készíteni (a gyerekek értékelni fogják ezt). Fontos a márka is – minőségi kávéfőzőket csak kevés gyártó tudd kínálni. Érdemes megemlíteni egy pár vállalatot, mint a Krups, a Dolce Gusto, a DeLonghi vagy a Nespresso.

A választásnál fontos a nyomás is. Ne hagyja, hogy a gyártók átverjék! Nem fontos, hogy a nyomás túl sok legyen, az ideális érték a 9 bar (az reálisan a tényleges nyomás olyan eszközöknél, amelyek hivatalos értéke 15 bar). Ugyanakkor érdeklődjön az üzletben, hogy milyen nehéz a kávéfőző kezelése és karbantartása. Fölösleges lenne olyan készüléket vásárolni, amelynél több időt fog tölteni az elkészítéssel és karbantartással, mint maga a kávé fogyasztással. A fogyasztás nem annyira fontos egy kávéfőzőnél, mert az nem lesz bekapcsolva egyfolytában, csupán rövid ideig, de nem árt a legtakarékosabb modellt vásárolni. Utolsó fázisban a dizájnnal és a további funkcióval (daráló, állítható hőmérséklet és a víz keménységének beállítása…) kellene törődnie. A végén ellenőrizze az árát, hogy nem fizet-e többet, mint az átlagos ára…és ha ez kész, akkor gratulálunk, egy jó kávéfőzőt választott!

Káva-retro

back to menu ↑

Az elkészítendő kávéfajták

Minden kávéfőző típus és márka azzal egyedi, milyen fajta kávékat kínál.

Kapszulás kávéfőzők

A kapszula kávéfőzők a legnagyobb változatosságot és a legszélesebb választékot kínálják. Kapszulákat vásárol, amelyekbe a kávé már össze van benne keverve és a kávéfőző csak egy köztes elemet képez, amely elkészíti belőle Önnek a kávét. Más módszerrel ám nem szedi ki belőle, ezért a kapszula kávéfőző kiválasztásának egyik feltétele a kapszula ajánlat. Az márkáról márkára változik, de mi áttekintést adunk a három legnagyobbról:

 • Nespresso24 típusú kapszulát kínál. Annak néha része a korlátozott különkiadás az igazi kávéimádók részére. Nem kínál ugyan tejes italokat és teák, de minőségi és finom kávét, többféle intenzitásban (egészen 13) és ízben A kapszulák a csészéhez vannak igazítva – a legkisebb risretto, a középső eszpresszó és a legnagyobb lungo.
 • Nescafé Dolce Gusto – a kapszula választék azért különleges, mert a cég több márkával is együtt dolgozik. Kínálatában több mint harminc féle ital van, amelyek nem csak kávék. A csésze méretétől, valamint intenzitástól függően választhat a klasszikus kávék választékából vagy a latté, cappucino, csokis (Nesquik), teás és jeges (jegeskávé vagy jegestea) italok közül.
 • Tassimo – ez a cég rendelkezik a legnagyobb kapszula választékkal a piacon. Néha a felhasználók tulajdonosok egyetértenek, hogy az ízük nem a legjobb, de egyes italokat máshogy nem tud elkészíteni. A megszokott márkákon (CarteNoire, Jacobs) kívül ugyanis kapszulás lattét, kapucsínót, teákat, Milka forrócsokit vagy Oreós csokis italt kínál.

Kapsule

Karos kávéfőzők

A karos kávéfőző főleg a klasszikus kávék elkészítéséhez szolgál. A kínálat itt nem olyan széles, a kávéfőző működése miatt. A leggyakoribb, amit kérni fog tőle az a klasszikus eszpresszó (esetleg eszpresszót pl. tejjel). Néhány gép azonban képes lattét vagy kapucsínót is készíteni. Kivételes esetekben (a legjobb kávéfőzőknél) képesek felmelegíteni a tejet és tejhabot varázsolni az ital tetejére.

Automata kávéfőzők

Az automata kávéfőzők sokoldalúak és sokkal többet kínálnak a karos gépekkel szemben. A kínálat ugyan nem annyira széles, mint a kapszulásoknál, de azért érdekes. Klasszikus kávén és eszpresszón kívül képes elkészíteni klasszikus kapucsínót vagy lattét (gőzfúvóka segítségével). Jó tudni, főleg, ha vannak gyerekei, hogy valamelyik kávéfőző képes elkészíteni csokis és tejes italokat is a legkisebbek számára.

back to menu ↑

Érdekességek a kávéról

Az örömet keltő jó kávé érzése még jobb lesz, ha tudni fogja, milyen kávét iszik és milyen a története. A forrása ugyanis fontosabb, mint gondolná. Az, hol nő a kávé, hogyan termesztik, szedik és pörkölik ugyanis befolyásolja az ízét.

Honnan származik a kávé?

A kávé az afrikai Etiópiából származik, ahol a helyi embereknek Kaffának nevezték. Először a helyiek csak rágták, a fogyasztás más módjai csak később jelentek meg. Hasonlóképpen, sok száz évvel ezelőtt az emberek felfedezték a kávé ösztönző hatását. Mindazonáltal egészen a 15. és 16. század fordulóján vált népszerűvé az arab kávé a mai Jemenből. Európába a kávé az arab világgal való jó üzleti kapcsolatoknak hála jutott el. Az első kávézó ezért nagyon hamar nyitott, a 17. század közepén épült Velencében. Tömegesen azonban csak a bécsi török ostrom után terjedt el Európába. Nem tartott sokáig míg a kávézók a bohém művészek és az üzletet kötő vállalkozók találkozóhelyévé váltak.

Etiópia

A kávészemek útja egészen hozzánk

A kávészem útja a csészéjébe nagyon hosszú. A kávéültetvényen kezdődik. Ott a kávébabot kézzel vagy mechanikusan betakarítják. Ezt követően szakemberek felügyelete alatt válogatják, csomagolják és exportálják az egész világba. Hosszú szállítás után a folyamat legfontosabb része a pörkölés. Ez folyásolja be a kávé ízét és minőségét a legjobban. Itt léteznek szabályok, amelyeket be kell tartani a tökéletes eredmények eléréséért. A piacon megjelenő kávéfajták mennyiségét a pörkölés különböző hossza, különböző hőmérsékleten garantálják. A kávét ezután csomagolják, esetleg még feldolgozzák (például őrölik), és olyan üzletekbe szállítják, ahol Ön, mint ügyfél, megvásárolhatja.

Praženie-kávy

A két alap kávéfajta

Minden szakértő egyetért abban, hogy a két legismertebb és legnépszerűbb kávéfajta az arabica és robusta.

 • Robusta – a robusta szemei nagyobban sötétebbek, több koffeint és kevesebb cukrot tartalmaznak. Az íze ezért durvább, földesebb lágy földimogyoró és gabona ízzel.  Inkább keserű és az igazi kávészakértők számára alkalmas.
 • Arabica – a robusthoz képest a szemei kisebbek és kevesebb koffeint tartalmaznak. Az íze savanyúbb, gyümölcsösebb. Ez főleg a cukrok miatt van (nem minden természetes cukor édes, néhány nagyon savanyú). A kávé ezért kicsivel édesebb.

Káva- históris