Kenyérsütő gépek értékelése

Hogyan válasszunk kenyérsütőt 2019-ben

2019 legjobb kenyérsütői

Tanácsok, tippek, értékelések

Bevezetés

A legújabb divat házilag elkészíteni minél több mindent. Nem csak a műhelyben, hanem a konyhában is. A házi sütés ma, a nők emancipációjának korában sem kap kisebb szerepet, sőt ellenkezőleg, hatalmas fejlődésnek vagyunk szemtanúi. A házi kenyérnek varázsa van, ellenállhatatlan illatú, és határozottan finomabb ízű, mint a boltban vásárolt. Mi több, aki készítette pontosan tudja, hogy milyen alapanyagokat használt. Nem utolsó sorban pedig egyéni ízlés szerint tovább alakítható, fűszerezhető. Talán több időbe telik az elkészítése, mintha csak leszaladnánk az üzletbe, viszont a házi kenyér ízéért, illatáért és varázsáért megéri. Mivel a házi kenyér olcsóbb, a kiadásokból is le lehet faragni, illetve speciális kenyér fajták is elkészíthetők, mint például a gluténmentes kenyér. A modern kenyérsütőknek köszönhetően ráadásul a művelet nem is bonyolult.

Ma már nem szükséges a kenyeret a sütőben egy tálban megsütni. A jelenlegi kenyérsütőkbe elég beleszórni az összetevőket. A gép összekeveri, megdagasztja és kelni hagyja. Később sütni kezdi, és a folyamat végén jelez, hogy a kis cipó elkészült. Más lesz, mint a bolti kenyér, nem lesz minden oldalon kemény a héja és határozottan lágyabb és finomabb lesz. Azok számára, akik szeretik minél egyszerűbben megoldani a sütést, kapható előkészített kenyér keverék, amit csak beleszórnak a kenyérsütőbe és nincs vele több probléma. Így megkímélhetik magukat a fejtöréstől, hogy milyen alapanyagokat válasszanak, illetve mekkora mennyiséget adagoljanak.

Az elkészült kenyér minősége mindenekelőtt természetesen a megfelelő alapanyagok kiválasztásán múlik. Azonban nem kisebb mértékben függ a jól kiválasztott géptől. Mit gondol, miért tartják fontosnak a mesterszakácsok a legjobb gépek megválasztását? Mert csak jó felszereléssel készíthető ízletes étel. A kenyérsütőkre ez ugyanúgy vonatkozik – a jó és gondos választás elengedhetetlen. Azért, hogy segítsünk és tanácsot adjunk, elkészítettük Önnek a kenyérsütők 2019-es értékelését. Mellé egy hosszú cikkben összegeztük mi az, amit fontos tudnia a vásárláshoz, és mit kellene felmérni. Bízunk benne, hogy közös erővel megtaláljuk a legjobb berendezést az Ön háztartásába is, és hogy elégedett lesz a választással. Ha van egy kis ideje, el is kezdhetjük a munkát.

Domáca-pekáreň

back to menu ↑

A kenyérsütők árkategóriái

A kenyérsütőket növekvő ár alapján kategorizáltuk. A kenyérsütők árára még visszatérünk a cikk végén, azonban már az elején hasznos, ha tudják, hogy általában több 3000 forintért kaphatók. A legolcsóbbakat és legegyszerűbbeket átlagosan 24 ezer forintig találja. A kenyérsütők középosztálya 24 ezer forinttól durván 40 ezer forintig terjed, a legjobb modelleket akár 64 ezer vagy 80 ezer forintért szerezheti be. Ezek már olyan csúcskészülékek, amit éttermek vagy büfék professzionális alkalmazottjai is bátran használhatnak, ha házi kenyeret szeretnének a vendégeik elé tenni.

back to menu ↑

Kenyérsütő teszt 24 000 forint alatt

Az ár tekintetében a legolcsóbb modellekről van szó. Előnyük mindenekelőtt az alacsony és barátságos ár. Széles választék, barátságos ár, mérsékelt paraméterek jellemzik.

Legjobb kenyérsütők 24 000 forint alatt

Sorrend Név Kép Értékelés Sütés kapacitása Programok száma Ár
1. ETA 2150 90000 Crustum II 1500 g 12 Ár megjelenítése
2. Sencor SBR 1031WH 900 g 12 Ár megjelenítése
3. ECG PCB 538 1300 g 10 Ár megjelenítése
4. Sencor SBR 930SS 900 g 11 Ár megjelenítése
5. Concept PC 5040 1250 g 12 Ár megjelenítése

Kenyérsütők jellemzése 24 000 forint alatt

Nagyon széles a választék ebben a kategóriában, nem kell attól tartania, hogy nem talál a háztartása számára megfelelő modellt. Azonban nagyobb a fogyasztásuk, illetve zajosabbak a jobb modellektől, az edényük térfogata pedig jóval kisebb. A design-juk nem különösebben izgalmas.

Előnyök:

 • Alacsony ár
 • Széles választék

Hátrányok:

 • Zajosabb
 • Magasabb fogyasztás


back to menu ↑

Kenyérsütő teszt 24 000 és 40 000 forint között

A kenyérsütő gépek középkategóriája, az aranyközépút a minőség és ár között. Ebben a kategóriában nagyon széles a választék, kedvező ár/érték arányban.

Legjobb kenyérsütők 24 000 és 40 000 forint között

Sorrend Név Kép Értékelés Sütés kapacitása Programok száma Ár
1. Gorenje BM 1200 BK 1200 g 12 Ár megjelenítése
2. Sencor SBR 930SS 1000 g 11 Ár megjelenítése
3. Tefal Pain et Tresors PF250135 1000 g 20 Ár megjelenítése
4. Tefal PF2208 Pain Plaisir 1000 g 17 Ár megjelenítése

Kenyérsütők jellemzése 24 000 és 40 000 forint között

Zajkibocsátásuk barátságos mértékű, a fogyasztás 600-850 watt között mozog, és érdekes funkciók teljes sorával felszereltek. Rendelkeznek kijelzővel, van lehetőség az indítást késleltetni, illetve gluténmentesen sütni. A másik oldalon viszont a drágább modellekhez képest még mindig hiányzik valami.

Előnyök:

 • nagyszerű ár/érték arány
 • széles választék
 • szép design

Hátrányok:

 • a modellek többé-kevésbé átlagosak
 • a maximális kapacitás jóval kisebb


back to menu ↑

Kenyérsütő teszt 40 000 forint felett

Tulajdonképpen a kenyérsütők extra kategóriájáról van szó. Az árterjedelem szélesebb, mint az előző kategóriáknál – az árak 40 ezer forintnál kezdődnek és 64 ezer forint fölé emelkednek.

Legjobb kenyérsütők 40 000 forint felett

Sorrend Név Kép Értékelés Sütés kapacitása Programok száma Ár
1. Tefal Bread of the World PF6118 1500 g 19 Ár megjelenítése
2. Tefal Home Bread Baguettes PF610138 1500 g 16 Ár megjelenítése
3. Gorenje BM 1400 E 1350 g 10 Ár megjelenítése
4. Panasonic SD-2511WXE 600 g 17 Ár megjelenítése
5. Panasonic SD-ZB2512 600 g 17 Ár megjelenítése

Kenyérsütők jellemzői 40 000 forint felett

Bevált gyártók termékeiről van szó, mint az Eta, a Gorenje vagy a Tefal. Nagyon jó fogyasztású és elfogadható zajkibocsátású, minőségi termékek, nagy sütőedény térfogattal, minőségi anyagokból készültek és sok-sok programmal rendelkeznek.

Előnyök:

 • sok program
 • kisebb fogyasztás
 • szép design

Hátrányok:

 • magasabb ár


back to menu ↑

Melyek a legnagyobb kenyérsütő gyártók?

A konyhai felszereléseknek ugyanúgy, mint más háztartási gépeknek is, megvannak a bevált gyártói és hagyományos márkái. Itt említhető meg a Tefal, a Kenwood vagy a Klarstein. Mi a fő különbség a többi márkával szemben? A tapasztalatok és a hagyomány. Ezek a gyártók már régóta a piacon vannak, a gyártási folyamatokat tökéletesen ismerik, és szükség szerint tudják módosítani. Ráadásul az adott készülékből, a mi esetünkben a kenyérsütőkből gyakran többfélét is kínálnak. Ebből következik, hogy a gyártási folyamatokba jóval többet fektethetnek, és az összeállításon túl új technológiák kutatására is van lehetőség. Ezáltal jobb minőségű termékeket állítanak elő. Nem állítjuk Önnek, hogy az általunk kiválasztott és leírt márkákon kívül más nem tud kenyérsütőt előállítani. Azonban ezeknél a márkáknál, sokkal nagyobb eséllyel bukkanhatnak minőségi modellre.

Guzzanti kenyérsütők

Az olasz Guzzanti cég a fiatalabb elektronikagyártók közé tartozik. A piacon még csak nagyjából 15 éve van jelen. Ez alatt sikerült jó nevet kiépítenie az elektronikai készülékek terén. Háztartási gépek gyártására specializálódik. A levegőtisztítóktól kezdve klímákon és fagyasztókon át a kenyérsütőkig, amik bennünket jelenleg a leginkább érdekelnek. A Guzzanti kenyérsütőknek szép a design-ja, rendelkeznek kijelzővel és jó a szigetelésük. Rendelkeznek memóriával áramkiesés esetére, jó a funkcionális és program kialakításuk, könnyedén lefedik a kisebb és nagyobb háztartások igényeit is.

guzzanti-logo

Sencor kenyérsütők

A Sencor társaságot 1969-ben alapították, Japánban. Ma a valóságban egy cseh márkáról van szó, mivel a részesedést a 90-es években megvásárolta a cseh Fast ČR cég. Így annak ellenére, hogy a Sencor továbbra is ázsiai üzemekben gyárt, Csehországból irányítják. Készülékek egész sorát gyártja; porszívókat, konyhai robotgépeket és kenyérsütőket. A Sencor kenyérsütők relatíve olcsók, és más márkák termékeihez képest egyszerűbbek. Átlagos térfogatuk van, viszont szép a design-juk és könnyen kezelhetők. Funkciók és programozás terén lehetnének gazdagabbak, viszont megbízható hosszú élettartamú gépekről van szó.

Sencor - logo

Eta kenyérsütők

Válogatásunk második cseh társasága a tradicionális elektronikai gyártó, az ETA. Egy hagyományos cseh márkáról van szó, ami 1929 óta működik. Nevének jelentése: Elektrotechnikai eszközök. A második világháború után a céget hozzácsatolták az állami vállalkozások nagy egységéhez, az önálló gyártás pedig 1996-ban indult újra. Híres-neves termékei mindenekelőtt a porszívók, viszont nagyszerű kenyérsütő gépeket, illetve más elektronikai eszközöket is gyárt. Ha a kenyérsütő gépeket vesszük szemügyre, láthatjuk, hogy nagy kapacitású modelleket gyárt. Másrészt ezeknek a gépeknek valamivel magasabb a teljesítményigényük és zajosabbak.

Eta-logo

Tefal kenyérsütők

A Tefal társaság konyhai gépek és edények hagyományos francia gyártója. Marc Gregoir alapította 1956-ban. A neve a következőképpen írható szét: TEFlon és ALumínium, ami a két leginkább használt alapanyag. Ami a kenyérsütő gépeket illeti, esetükben a leggyakrabban teflont, rozsdamentes acélt és műanyagot kombinálnak. Ezeknek a készülékeknek azért érdekes a design-juk, mert a Tefal más gyártóktól eltérően csak rozsdamentes acélt, valamint fehér és fekete színt használ. Ezeket ízlésesen kombinálja. Viszonylag magas a teljesítményigénye és az ára, ezért cserébe viszont megbízható és jó a funkcionális kialakítást kapunk.

Tefal - logo

Gorenje kenyérsütők

A Gorenje társaság Szlovéniából származik. 1950-ben alapították és eredetileg mezőgazdasági gépeket gyártott. Majd később konyhai berendezésekre, illetve a háztartási elektronikára állt át. Ezekkel a termékeivel robbant be a piacra. A kenyérsütői, ami bennünket a leginkább érdekel, nagyszerű kompromisszumot alkotnak az ár és a teljesítmény között, ideálisak az átlagos ügyfeleknek. Az egyes modellek kapacitásai különbözőek és széles skálát alkotnak, a funkcionális kialakításuk jó, és vezérlésük egyszerű. Másrészt ezeknek a készülékeknek viszonylag alacsony a teljesítményigénye (és egyúttal a teljesítménye), valamint magas a zajkibocsátásuk.

Gorenje-logo

Kenwood kenyérsütők

A Kenwood Limited társaságot 1947-ben alapították, Woking városban. Brit elektronikai gyártóról van szó, amely mindenekelőtt konyhai gépek tervezésére és előállítására összpontosít. Többek között kenyérsütőkre, amik jelenleg leginkább foglalkoztatnak bennünket. A design-juk, nem igazán izgalmas, kapacitásuk átlagos, akárcsak a funkcionális kialakításuk. Kicsi a teljesítményigényük (és ezzel összefüggésben a teljesítményük is), ezért cserébe viszont könnyen kezelhetők, legnagyobb előnyük pedig az alacsony ár és a jó hozzáférhetőség.

Kenwood-logo

back to menu ↑

Hogyan válasszunk kenyérsütőt? Fontos a térfogat, az anyag és a fogyasztás

Cikkünk azon részéhez értünk, ami talán a legérdekesebb Önnek: a paraméterek áttekintése, amelyek alapján érdemes kiválasztani a kenyérsütőt. Mindenekelőtt gondolja végig, milyen céllal veszi a gépet. Azért, hogy ízletes házi kenyeret készítsen, amivel nagyszerű elindítani, vagy éppenséggel lezárni a napot. Ha valamilyen allergiája van, a kenyérsütőnek köszönhetően megkívánhatja a finom kenyeret anélkül, hogy a beszerzése, nagy bonyodalmakat okozna. Ezért mindig gondoskodjon a minőségről, és ne hagyja magát megtéveszteni az alacsony árral – a legolcsóbb nem feltétlenül jelenti azt, hogy a legjobb. A jobb gépeket nemcsak sütésre használhatja, hanem segítségükkel lekvár és joghurt is készíthető. Nézzük meg hát, hogy mi alapján válasszunk, és mire érdemes odafigyelni a vásárlásnál.

A sütőedény térfogata a kenyér nagyságát határozza meg

Az első számú paraméter, amit érdemes figyelni a kenyérsütőknél az a sütőedény térfogata. Az alakjától függ a kenyér formája (bizonyos mértékig az Ön kényelme is múlik rajta a kenyér kiszedése során), és a kapacitásától függ a kenyér nagysága. Ezt több tényező határozza meg. Az egyik közülük, hogy hány főnek szeretne sütni. A kenyérsütők térfogata, amivel átlagosan találkozunk, 500 és 1500 gramm között mozog. Kisebb háztartás részére (házaspár) elegendő egy kisebb, 800 gramm körüli kapacitású kenyérsütő. Egy négytagú család számára érdemes legalább 1200 grammos kapacitásút beszerezni. Abban az esetben, ha a kenyeret étteremben, vagy bármilyen nagyobb üzemben szeretné sütni, nyugodtan vegyen 1500 grammos kapacitású modellt, vagy annál nagyobbat.

Az edény térfogata további dolgokra is hatással van – főként azt érdemes végiggondolni, hogy a kenyérsütőben csak kenyeret szeretne-e sütni, vagy további funkcióit is kihasználná. Ha befőzni szeretne vele, ezt is figyelembe kell venni a megfelelő térfogat kiválasztásánál. Végezetül megosztunk Önnel egy fogást, amivel néhány kenyérsütő rendelkezik – nagy sütőedényük van, viszont ha kisebb kenyeret szeretne sütni, kicserélhető egy másik edényre, ami 2 részre van osztva. Olyankor nem kell az egész edényt használni, hanem csak egy részét. Így nem történhet meg, hogy a kenyér felét ki kell dobni.

Milyen anyag a legmegfelelőbb a sütéshez?

A következő kritérium, amit fontos értékelni a választásnál, a sütőedény anyaga. Elvileg 3 anyagból tud választani – teflon, rozsdamentes acél és kerámia. Mindhárom nagyon specifikus, és megvan a maguk előnye és hátránya is.

 • Teflon – kémiai nevén politetrafluoretilén. Olyan anyag, amelynek karbantartása a leginkább igényes. Elvileg teflon csak az edények felületén található, ahol vékony réteget képez, alatta más, a hőnek jól ellenálló fém van. A teflon előnye a kis tapadás, ennek köszönhetően a tészta nem ég le, a kenyeret könnyű kiszedni, és az edény is egyszerűen tisztítható. Ellenkezőleg, a hátrányai közé az anyag gyengesége tartozik – teflon könnyen karcolódik, amivel elveszti az eredeti tulajdonságait.
 • Rozsdamentes acél – (tipikus acél, ami krómot vagy nikkelt tartalmaz) élelmiszeripari acél típus. Nagyon ellenálló a sérüléssel szemben, hosszú élettartamú és a krómoxid réteg, ami a rozsdamentes acél felszínén alakul ki, mindennemű korrózió ellen véd. Ráadásul a rozsdamentes acél olcsó, és ökológiai szempontból nézve újrahasznosítható. Hátránya, a teflonnal szemben, hogy jobban tapad, a tészta könnyebben odasül, és a kenyeret nehezebb kivenni az edényből. A rozsdamentes acél felszíni rétege hajlamos a mechanikai sérülésre, és a sérült részeken korrodálódni kezdhet.
 • Kerámia – a felsorolt anyagok közül a legdrágább és a legjobb minőségű. A teflonhoz hasonlóan az edény felszínét képezi – mélyebben fémet, vagy ötvözetet találunk. Nagyon jól ellenáll a magas hőmérséklettel, a karcolásokkal szemben, ráadásul a teflonhoz hasonlóan nem tapad. Egészségügyi szempontból teljesen problémamentes. A kenyér kiszedésénél azonban óvatosnak kell lenni, nehogy megrepedjen. A kerámia felszíne ellenálló, struktúrája viszont törékeny.

Forma-do-domácej-pekárne

Minőségi keverők a tészta alapos keveréséhez

A kenyérsütő belsejében levő keverő, a tészta megfelelő átkeverésére és dagasztására szolgál. A piacon átlagosan 2 féle kenyérsütővel lehet találkozni – az egyiknek egy keverője van, a másiknak pedig kettő. Többnyire azt olvashatjuk, hogy a két típus között nincsen jelentősebb különbség. Ez egy hiba, mivel van különbség. Egy keverő teljes átkeverést csak kisebb edényekben biztosít, amelyekbe 2 lapát nem férne. Azonban nagyobb edényekbe természetesen érdemes 2 keverőnek lennie. Így a tésztát 2 irányból keveri, buborékosabb lesz és jobban kel. A sült kenyér kinézetére kedvezőbb, ha a keverők lehajthatók – nem szükséges őket kiszedni, csak hogy úgy irányuljanak, hogy a cipónak ne legyenek útban. Előny, ha kiszerelhetők, mert karbantartáskor egyszerűbb rendszeresen tisztítani. Ellenkező esetben a készülékben kellene tisztítani őket, odafigyelve arra, hogy a kenyérsütőbe ne szivárogjon.

A kenyérsütő funkcionális kialakítása és programjai

A modern kenyérsütőknek természetesen szükségük van valamilyen funkcionális kialakításra, programozásra. Ezt néznénk meg most. Önnek ugyanis a készülék hasznossága szempontjából ez egy fontos mutató lehet. Például időzítőnek mindenképp lennie kell a kenyérsütőn. Ez lehetővé teszi, hogy az indítást késleltesse, beállíthassa egy adott időre. Ha az edénybe bekészíti az alapanyagokat, adott időben bekapcsol, és Ön éjszaka tud sütni, hogy reggelre friss és meleg kenyér várja. Két dolgot érdemes megfontolni; a gép zajosságát (hogy éjszaka ne zavarja Önt), illetve az alapanyagokat. Ha gyorsan romló alapanyagokkal sütünk (mint a tojás), olyankor nem érdemes pár óránál többel elodázni az indítást. Következő korlátozó tényező, hogy a legjobb készülékek is a cipót maximum egy vagy másfél óráig tartják melegen. Ezután az kihűl.

Az időzítő kapcsán hasznos a sütés folytatása funkció is. Mi rejlik a név alatt? Ha olyankor süt, amikor nincs otthon, vagy éppen alszik, nincs tudomása az áram kiesésről. És butaság lenne, ha hazaérkezéskor venné észre, hogy a nap folyamán kiesett az áram, és a kenyér sületlen maradt, és ki kell dobnia. Ezért a kenyérsütő ezzel a programmal az aktuális programra tud rácsatlakozni, és folytatódik a sütés.

Ügyes segítség az automata összetevő-adagoló. Akkor használatos, amikor szórható összetevőt szeretne hozzáadni, mint például magvak, kömény vagy a mazsola. Nagyon pontosan adagol, illetve leveszi a terhet Önről, hogy mindent a megfelelő időben adjon hozzá a tésztához. A többi funkció viszonylag speciális, és nem annyira elterjedt. Ez alatt gondolunk például a héj átsütésének beállítására.

Ha változatos kenyérsütőt szeretnénk, jó, ha minél több programja van különféle tészták elkészítéséhez (például zsemléhez vagy pizzához is), beszerezhetők olyan sütők is, amivel készíthető joghurt, lekvár vagy tartósító/befőző funkciójuk van. Az egyes funkciókról többet majd a nekik szentelt nagy fejezetben írunk, itt csak megemlíteni szerettük volna, hogy a jó modellektől 10-12 programot is elvárhatunk. És a legjobbaknak akár 15 programjuk is lehet, ami a felhasználás nagyon széles skáláját jelenti.

Domáca-pekáreň-sypanie.jpg

Fontos, hogy egyszerű legyen a vezérlés

A kenyérsütők többségének több mint egy sütő programjuk van. Ez azt jelenti, hogy szükségük van bizonyos vezérlőre, aminek segítségével dolgozni fog velük. A mai gépek többségének van saját kijelzője (amiről könnyen le lehet olvasni, hogy a sütés melyik fázisában tart a kenyérsütő, vagy mennyi idő van hátra) és a szomszédos panelon pedig gombok vannak (általában 6-8) amikkel át lehet kapcsolni. Lehetőleg az üzletben nézze meg, hogy mennyire világít a kijelző, illetve fontolja meg a vezérlés egyszerűségét. Minél kevesebb a gomb és minél részletesebb a leírás, annál jobb. Fontos, hogy a kenyérsütőn mindenekelőtt kiismerje magát. Előny, ha a kenyérsütő figyelmezteti Önt néhány problémára – túlmelegedés, vagy pillanatnyi meghibásodás, amit fontos kezelni.

Domáca-pekáreň-ovládánie.jpg

A kenyérsütő méreteinek igazodnia kell a konyhához

Az előzőektől nem kevésbé fontosak a kenyérsütő méretei. Nem kis gépekről van szó, ezért fontos figyelembe venni a konyhapult méreteit. Kényelmesebb Önnek, ha nem kell a kenyérsütőt rakosgatni, vagy szekrényben tárolni. Tömege lehet 5-8 kg is, az a kenyérsütő, amelyik kapacitása 1800 grammhoz közeledik, elérheti a 10 kg-t is. Szerintünk a legjobb megoldás a konyhapulton kialakítani egy stabil helyet a kenyérsütő gép számára. Már választásnál mérlegelje, a kenyérsütő gép méreteit, hogy felfér-e a konyhapultra.

Általánosságban igaz, hogy a kisebb gépek az olcsóbb modellek közül kerülnek ki, gyakran csak egy keverővel és kisebb térfogattal. A méret és az ár között nincs egyenes arányosság, azonban útmutatást nyújthat Önnek. A méretekhez ne felejtse el hozzászámolni a felső fedő kinyitásához szükséges teret. Ez gyakori hiba – az emberek gyakran elfelejtik hozzászámolni a magassághoz a fedőt, és aztán nem értik, hogy miért olyan nehéz a konyhapulton a sütöde kezelése.

Fogyasztás, teljesítmény és teljesítményigény – mi a különbség ezek között a paraméterek között?

Ami ezt a három paramétert illeti, jobb, ha rögtön a bevezetőben osztályozzuk őket.

 • Teljesítményigény – azt az energiát fejezi ki, amire a készüléknek szüksége van a beinduláshoz és a működéshez. Lényegében az összes energia, amit a kenyérsütő használ.
 • Fogyasztás – egyenlő azzal az elektromos árammal, amire a gépnek szüksége van. Mondható, hogy egyenlő a teljesítményigénnyel.
 • Teljesítmény – energia, ami a kenyér megsütéséhez szükséges. Mivel hő vagy rezgés formájában elveszik belőle, sosem lesz egyenlő a teljesítményigénnyel.

Szeretnénk megnyugtatni Önt, hogy nem hatalmas a kenyérsütők fogyasztása. Azáltal, hogy nem üzemel hosszútávon, a készülék fogyasztását kicsit el is felejthetjük. Ráadásul, mivel a kenyérsütés a gép bekapcsolásától a kenyér kiszedéséig tart, teljes teljesítményen a sütő csak sütéskor fut. Egy sütés fogyasztása durván 0,2 és 0,5 kWh között mozog a készülék, hőmérséklet, program stb. függvényében. Összességében elmondhatjuk, hogy határozottan kevesebb, mint amennyit egy nagy sütő használna, ezért a kevésbé takarékos kenyérsütőben történő sütés is megtakarítással jár.

Domáce-pekárne

Kenyérsütők biztonsága

Amiről könnyen hajlamosak lehetünk megfeledkezni, az a kenyérsütők biztonsága. Arról van, szó, hogy a meghibásodást jeleznie kellene, ahogy azt a vezérlés fejezetben is írtuk. A készüléknek nem szabadna bekapcsolnia, ha valami nincsen rendben. Azáltal, hogy magas hőmérséklettel dolgozik, a sérült készülék akár ki is gyulladhatna. Úgyszintén, a kenyérsütőnek jeleznie kellene az átforrósodást.

Tekintettel a kenyérsütő tervezésére, hasonlóan kellene hozzáállnunk a biztonsághoz. Mivel magas hőmérséklettel dolgozik, különösen ügyelnünk kell. Nem szabadna túlmelegíteni a burkot – ez főként a rozsdamentes acél kenyérsütőknél jelenthet problémát. A műanyag kenyérsütőknél pedig nem fordulhat elő a burok megolvadása. Ha vannak otthon kis gyerekek, akik a hasonló készülékeket előszeretettel megfigyelik, különös hangsúlyt kell fektetnünk a burok szigetelésére, és arra, hogy ne melegedjen túl.

A kenyérsütők zajkibocsátása nem lehet túl magas

A gép zajossága szintén nagymértékben befolyásolja, hogy mennyire kényelmes dolgozni a géppel. Egész biztosan nem szeretné, hogy a kenyérsütő zavarja Önt tevékenységében, hiszen főként olyankor süt, amikor TV-t néz, vagy aludni megy. Ezért jó, ha ellenőrzi a zajszintet. Minél csendesebb, természetesen annál jobb. A kenyérsütők nem tartoznak a legcsendesebb készülékek közé. Átlagos zajkibocsátásuk 50-60 dB között mozog. A dB jelzés ebben az esetben a decibelt jelenti, tehát a generált zaj erősségének egységét. Érdemes tudatosítani, hogy a zajszint erőssége logaritmusosan növekszik, nem pedig lineárisan. Tehát a 40 és 50 decibel közti különbség sokkal kisebb, és kevésbé jelentős, mint az 50 és 60 decibel közti különbség.

Érdemes megnézni a kenyérsütő design-ját

Végezetül javasolnánk, hogy komplexen nézze át a kenyérsütő dizájnját. Ahogy a készülék méreteinek fejezetében írtuk, a kenyérsütő nagy valószínűséggel biztos helyet kap a konyhapulton. Ezért a konyha design-jához kell, hogy illeszkedjen. Általában rozsdamentes acél és a fehér műanyag közül választhat. Mindkettő univerzális, és a döntés csak Önön múlik. Azon felül szerepe van a kenyérsütő teljes kiszerelésnek – nagyság, tagoltság vagy vezérlés. Ezt mind befolyásolja a design.

Nagy előnye a kenyérsütő fedelén levő ablakocska. Ezáltal rálátást kap az egész folyamatra. Milyen fázisban tart, és esetleg nincs-e valami baj. Különösen megéri csúszásgátló lábakkal felszerelt készüléket választani, hogy a nehéz és forró kenyérsütőt ne ejtse a lábára. Zárásként még egy látszólagos részletet említünk meg, és ez a kábel hossza. Ha túl hosszú, zavarni fog, és munkánál meggyulladhat, vagy véletlenül elvághatja. Ellenkezőleg, a túl rövid kábel korlátozza a készülék elhelyezésének kiválasztását. Próbálja meg előre kigondolni a kenyérsütő helyét, mérje le a távolságot a konnektortól, és ez alapján értékelje, hogy milyen lenne a megfelelő hosszúságú kábel.

A kenyérsütő készlet tartalma

Ha kenyérsütő gépet vásárol, nem csak a gép lesz a csomagban. Valamely készülékeket tartozékokkal adják (természetesen használati útmutatóval együtt). Ezek általában:

 • kerek forma
 • adagoló kanál
 • keverők kiszedését segítő kis kampó
 • pót keverőlapátok

Domáca-pekáreň-a-obsah-balenia.jpg

back to menu ↑

Kenyérsütő gépek programozása

Napjaink kenyérsütő gépei a régiekkel ellentétben egészen más színvonalon vannak. A különbség leginkább a programok mennyiségében van, amelyek a készüléket még univerzálisabbá és sokrétűbbé teszik. Minél több program, természetesen annál jobb. Nem elég csak a programok mennyiségét megnézni, érdemes figyelmesen végigmenni rajtuk, és értékelni a sokszínűségüket. Egy olyan kenyérsütő, ami 20 programot kínál kizárólag kenyér sütésére, természetesen nem éri meg annyira, mint egy gép, ami 10 programot kínál, de lehet vele joghurtot készíteni, vagy befőzni. Ha érdekli Önt, hogyan tud választani ebben a tekintetben, javasoljuk, hogy írja össze, milyen funkciókat vár el a géptől, és az alapján hozzon döntést. Röviden, a szükséges programok alapján keressen, és bármi mást vegyen plusz értékként. Azért, hogy a választást megkönnyítsük, kiírtunk néhányat a leghasznosabb programok közül, amikkel találkozhat.

Különféle kenyér fajták sütése

Ez egy igazi klasszikus, a programok különféle kenyérfajták sütésére. Az átlagos búzakenyéren túl rozskenyér, teljes kiőrlésű vagy gluténmentes kenyér süthető benne. Itt talán nincs is különösebb bonyodalom, ez a program alap és kulcsfontosságú a kenyérsütő működéséhez.

Fehér és édes péksütemény sütése

Nem mindegyikünk részesíti előnyben a kenyeret. Van, aki például szívesen kóstolja meg a kiflit, bagettet vagy az édes péksüteményeket, például valamilyen tortát. A hátrány, hogy ezek a péksütemények a tálban nem veszik fel a megfelelő alakot. A másik oldalon viszont, ha nem számít Önnek a forma, akkor ennek a programnak köszönhetően nyugodtam megkívánhatja az illatos és ropogós „kifliket”, vagy karácsonyra a „mézeskalácsot”.

A tészta előkészítése

Nem minden kenyérsütőnél kell a tésztát magunknak elkészíteni és kikeverni. Ezért van a kenyérsütőknek dagasztója, hogy a tésztát kikeverje, bedagassza és az összes ilyen tevékenységet Ön helyett elvégezze. Szerencsével sikerülhet olyan gépet beszerezni, ami tud pizzatésztát, cérnametéltet vagy száraztésztát is készíteni.

Cesto-na-chleba.jpg

Gyors sütés

Olyan program, ami lehetővé teszi, hogy magasabb hőmérsékleten és fogyasztással extra gyorsan süssön. Természetesen, ezt kissé megsínyli a kenyér, a külseje kicsit jobban sült lesz, a belseje pedig kicsit nyers marad, viszont ha szorítja az idő, ez a program segíthet Önnek.

Maga a sütés

Ezzel a programmal majdhogynem az összes kenyérsütő büszkélkedik. Olyankor tudja kihasználni, ha a tésztát már előkészítette és csak a sütés van hátra, vagy ha a kenyérsütőben szeretné megpróbálni megsütni a húst vagy a fasírtot. Ez kevésbé gyakori felhasználás, de alapjában véve lehetséges, és gazdaságosabb, mint bekapcsolni a nagy sütőt.

Joghurtok, dzsemek, lekvárok vagy befőttek

Itt olyan programok következnek, amikben valójában semmi közös nincs a kenyérsütéssel. Viszont, mivel az ezek az ételek is hozzáadott hővel készülnek, elvileg lehetséges a kenyérsütőt erre is felhasználni. Speciális programok segítségével (amelyek nem mindig részei a kenyérsütő programozásának) készíthető dzsem, befőtt vagy lekvár.

back to menu ↑

Kenyérsütők – milyen árszinten találjuk őket?

Az árreláció, amiben minőségi kenyérsütőt tudunk beszerezni, durván 13 ezer forinttól 64 ezer forintig van. Az alsó határ alá nem érdemes menni, jó eszközt olyan kis összegért nem kapna (ha mégis, akkor valószínűleg régi, vagy nem minőségi anyagokból készült). Jobb bekészíteni legalább azt a 13 ezer forintót, mert annak a készüléknek alacsonyabb fogyasztása lesz, jobb teljesítménye és főként nagyobb élettartama. A növekvő árral emelkedik programok és funkciók száma, amit a kenyérsütő kínál. A térfogatról szintén elmondható, hogy növekszik, a zajkibocsátás viszont csökken, és bizonyos mértékben a fogyasztás is. Mi az értékelésünkben a kenyérsütőket 3 sávba osztottuk.

 • A 24 000 forint alatt lévő kategória kínálja a legolcsóbb modelleket. Gyakran öregebbek, kisebbek és egy keverőlapátjuk van. 24 000 forint határán vannak a modellek, amiknek 2 keverőlapátjuk van, viszont kevés programmal ellátottak, és nem büszkélkednek funkciók sorával– egyszerűek, tisztán kenyérsütéshez gyártották őket.
 • A 24 000 – 40 000 forint közti kategória készülékek nagyon széles skáláját kínálja. Kicsi, nagy, 1 vagy 2 keverőlapátú, sőt, gyakran szép, rozsdamentes acél kiszerelésben. Előny a burkolat jobb szigetelő képessége, jobb program felszerelés, és hogy kevésbé zajos. A funkcióinak köszönhetően ezek a modellek nem csak a kenyérsütést teszik lehetővé – joghurtot, dzsemet, lekvárt, lehet készíteni velük, illetve húst is süthet.
 • A 40 000 forint fölötti kategória magába foglalja az összes drága kenyérsütőt, amelyek minőségi anyagokból készültek, design-juk alaposan átgondolt, és programok és funkciók sokaságával vannak ellátva. Ugyan drágábbak, de jó a kapacitásuk és használhatók nagyobb üzemekben is, például éttermekben. Ráadásul, hasonlóan az előző kategóriához lehetővé teszik nemcsak a kenyérsütést, hanem további ételek elkészítését is.


back to menu ↑

Végszó

Mostanra átnéztük a teljes kínálatot. Viszont úgy gondoljuk, hogy érdemes lehet még egyszer végignéznünk az elejétől a végéig, hogy egy helyen láthassa az összegzést. Először érdemes leülni és végiggondolni, hány ember számára szeretne kenyeret sütni és hogy a géptől vár-e még más funkciót (például dzsem vagy joghurtkészítés). Ezután belekezdhet a kiválasztásba. Nézze át az egyes kategóriákat és karakterüket, és válassza azt, amelyik a legjobban megfelel Önnek. Következetesen megéri átnézni a kenyérsütők egyes jegyeit, és kiválasztani azt, amibe bátran lehet invesztálni. Megemlíthetjük itt a hagyományos gyártókat, mint a Tefal, a Gorenje vagy a Kenwood.

Ezután foghat hozzá magához a kiválasztáshoz. Először nézze meg a sütőedény kapacitását és edényének anyagát. Ideális lehet a teflon, amelynek karbantartása figyelmet igényel. A kapacitás attól függ, hogy hány emberre szeretne sütni. Előre mérlegelje a keverőlapátok számát – ha nem kell a tésztát önállóan elkészítenie, hanem a kenyérsütő gép csinálja meg, időt és energiát spórol vele. Ezután folytathatja a vezérléssel. Egyszerűnek kellene lennie, végezetül pedig a kínáljon a készülék elégséges funkciót, és annyi programot, amennyire szüksége van. Teljesen alapnak számít már az időzítő és memória, aminek köszönhetően áramkiesés után is visszakapcsol a kenyérsütő gép a programnak abba a fázisába, ahol félbemaradt. Érdekes lehet még a gép zajossága, fogyasztása vagy a teljesítménye.

Végezetül, vegye figyelembe a kenyérsütő gép teljes kiszerelését – gondolja végig a biztonságosságát, kinézetét, méreteit, nézze meg, hogy vannak-e csúszásgátló lábai, illetve milyen hosszú a kábele. Mindnek nagy hatása van arra, hogy a munka kényelmesen és biztonságosan folyjon. Ha idáig eljutott, és a kenyérsütő gép megfelelő, akkor már csak egy utolsó dolog van hátra, és ez nem más, mint az ár. Mostanra már megvan a kiválasztott minőségű kenyérsütő gépe és már csak az árát kell összehasonlítani más modellekkel az adott árkategóriában. Ha a készülék nem túl drága, vagy ellenkezőleg, nem nagyon olcsó, nyugodt lélekkel megveheti.

Domáca-pekáreň-ďalšie-vybavenie

back to menu ↑

Hogyan süssünk nagyszerű házi kenyeret?

Ha már megvan a kiválasztott kenyérsütő gép, akkor kérem, engedje meg, hogy átadjunk néhány bevált tanácsot, tippet, és trükköt a használatát tekintve. A finom kenyér nem sül meg magától, még a legjobb kenyérsütő gép is haszontalan, ha Ön nem tudja a mikéntjét. A kenyérkészítésnek megvannak a szabályai, amit most meg szeretnék osztani Önnel.

Válogassa meg gondosan az alapanyagokat

Mindenekelőtt nagyon fontos gondosan megválasztani az alapanyagokat. Vásárolhat előkészített keveréket, ezt azonban nem ajánljuk. Drága, soha nem tudhatja, hogy ki mit tett bele, és főként – nem a saját igényei és ízlése alapján ízesítették meg. Az ideális, ha saját keverékkel dolgozik, amit idővel tökéletességre tud fejleszteni. Ebben az esetben szükséges minőségi alapanyagok után nyúlni. Ha valamivel drágább is, vásároljon minőségi finomlisztet. A tészta rugalmasabb és levegősebb lesz. Az üzletben találkozhat olyan liszttel is, ami egyenesen kenyérsütéshez ajánlott. Ez a legjobb választás.

A liszt fajtája alapján különböztethetőek meg a kenyerek – rozs, búza, gluténmentes, kukorica és így tovább. Szintén fontos a jó élesztő kiválasztása. Fontos, hogy friss legyen, különben nem lesz hatékony. A csomagoláson levő dátumot előre ellenőrizze le. Nagyon érzékenyek lehetnek a tojások, amiket kenyér helyett inkább zsemlénél vagy kiflinél javasoljuk, hogy használjon. Ideálisak a magyar tenyészetből valók, esetleg külföldről, azonban mindenképpen legyenek hitelesítettek és ellenőrzöttek. Minden mást, amivel kísérletezni szeretne (sajt, olíva, gomba…) elég ellenőrizni, hogy nem romlott-e.

múka-pre-domáci-chlieb.jpg

Néhány bevált recept…

Azért, hogy kicsit megkönnyítsük a kezdést, előkészítettünk Önnek néhány bevált receptet. Bevezetéshez van egy megjegyzésünk, ami az adagolást illeti – az összetevők aránya nagyban függ a minőségüktől, így aztán előfordulhat, hogy az Ön esetében, kicsit eltérő lesz. A mennyiséget eloszthatja, vagy megszorozhatja, ha más méretű kenyeret szeretne készíteni. Végezetül a programokhoz – a legáltalánosabb jelölést használjuk, viszont az egyes készülék modellek különbözhetnek. Kérem, ezt vegye figyelembe.

Búza-rozskenyér - recept

Az első kenyerek között, amit a kenyérsütő gépben készíteni fog a rozs, búza vagy ezek kombinációjából készült kenyér lesz. Mi szükséges hozzá?

 • 400 ml író
 • 200 g rozsliszt
 • 300 g búzaliszt
 • 2 kanál só
 • 1 kis kanál cukor
 • 2 kanál olaj
 • 1 kiskanál teljes kömény
 • 1 kiskanál őrölt kömény
 • fél kiskanál kenyér fűszer
 • negyed kiskanál szárított élesztő
 • 1 kiskanál korpa, tök- vagy napraforgómag

Az alapanyagokat az utolsó kivételével beletesszük (lehetőleg a leírt sorrendben) a kenyérsütőbe. Amikor elkészült, megszórhatjuk köménnyel vagy magokkal, hogy a kenyér ízletesebb legyen. Kiválasztjuk a kenyér programot- kicsi- közepes héj (természetesen az adott modell és az Ön prioritásaitól függően más is lehet), és sülni hagyjuk.

Domáci-chlieb.jpg

Teljes kiőrlésű kenyér- recept

A teljes kiőrlésű kenyér egy gyakori eredménye a kenyérsütő gépes igyekezeteinek. Egészségesebb a klasszikustól. Amihez szüksége lesz hozzá:

 • 400 ml ivóvíz
 • 1 Celaskon tabletta
 • 500 g teljes kiőrlésű búzaliszt
 • 100 g teljes kiőrlésű rozsliszt
 • 2 kiskanál só
 • 1 kiskanál cukor
 • 1 kiskanál őrölt kömény
 • 1 kiskanál őrölt édeskömény
 • 1 kiskanál élesztő
 • 1 kiskanál napraforgó-, szezám-, len- és tökmag, esetleg rozscsíra

Minden összetevőt a fenti sorrendben tegyen a kenyérsütő gépbe (kivéve az utolsó tételt) Alaposan keverje át a tésztát, és amikor elkészül, szórja a kenyérre a magokat és a csírát. Válassza a teljes kiőrlésű programot- kicsi- közepes héj, esetlegesen egy másik programot, ami jobban megfelel Önnek.

Kifli, zsemle- recept

Nem szeretjük mindannyian a kenyeret. Főként a gyerekek jobban értékelik a kiflit. A következők kellenek hozzá:

 • 300 ml víz
 • 300 ml tej
 • 100 ml olaj
 • 1 kg finomliszt
 • 1 kiskanál só
 • 1 kiskanál cukor
 • 1 kiskanál élesztő
 • 1 tojás és 50 ml megsózott víz

Az utolsó tételen kívül az egészet tegye a kenyérsütő gépbe és készítsen nyúlós tésztát. Hagyja kelni. Ezután válassza szét a tésztát, majd hagyja még 15 percet kelni. 2 lehetőség közül választhat – vagy kifliket készít, zsemléket formál vagy cipócskát süt a kifli tésztából. Az első esetben tegye a kifliket a lapra, kenje le a sós vízzel elkevert tojással, és süsse 12-15 percig, esetleg hagyja a tésztát a kenyérsütőben megsülni (ami azonban kevésbé szokásos).

Torta-recept

Miért ne sütne a kenyérsütőben édes húsvéti tortát? Bár a formája nem lesz hagyományos, ez is lehetséges. Ha azonban ezt nem bánja, már neki is foghatunk. Készítsen elő:

 • 100 g vajat
 • 500 g réteslisztet
 • 350 ml tejet
 • 3 kanál cukrot
 • 2 kanál vaníliás cukrot
 • 1 kiskanál sót
 • 1 kiskanál élesztőt
 • mazsolát, diót, mandulát, csokoládét, és bármit, amit még a tortába szeretne tenni

Minden hozzávalót, az utolsó tételen kívül tegyen a kenyérsütő gépbe. A mazsolát, diót és mandulát akkor szórja bele, amikor a tészta már elkészült. Hagyja átkeverni, állítsa be a klasszikus- kicsi- világos programot, esetlegesen valami hasonlót.

Olasz pizza- recept

Ha haladóbb szintű kenyérsütője van, akkor pizzatészta készítésébe is belevághat. Természetesen a készülékben nem tudja megsütni, viszont a tészta előkészítésével sok időt és munkát spórol meg. Készítsen elő:

 • 400 g finomliszt
 • 50 ml olíva olaj
 • 200 ml langyos víz
 • fél kiskanál élesztő
 • 1 kiskanál só
 • 1 kiskanál cukor

Ezt mind tegye a kenyérsütő gépbe, és hagyja összedolgozni, amíg nem lesz belőle finom, puha tészta. Majd elég kelni hagyni, cipócskákra szétosztani, és kör formájúra lapítani (választható magasságban, amilyen pizza megfelel Önnek). Az alapján ízesítse, hogy milyen feltétet szeret a pizzán, majd tegye a sütőbe (a kenyérsütő erre nem lenne elég).

A kenyérsütés közben vétett leggyakoribb hibák

Ahhoz, hogy az igyekezetének meg legyen az eredménye, fontos elkerülni néhány gyakori hibát. Például gyakran előfordulhat, hogy a kenyér nem egészen sül át. Vagy a kenyérhéj kemény, égett, a kenyér közepe pedig nyers. Erről a rosszul beállított program vagy hőmérséklet tehet. Ezért, mielőtt bekapcsolná a kenyérsütő gépet, még egyszer ellenőrizze a beállításokat. Még egy dolog, ami segíthet, nem más, mint az edény maximális térfogatának betartása, túltöltés nélkül. Túl lehet tölteni, viszont az a kenyér rovására menne. Figyeljünk arra is, hogy a kenyér ne mélyedjen be. Ez ugyan már nem a kenyérsütő gép hibája, hanem a tészta előkészítése – túl nedves, sok benne az élesztő vagy rosszul van kikeverve. Itt javasoljuk, hogy legközelebb nagyobb figyelmet szenteljen az előkészítésnek.

Érdemes még odafigyelni a kenyér kinézetére. Gyakori felvetés, hogy az üzletben vásárolt kenyér jobban néz ki, mint a házi kenyér. Igazuk van – a házi kenyérben lyukak vannak a keverőlapátok helyén, a cipócska magas, nem lesz olyan hosszú és széles, és többnyire lent más héja van, mint fent. Ez persze nem hiba, hanem a másfajta elkészítésből adódik. Ezek után már csak Önön múlik, hogy ad-e a külsőségekre, vagy kitart a házi kenyér mellett, ami ugyan nem néz ki olyan jól, de sokkal finomabb.

Chlieb-z-domácej-pekárne.jpg

Erősen bízunk benne, hogy segítségünkkel egy igazán nagyszerű kenyérsütő gépet választott ki, ami jól fogja Önt és szeretteit szolgálni. Sok kellemes és boldog pillanatot kívánunk a házi kenyerek mellett. Viszontlátásra a következő elektronikai készülék vásárlásáig!