Legjobb szendvicssütők 2023

  • Spóroljon pénzt és kímélje meg az idegeit a legjobb szendvicssütő kiválasztásakor.
  • Válasszon a teljesítmény, a méret, a biztonság és az ár/érték arány alapján.
  • Tudja meg, hogy hol vásárolhatja meg a legolcsóbban.

Toustovače bez pozadí

TOP szendvicssütők 2023

Bevezetés

A mai világ viszonylag gyors, és sajnos ez a főzésre is vonatkozik. Ki akar este a munkából hazatérve még főzni is? A másik oldalon a meleg vacsora határozottan kellemesebb, és a vajaskenyeret egy idő után mindenki megunja. A megoldás, amit használhat, például az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő melegszendvicsek. Két darab toast kenyér, amelyek közé ízlése szerinti tölteléket tesz, és besüti őket. Ez egy olyan étel, ami több variációt kínál, és nagyobb vendégsereget is megvendégelhet vele. De főleg – gyors és könnyű elkészíteni, amit a mai világban biztosan értékelni fog. Ráadásul a szendvicssütők viszonylag mobilisek, tehát nem probléma magával vinni hétvégére vagy nyaralásra a nyaralóba.

Másrészt, ha szeretné, hogy a melegszendvicsek tényleg ízletesek legyenek, az elkészítésük, ha lehet, szórakoztassa Önt, jól át kell gondolnia a készülék kiválasztását. Nem mindegyik szendvicssütő feltétlenül jó, és nem mindegyiket éri meg megvenni. Mindenképp tudnia kell, hogy hány embernek fog melegszendvicset sütni, tehát, hogy milyen nagy készüléket kell választania. Érdekelnie kell a melegszendvics alakja, a lapok anyaga, a készülék multifunkcionalitása és mobilitása, továbbá a feltételezett fogyasztás. És nem hagyhatja ki a legtöbb ember számára legfontosabb paramétert, az árat sem. Röviden, a választás kritériumaiból és a paraméterekből, amelyekre vásárlás során figyelnie kell, egy egész sor van. Egy olyan ember, aki nem tájékozott ebben a témában, nehezen találhat benne rendszert, és nehezen érti meg a legkülönfélébb értékeket, valamint a funkciók és technológiák elnevezéseit. Ebben segíthet Önnek a szendvicssütő teszt 2023.

Tapasztalatból döntöttünk úgy, hogy összeállítunk Önnek egy tesztet, ami tanácsot ad Önnek, hogy hogyan válasszon helyesen szendvicssütőt, mert egy sor vásárló a szendvicssütő megvétele után egy idővel rájön, hogy az nem felel meg neki. Ezenkívül a tesztek mellett rangsorokat is talál, amelyben a legjobb szendvicssütők jelennek meg, a gondos összehasonlításukkal együtt. Külön kategóriában hasonlítottuk össze az olcsó szendvicssütőket, az átlagos szendvicssütőket és a legjobb szendvicssütőket. Szilárdan hisszük, hogy a vásárlás során a tesztünk segítségére lesz. Ha van ideje, akkor el is kezdhetjük együtt a szendvicssütő kiválasztást, és átvehetjük A-tól Z-ig. Mehet?

back to menu ↑

Két alapvető szendvicssütő típus – ismeri őket?

Ahogy a legtöbb más terméknek, a szendvicssütőnek is megvannak a maga alkategóriái. Ebben az esetben klasszikus és multifunkciós szendvicssütőkről van szó. Ezek kinézetre, részben méretben, és ami a legfontosabb, használatuk módjában különböznek egymástól. A különbség főleg abban van, hogy mit készíthet az adott készülékben:

  • Klasszikus szendvicssütők – ezek a legegyszerűbb készülékek, amik nem kínálnak semmi többet, csak sütőlapot a melegszendvics elkészítésére. Saját funkciójukat ugyan nagyon jól teljesítik, de hiányzik a hozzáadott érték. Az ár is ennek felel meg, ugyanis a legolcsóbb szendvicssütők közé tartoznak.
  • Multifunkciós szendvicssütők – ezek olyan készülékek, amik további használati módot is kínálnak. A klasszikus melegszendvicseken kívül például gofrit vagy tojást is süthet bennük, ha kicseréli a sütőlapokat. Tehát variálhatók, szélesebb körben használhatók, ám drágábbak.

Csak Önön múlik, hogy melyik típust választja. Mi személy szerint a multifunkciós szendvicssütőt preferáljuk, de annak két hátulütője van. Az első, hogy a választék korlátolt, másrészt drágábbak, és nem mindenki akar sokat belefektetni. Próbálja tehát átvenni a preferenciáit, és azok alapján döntse el, hogy milyen típus érdekli, majd ehhez igazítsa a választást.

back to menu ↑

Szendvicssütő teszt

Most áttérhetünk a cikk szívéhez, mégpedig a szendvicssütő teszthez. Úgy döntöttünk, hogy a szendvicssütőket az ár szerint osztjuk kategóriákba. Szerintünk két alapvető paramétert érdemes megemlíteni – fogyasztás és melegszendvicsek típusa.

Legjobb szendvicssütők 6 000 Ft-ig

Sorrend Kép Név Értékelés Fogyasztás Melegszendvicsek alakja Ár
1. Sencor SSM 4300
700 W Háromszög Ár kiderítése
2. Gallet CRO 615 Trelon
750 W Háromszög Ár kiderítése
3. ROHNSON R-262
700 W Négyszög Ár kiderítése
4. Concept SV 3031
700 W Négyszög Ár kiderítése

Legjobb szendvicssütők 6 000 Ft-tól 12 000 Ft-ig

Sorrend Kép Név Értékelés Fogyasztás Melegszendvicsek alakja Ár
1. CONCEPT SV3052
700 W Négyszög Ár kiderítése
2. TRISTAR SA-3060
900 W Négyszög Ár kiderítése
3. Sencor SSM 9410
700 W Háromszög Ár kiderítése
4. Concept SV3031
700 W Háromszög Ár kiderítése
5. TEFAL SM 157236
700 W Négyszög Ár kiderítése

Legjobb szendvicssütők 12 000 Ft-tól

Sorrend Kép Név Értékelés Fogyasztás Melegszendvicsek alakja Ár
1. Tefal SW 854 D 16
700 W Kagylók Ár kiderítése
2. Tefal SW 342 D 38
700 W Háromszög Ár kiderítése
3. Tefal SW 341 D 12
850 W Háromszög Ár kiderítése
4. Tefal Snack Time SW341D12
700 W Háromszög Ár kiderítése
5. ECG S 3172
750 W Négyszögletes Ár kiderítése

Toustovač

Szendvicssütők és jellemzőik

A szendvicssütők általában viszonylag egyszerű készülékek. Többnyire egy felső és alsó szárnyból állnak, amelyeken cserélhető lapok vannak. Ezeken készülnek a melegszendvicsek. A lapok alatt fűtőbetéteket talál, amik elektromos energia segítségével melegszenek fel, és felmelegítik a már említett lapokat. Az ilyen készülékek vezérlése egyszerű és intuitív. Többnyire elég a szendvicssütőt elektromos hálózathoz csatlakoztatni, beletenni a melegszendvicseket, és lezárni a szárnyakat, míg a kenyér két fele nem érintkezik össze, és be nem zárja a melegszendvics töltelékét. Többel nem is kell foglalkozni. Elmondhatjuk, hogy ezek a készülékek nagyon mobilisek és könnyűek, tehát nem probléma elvinni a házból például a nyaralóba. Amit a szendvicssütőknél figyelnie kell, elsősorban az, hogy mekkora a méretük, a fogyasztásuk, és ha fontosak Önnek a részletek, akkor a melegszendvics alakja és formája.

Másrészt, a szendvicssütők gondos karbantartást igényelnek. Gyakran megesik, hogy egy kenyérdarab hozzásül a laphoz, vagy kifolyik a megolvadt sajt és a sütőlapon marad. Ráadásul a sütőlapokat olajjal kell bekenni, majd a zsiradéktól meg kell valahogy szabadulni. Ezért kell a készülékről gondoskodni. A sütőlapok karbantartása az alap. Ha a sajt egészen a fűtőbetétig folyik, akkor magát a szendvicssütőt is meg kell tisztítania. Ráadásul főleg magukról a sütőlapokról is kell gondoskodni. Soha ne csapkodja, és ne vegye ki a melegszendvicseket fém eszközökkel, például késsel vagy villával. Egyébként megsérül a sütőlapok felső rétege, és megeshet, hogy a melegszendvicsek folyton oda fognak sülni, vagy rajtuk marad egy kis darab a rétegből, vagy akár rozsdásodhat is a sütőlap. Biztosan nem szeretné, ha ezek a kellemetlenségek az Ön szendvicssütőjével is megesnének.

Előnyök

 Az étel gyors és egyszerű elkészítése Viszonylag mobilis készülék Egyszerű vezérlés

Hátrányok

Készülék karbantartása A sütőlapok hajlamosak megsérülni

back to menu ↑

Milyen márkájú szendvicssütőt válasszunk? Válasszon igazolt gyártót

Bevezetésképp szeretnénk megkérdezni, hogy mit gondol. Fontos a minőség szempontjából a szendvicssütő márkája, vagy sem? Sok vásárló azt hiszi, hogy nem, mi azonban pont ellenkező véleményen vagyunk, és szeretnénk Önnek röviden elmagyarázni, hogy miért. Mindenekelőtt csak egy hiteles márka rendelkezik a piacon névvel, amivel foglalkoznia kell. Ha már elért a piacon egy bizonyos státuszt és presztízst, akkor nem fogja kockáztatni, hogy azt elrontsa, és annál jobban fog figyelni a termékei minőségére. Továbbá a nagyobb cégek és jobb márkák gyakran sokkal több forrással rendelkeznek, amit be tudnak fektetni a kutatásba és fejlesztésbe, minőségi anyagokba, és szakértőkbe, akik a készülék tervezésében és gyártásában tapasztalattal rendelkeznek. Az utolsó érv, amit az adott készülék legtöbb gyártójáról elmondhatunk az, hogy több szendvicssütő van a kínálatukban. Ez azt jelenti, hogy megéri nekik időt és forrásokat fektetni bele, és értékes tapasztalatokkal rendelkeznek. Egy cégnél, amely például egy szendvicssütő típust árul, ez nem érvényes. Melyik hiteles márkákat lehet tehát szerintünk ajánlani? Erre a következő sorokban próbálunk meg választ adni. Nem szeretnénk azt állítani, hogy senki más nem képes jó szendvicssütőt gyártani, azonban ezeknél a cégeknél nagyobb az esélye, hogy a vásárlás megéri az árát.

back to menu ↑

Hogyan válasszunk szendvicssütőt: ne hagyja, hogy igényeit bármi is korlátozza

A szendvicssütők nem bonyolult és nem is kifinomult készülékek. Viszonylag egyszerű alapelven működnek. Ez két tulajdonságot hoz magával, amit a vásárláskor tudomásul kell venni – egyrészt nincs annyi paraméter, amivel foglalkoznia kéne, másrészt tud olyan készüléket is választani, ami tökéletesen megfelel Önnek. Nincs ugyanis olyan sok lehetőségünk, tehát a valószínűsége annak, hogy a piac éppen az Ön igényeit is lefedi, viszonylag nagy. Természetesen az igényeit előre le kell tisztáznia. Hány személynek fog melegszendvicseket készíteni? Milyen gyakran? Mennyit akar a szendvicssütőbe befektetni? Ez csak pár kérdés, amire még a vásárlás előtt tudnia kell a választ. Amint tudni fogja ezeket a dolgokat, azonnal bátran átugorhat a választáshoz.

A szendvicssütő mérete talán döntő paraméter

A szendvicssütők olyan készülékek, amelyek ugyan hasonló alapelven működnek, de eltérhetnek egymástól például a méretükben. Ez főleg a személyek száma szempontjából fontos, hogy hány embernek szeretne melegszendvicset készíteni. Általában, ha nem számoljuk az étterembe való profi készülékeket, két szabványos méret közül választhat:

  • Szendvicssütők 2 melegszendvics elkészítésére (4 háromszög)
  • Szendvicssütők 4 melegszendvics elkészítésére (8 háromszög)

A különbség döntő – az első esetben max. két melegszendvicset készíthet egyszerre. Egy, legfeljebb 3 embernek készíthet vele vacsorát, ha szeretné, ha az első elkészített melegszendvicsek készek lennének abban a pillanatban, amikor szeretné őket melegen tálalni. Nagyobb szendvicssütőt nem éri meg megvenni egy kis háztartásba. Nem jó, ha valamelyik sütőlap üres, ráadásul a fogyasztás is feleslegesen lesz nagyobb. A készülékeket, amelyek sütőlapjai 4 melegszendvicset képesek elkészíteni egyszerre, hamarabb a négy-öt fős háztartások használják ki. Természetesen elég lehet egy kisebb szendvicssütő is, de a vacsora elkészítése úgy tovább fog tartani, és az első adag melegszendvics addigra kihűlne. Tapasztalatból ajánljuk, hogy nézze meg a sütőlapok megoldását. Néhány kevésbé ismert, olcsóbb márka esetében megeshet, hogy az elkészíthető melegszendvicsek megadott száma nem felel meg a sütőlapok méretének, és négy melegszendvics helyett csak kettő fér bele… ez kellemetlen dolog. Jobb elkerülni, és ilyen modellt nem vásárolni.

Sendvičovač finále
Toustovač do záhlaví
Multifunkční toustovač

Mit jelent a szendvicssütőknél a fogyasztás?

Az egyik paraméter, amit a szendvicssütő gyártók nagyon szívesen megadnak, a fogyasztás. Ez lényegében ezt árulja el, hogy mennyi energiát vesz fel a szendvicssütő egy időegység alatt. Wattokban adják meg, nagy W-vel jelölik, akárcsak a teljesítményt.  Általában érvényes, hogy minél nagyobb a fogyasztás, annál gyorsabban készülnek el a melegszendvicsek (habár más változók is szerepet játszanak, például a hatékonyság és a hőveszteség, leegyszerűsíthetjük így is). Ez a paraméter nagyjából 700 és 1500 W között mozog.

Azt ajánljuk, hogy ha lehet, inkább magasabb értéket keressen, hiszen az azt jelenti, hogy a melegszendvicsek gyorsabban megsülnek majd. Másrészt ez nem mindenkinek felel majd meg. Aki szeretné felügyelni az elkészítés folyamatát, és inkább például kevésbé átsült melegszendvicset szeretne, akkor optimális fogyasztást kell kiválasztania. Fontos tudni, hogy a magasabb fogyasztás egyúttal magasabb áramfogyasztást is jelent. Ez mindenképp hátrány, de megnyugtatnánk. A szendvicssütő csak kis ideig van üzemben, tehát még a magas fogyasztás sem jelent nagy megterhelést a pénztárcájára.

Ne feledkezzen meg a műszaki jellemzőkről a biztonság érdekében

Nagyon fontos tényező a konyhai kisgépeknél a biztonság. Erre mindig ügyelni kell. Lehet csodálkozni fog, hogy milyen nagy mértékben eltérhetnek egymástól a készülékek kis apróságok miatt. Bemutatóképp a csúszásmentes lábakat említjük. A szendvicssütőt használva könnyedén meglökheti a készüléket. Ha a forró készülék a földre esik, akkor kellemetlen égési sérülésekre kerülhet a sor, és a készülék is összetörhet. Ugyanolyan fontos a zár a készülék fogantyúján. A fedél nem nyílhat ki magától. A jól izolált burkolat is előny, hogy ne forrósodjon fel a sütőlapokkal együtt, ezzel csökkentve az égési sérüléseket sütés közben. És még egy fontos paraméter a fogantyú hőszigetelése, hogy a keze megégetése nélkül tudja kezelni a szendvicssütőt.

A szendvicssütő alapvető vezérlési módjai

Minden készüléket valahogy vezérelni kell. Minél egyszerűbb és felhasználóbarát a vezérlés, annál jobb. A szendvicssütők esetében két szabályozási mód áll a rendelkezésére. Az első az egyszerűbb, de nem teszi lehetővé sem a teljesítmény, sem más beállítás szabályzását. A készülék elektromos hálózathoz való csatlakoztatása után röviddel reagál. Amint csatlakoztatja, elkezd felmelegedni, miközben az üzemjelző fény figyelmezteti, hogy mikor készültek fel a sütőlapok a melegszendvicsek sütésére. Ezután elég kinyitni a készüléket (amit ajánlunk már a boltban kipróbálni, a fedélnek könnyen nyithatónak, a biztonság szempontjából pedig stabilnak és kiegyensúlyozottnak kell lennie), majd becsukni. Nem kell semmi mással törődnie. A második lehetőség a kézi vezérlés, ami egy kicsit fejlettebb, és bizonyos kontrollt ad Önnek a melegszendvicsek elkészítésénél. Ne várjon kijelzőt vagy bonyolult vezérlőpanelt. Legtöbbször a vezérlés csak egy bekapcsoló/kikapcsoló gombból, illetve egy teljesítményt szabályozó forgógombból áll. Több üzemjelző vagy mutató csak zavaró lenne, és többnyire nincs is rájuk szükség. Javasoljuk, hogy inkább az egyszerűséget keresse.

Milyen alakú melegszendvicset válasszunk? Ez csak Önön múlik

Egy további dolog, ami alapján kiválaszthatja a szendvicssütőt, a melegszendvicsek végső alakja. Egyrészt igazat adunk Önnek, hogy ez a paraméter egyáltalán nem döntő, másrészt viszonylag alapvető, hogy milyenek lesznek az elkészített ételből fakadó érzései, hiszen ahogy mondják, az ételt a szemünk is kívánja. A sütőlap alakja alapján kapják meg a melegszendvicsek a végső alakjukat, és a következő lehetőségek közül választhat:

  • Négyzetek és téglalapok– a négyszögletes melegszendvicsek a leginkább klasszikus darabok, amivel csak találkozhat. A sütőlap alakja néhány koncentrikus négyszögből áll, miközben befelé egyre vastagabbá válik. Ez ideális a melegszendvicsekre – középen, ahol a töltelék a legnagyobb szokott lenni, a legtöbb hely van, és pont fordítva, a széleket erősen összenyomja és összesüti.
  • Háromszögek – a háromszög alakú melegszendvicsek gyakoriak, ám megvan a maguk hátránya. Az elkészítésükkor gondolnia kell arra, hogy a négyszögletű kenyérből két háromszög lesz, amelyek a négyszög átlójánál érnek össze. A kenyér közepe, ahol a legtöbb töltelék van, össze lesz nyomva, és összesül, akárcsak a kenyér szélei. Kevesebb hozzávaló fér a melegszendvicsbe, ráadásul a háromszög alakú melegszendvicsek tölteléke hamarabb kifolyik és odaég.
  • Kagylók – ez a melegszendvics típus természetesen reagál a kenyér alakjára (ritkán van pontosan négyszög alakja, gyakran összenyomva vásárolhatjuk csak meg), és a kész melegszendvicsnek tényleg kagyló alakja lesz. Hátrány, hogy jelentősen széles peremei vannak, amelyekben csak minimális töltelék marad.
  • Egyebek – a fő típusokon kívül léteznek olyan sütőlapok is, amelyek specifikus melegszendvics formával bírnak. Ide soroltuk például a mesebeli karakter alakú sütőlapokat, amit főleg a gyerekek értékelnek, de néhány atipikus és egyúttal elegáns stílust is, amellyel minden bizonnyal lenyűgözi a vendégeit.
  • Gofri, panini – a piacon ilyen típusú sütőlapokat is kaphat. Az első ezek közül klasszikus gofri készítésére alkalmas, és mély, rácsos szerkezete van. Habár melegszendvicset nem készíthet vele, de belga gofrit határozottan igen. A panini sütőlapokat végső esetben melegszendvicsekre is használhatja (ez azonban semmiképp sem a legjobb ötlet, a töltelék kifolyik és csak nagyon enyhén süti meg a melegszendvicset), de a klasszikus panini sokkal jobb lesz velük, mint egy normális szendvicssütőben.

Milyen anyagból készülnek a sütőlapok?

Talán még fontosabb, mint az alakja (habár a legtöbb vásárló azt nézi), az anyag, amiből a sütőlap készült. Miért olyan fontos ez? Ez egyszerű – a sütőlap anyaga határozza meg az elkészült melegszendvics minőségét. A melegszendvics nem sülhet hozzá, a lapnak jól és főleg egyenletesen kell vezetnie a hőt mindenhol, a felület nem morzsolódhat és nem maradhat a melegszendvicsen, továbbá minél ellenállóbb, annál jobb. Egy olyan helyről van szó, ahol a készülék közvetlenül hozzáér az ételhez, ezért a dolgok higiéniai oldalára is figyelni kell.

Legtöbbször teflon sütőlapokkal találkozhat. A teflon erősen hőálló, kellően vezető és minimális mértékben tapad, ráadásul a felső rétege nem válik le. Ami hátrány a teflonnál, hogy törékeny. Ha ilyen sütőlapjai lesznek, akkor a melegszendvics kivételéhez nem használhat villát, kést, se más fém eszközt, amely megsértheti a teflon szerkezetét. Erre a fa eszközök alkalmasak. Egy további anyag, amivel még találkozhat, bár ritkán, például a rozsdamentes acél. Minden sütőlap esetében előny a tapadásmentes felületi kezelés, aminek köszönhetően a melegszendvics nem ragad le és nem sül hozzá. Ellenkező esetben kockáztatja, hogy odaégeti vagy szétszakítja a melegszendvicset, miközben próbálja kivenni.

Toustovač lasturové plotýky

Előre gondolja át a szendvicssütő karbantartását

A készülék műszaki és teljesítményt illető paraméterei nem az egyetlenek, aminek érdekelnie kéne Önt. A melegszendvicsre tisztán gyakorlatias szemmel is kéne néznie. Elsősorban az érdekelhetné, hogy milyen igényes lesz a karbantartása. Akármennyire egyszerű a szendvicssütő vezérlése, a gondos karbantartás szükséges és nem kerülheti el. Természetesen, ha Önt ez zavarja, akkor lehetőleg válasszon olyan modellt, amellyel valamivel kevesebb munkája lesz. Javasoljuk, hogy elsősorban azt nézze meg, hogy a készülék sütőlapjai cserélhetők-e. Amennyiben tartósan beépítettek, akkor kézzel kell majd megtisztítania az útmutató alapján, amit a cikk végére tettünk. Ha kivehetők, akkor beteheti őket például a mosogatógépbe, és így egyáltalán nem kell a tisztításon aggódnia. A kombinált modelleknél ez megszokott, a többinél azonban ezt ellenőriznie kell.

kivehető sütőlapok a készülék belső részének megtisztítását is megkönnyítik. Igen, igaz, hogy a már említett sajtnak nem szabad a sütőlap alá, a fűtőbetéthez kerülnie, mert az nagyon kockázatos. Ennek ellenére, ha van valamilyen tapasztalata a melegszendvicsekkel, akkor tudja, hogy ez néha megesik. Ha a sütőlapokat ki lehet venni, ez nem probléma, és a készülék kihűlése után a zsiradékot vagy az ételmaradékot könnyen kitisztíthatja és eltávolíthatja a belsejéből. Azonban, ha tartósan elhelyezett sütőlapjai vannak, akkor ez nehéz vagy néha akár lehetetlen is lehet. Ami a készülék felületét illeti, könnyen tisztíthatónak kell lennie. Ebből a szempontból a műanyag a megfelelő, amit elég leöblíteni és egy ronggyal letörölni. A rozsdamentes acélt vagy alumíniumot fényezni kell, ráadásul gyakran rajta marad a zsiradék vagy ujjlenyomatok, ami esztétikai szempontból nem néz ki a legjobban. A design-t tekintve ezek az anyagok szebbek, de egyúttal mindenképp igényesebb a karbantartásuk.

Hogyan gondoljon előre a szendvicssütő tárolására?

A szendvicssütőknél nincs sok paraméter, ami alapján a vásárlók választhatnának. Azok után, amiket már említettünk, még a tárolhatóság paramétereit nézheti meg. Tehát például a méreteit. Természetesen függ az Ön igényeitől is, de jobb, ha a készülék kisebb méretű, másrészt vannak bizonyos minimális méretek, amik alá már nem lehet menni. Ezt ugyanis a melegszendvics mérete határozza meg.  A megfelelő méret kiválasztását teljesen Önre hagyjuk, ez ugyanis a például a melegszendvicsek méretétől és az egyszerre elkészíthető melegszendvicsek számától is függ. A készülékek annyira nem térnek el egymástól, hogy az megérjen egy bővebb elemzést. Ami a tárolással kapcsolatban továbbá érdekelhet bennünket, hogy például a szendvicssütő függőleges helyzetben is tárolható-e. A készüléket, amely nem túl magas, de nagy felületet foglal el, így jelentősen hatékonyabban és könnyebben tárolhatjuk. Mindenképpen jó, ha a szendvicssütőn van tárhely a kábel feltekerésére (a kábel hosszúságát a vásárláskor szintén ellenőriznie kéne).

Fontos a szendvicssütő design-ja? Egy bizonyos mértékig kétségtelenül igen

Biztosan nem mondhatjuk anélkül, hogy valakit ne sértenénk meg vele, hogy a design a legtöbb háztartási gépnél lényegtelen, és sokkal fontosabbak a praktikus tulajdonságaik. Másrészt mégsem hagyhatjuk teljesen figyelmen kívül. Vegye kérjük figyelembe, hogy a szendvicssütő gyakran a konyhaszekrény része (amennyiben nem akarja folyton elővenni majd újra eltenni). Ebben az esetben automatikusan az egész helyiség design-jának részévé válik, és hirtelen fontos lesz a külseje. Az olcsóbb modellek gyakran műanyagból készülnek, a drágábbak általában fémek. Leggyakrabban élelmiszeripari rozsdamentes acélból készülnek, amelyek a nagyobb biztonságért hőszigetelve vannak a készülék belsejétől (a burkolat egyébként nagyon jól vezetné a hőt, és lehetetlenné tenné a készülék használatát, és akkor még nem is beszéltünk a nagyobb kockázatokról munka közben.

Részünkről azt mondhatjuk, hogy a fém szendvicssütők általában drágábbak, legtöbbször jobban, elegánsabban és luxus benyomást keltve néznek ki. Többnyire egy darab színes műanyaggal egészítik ki őket, ami aztán könnyen beilleszthető bármilyen konyhába. A műanyag modellek gyakran olcsóbbak, de univerzálisabbak, és számos színes kombinációban kínálják őket. Néhány praktikus elem kiemelheti a szendvicssütő design-ját – jelzőfények, vezérlők vagy biztosítékok. A legutolsó dolog, ami meghatározó a design-nál, a teljes konstrukció. Még ha a szendvicssütők szinte mindig ugyanolyanok, két kinyitható szárnnyal, találkozhat néhány speciális modellel, amelyek ötletesebbek. Ez már csak az Ön ízlésétől függ.

back to menu ↑

Előfordulnak a szendvicssütők esetében fejlettebb technológiák is?

Ebben a fejezetben rögtön bevezetésképp el kell magyaráznunk, hogy mit tartunk fejlettebb technológiának. Ne várjon semmi szokatlanul intelligens vagy forradalmi technológiát. Semmiképp sincs értelme egy beépített kijelzőt vagy időzítőt tenni a szendvicssütőre, nem érné meg. Ezzel csak feleslegesen drágábbá tennék a készüléket, és úgysem lenne nagyobb hatása. Az egyszerűen vezérelhető szendvicssütőknél ezt nem is lehetne nagyon elérni. Ennek ellenére egy egész sor funkció és tartozék létezik, amikhez a régebbi szendvicssütő modelleknél nem voltunk hozzászokva. Egy sor közülük előny, és egyúttal olyan elemek is, amelyek kényelmesebbé és biztonságosabbá teszik a melegszendvicsek készítését. Nézzünk meg tehát legalább néhányat közülük


back to menu ↑

Végszó

Most eljött az idő, hogy még egyszer átismételjük a melegszendvics kiválasztásának egész folyamatát, és átvegyük az elejétől a végéig. Elsősorban határozza meg, hogy mennyit szeretne befektetni a szendvicssütőbe, hány embernek fog melegszendvicset készíteni, és nagyjából milyen funkciókat vár el tőle. Ezután válasszon ki egy adott árkategóriát, aminek a kínálatán aztán végigmehet. Jó, ha tud valamit az adott márkáról. Azt javasoljuk, hogy nézze meg a piacvezető szendvicssütő gyártókat, például a Sencort, ETA-t, Tefalt vagy ECG-t. A kicsi és kevésbé ismert márkákat inkább nem ajánljuk, minőségük a maguk módján mindig bizonytalan. Ezután áttérhet a szendvicssütők egyes paramétereire. Mivel nem bonyolult készülékekről van szó, elég lesz megnézni néhány fő tényezőt.

Az egyik fontos ezek közül a szendvicssütő mérete. Elvileg választhat olyan készüléket, amiben két melegszendvicset (4 háromszöget) vagy négy melegszendvicset (8 háromszöget) süthet egyszerre. Ha Önnek fontos, akkor nézze meg a sütőlapok alakját is. A választást Önre hagyjuk. Ugyanúgy fontos a biztonság, a kényelem és a vezérlés (kézi vagy elektromos) is, hogy a melegszendvicsek sütése maximális mértékben kellemes legyen. Figyeljen oda a sütőlap anyagára, az ideális a teflon, tapadásmentes felülettel. A fogyasztás elárulja Önnek, hogy milyen sokáig tart majd a melegszendvicsek elkészítése. A további dolgok közül még megnézheti a design-t, a karbantartás lehetőségeit vagy például azt, hogy mennyire jól tárolható a szendvicssütő, de ezek inkább csak részletek. Most már csak az árat kell értékelni, és ha nem túl magas, akkor sikerült választania, és elégedett lehet.

back to menu ↑

Milyen árkategóriákban vannak a szendvicssütők a kínálatban?

Tesztjeink végén mindig megvizsgáljuk az adott termék árát. Nem lesz ez másképp a szendvicssütőkkel sem. Azonban figyelembe kell venni, hogy a szendvicssütők ára nem valami magas, ezért az árak közötti különbség sem olyan jelentős. A legolcsóbb modellek nagyjából 4 500 Ft-tól vannak a kínálatban, de ezeket nem igazán ajánljuk. Nem lehet bennük mindig megbízni, gyakran régiek és rossz minőségűek. Sokkal jobb eredményeket érhet el a 6 000 Ft körüli árkategóriában, ahol olyan márkákat talál, mint a Sencor, Tefal, vagy például az ETA.

  • Szendvicssütők 6 000 Ft-ig – a legolcsóbb készülékek. Habár kisebb a teljesítményük, nem cserélhető sütőlapokkal rendelkeznek és többnyire műanyagból készültek, de az áruk alacsony. A legtöbb tehát műanyagból készült, a melegszendvicsek pedig általában csak háromszög alakúak.
  • Szendvicssütők 6 000 Ft-tól 12 000 Ft-ig – ebben a kategóriában jobb és nagyobb teljesítményű szendvicssütőket talál. A fogyasztás 800 W fölé kúszik, gyakran cserélhetők a sütőlapok, továbbá néha akár a hőmérséklet is állítható. Ami a méretet illeti, gyakran találkozhat olyan készülékekkel is, amelyekkel több mint két melegszendvicset is készíthet egyszerre.
  • Szendvicssütők 12 000 Ft felett – ebben a kategóriában szerezheti be a legjobb készülékeket. Több mint 1000 W-os a fogyasztásuk, szép a design-juk, nagy a kapacitásuk és gyakran többfunkciósak. A biztonság a biztosítéknak és jó hőszigetelésű burkolatnak köszönhetően magas szintű. A vezérlés úgy lett kialakítva, hogy a melegszendvicsek sütésének folyamata tökéletes legyen.

back to menu ↑

Néhány jó melegszendvics recept

A választásban már segítettünk Önnek, de még tartozunk pár tanáccsal és tippel a szendvicssütő használatával kapcsolatban. Kezdjük azzal, ami valószínűleg elsőként fogja érdekelni, mégpedig pár recept a jó melegszendvicsekre.

Morva melegszendvics

Kenje meg a toast kenyér egyik felét vajjal, a másikat pedig mustárral (esetleg tormás mustárral). A toast kenyér alsó felére tegyen szalonnát, esetleg pár karika hagymát, uborkát, egy kis fokhagymát vagy pár szelet kolbászt. Fedje be egy szelet szalonnával és a toast kenyér másik felével, majd süsse be.

Sajtos melegszendvics tejföllel

Kenje meg a toast kenyér alsó felét kenősajttal. Egy tálkában készítsen elő reszelt sajtot, amit tejfölbe kell belekevernie. Adjon hozzá egy kis grill fűszert, Worcester-szószt, de jók más fűszerek is (bazsalikom, oregánó, …), és hagyja, hogy a sajt magába szívja az ízeket. Később adja hozzá a toast kenyér alsó feléhez, és fedje le a másik felével, amit kenősajttal vagy vajjal kent meg. Csak rövid ideig süsse, nehogy a sajt a tejföllel a sütőlapra folyjon.

Sajtos-sonkás melegszendvics

Keverjen össze egy tálban apró szeletekre vágott pirított sonkát, reszelt sajtot és egy kis tejfölt. Adjon hozzá fűszereket és egy kis grill fűszert. A keveréket keverje át, tegyen belőle a kenősajttal megkent toast kenyér alsó felére, fedje le a szintén kenősajttal megkent másik szelet toast kenyérrel, és egy kicsit hagyja megsülni.

Hawaii melegszendvics

A toast kenyér alsó felét kenje meg ketchuppal, tegyen rá egy szelet sonkát, majd arra helyezzen néhány kocka ananászt. Szórja meg reszelt sajttal vagy fedje le lapkasajttal, majd fentre egy további szelet sonka kerül. Fedje be egy másik toast kenyérrel, kenje meg kenősajttal, és süsse be.

Beef melegszendvics

tartármártással megkent toast kenyér alsó felére tegyen egy szelet roastbeefet. Erre tegyen egy szelet paradicsomot, egy szelet salátát vagy karikákra vágott uborkát, és adjon hozzá még egy szelet roastbeefet. Takarja le ketchuppal megkent másik szelet toast kenyérrel, és süsse meg.

Szalámis melegszendvics

Kenje meg a kenyér alsó felét ketchuppal, tegyen rá néhány szelet szalámit (vadász szalámi, vyszocsina, gothaj vagy magyar szalámi a legmegfelelőbb), adjon hozzá egy szelet sajtot (csípős vagy fűszeres sajt a megfelelő), pár szelet uborkát, hagymát, vagy egy szelet paprikát, majd fedje le további szalámi szeletekkel. Végül fedje le a másik szelet toast kenyérrel, ami ideális esetben kenősajttal megkent, végül süsse meg.

Olasz melegszendvics

Az olasz melegszendvicseket csak nagyon finoman süssük meg. Az alsó, kenősajttal megkent toast kenyérre tegyen egy szelet prosciuttot, pár szelettermészetes, nem füstölt mozzarellát, pár szelet paradicsomot, és vagy salátalevéllel, vagy egy újabb szelet prosciuttoval befedheti.  Végül takarja le a másik szelet toast kenyérrel, amelyet vajjal kent meg, és süsse be.

Ördögi melegszendvics

Az ördögi melegszendvics elsősorban férfiaknak való. A melegszendvics alsó felét kenje meg ketchuppal, adjon hozzá pár szelet csípős kolbászt, egy szelet sajtot, valamint finomra vágott hagymát és paprikát. Adjon hozzá sajtot és újabb csípős kolbászt, majd fedje le a toast kenyér másik felével, amit fokhagymával kent meg. Mindezt együtt süsse meg.

Édes melegszendvics gyerekeknek

A gyerekeknek nagyon jók az édes melegszendvicsek, amik biztosan ízleni fognak nekik. Kenje meg a toast kenyér alsó felét nutellával, esetleg dzsemmel vagy lekvárral, adjon hozzá zúzott mogyorót, apró gyümölcsöt (banánt, mazsolát, vörösáfonyát vagy például epret), és fedje be a toast kenyér másik felével, amit szintén megkent nutellával. Ezután csak süsse meg, de semmiképp se sokáig.

Toustovač design

back to menu ↑

Hogyan tartsa karban a szendvicssütőt?

Ami a szendvicssütők karbantartását illeti, amiről már a tesztben egyszer említést tettünk, többnyire egyből a vacsora után sor kerül rá, amikor a készülék kihűl. A burkolat karbantartása nem probléma, elég egy ronggyal vagy szivaccsal megtisztítani, a rozsdamentes acél esetében pedig fényesíteni. Rosszabb a helyzet a sütőlapokkal. A szendvicssütő leggyengébb pontja éppen a sütőlap. Ezeket egyrészt bekenjük olajjal, nehogy hozzásüljön a melegszendvics, másrészt ráfolyik a sajt, vagy odasül egy darab kenyér. Ha nem moshatók mosogatógépben, akkor kézzel kell karbantartani. Az első számú szabály, ami minden bizonnyal a legfontosabb, így hangzik: a szennyeződéseket soha ne kaparja le késsel vagy villával, mindig használjon fa eszközöket. A fém ugyanis megsérti a teflon vékony és törékeny felületi rétegét, és idővel a sütőlapok tönkremennek. A teflon ráragadna a melegszendvicsekre, a fedetlen részek rozsdásodni kezdenének, a melegszendvicsek pedig hozzáégnének. Ne használjon más vegyi anyagot, csak melegvizet és a mosogatószert. Az agresszív vegyszerek nem nagyon valók a teflonra. Elég egy fa eszközzel levakarni az odasült ételmaradékokat, például egy főzőkanalat használva, majd mosogatószerrel megmosni, végül vízzel leöblíteni a sütőlapokat.

Ezennel a melegszendvicsek problematikáját minden oldalról átvettük. Már semmi sem jut az eszünkbe, amit még mondhatnánk Önnek, tehát zárásként sok szerencsét kívánunk az ízletes melegszendvicsek elkészítéséhez, sok elégedett vendéget és jó étvágyat.