Konyhai robotgép teszt

Hogyan válasszunk konyhai robotgépet 2019

A legjobb konyhai robotgépek 2019-ben

Tanácsok, tippek, vélemények

Bevezető

Elgondolkozott már valaha azon, hogy milyen „egyszerű” napjainkban a nők élete a konyhában? Ezzel természetesen nem próbáljuk őket lealacsonyítani, semmiféleképpen, hiszen hol lennénk a párunk nélkül, igaz? De ahhoz képest, hogyan főztek száz, kétszáz éve, a főzés ma gyerekjáték. Valamikor mindent kézileg kellet vágni, reszelni, szűrni. Nem beszélve arról, milyen sokáig tartott húst darálni, vagy prézlit készíteni. Ebből a szempontból a főzés igazán nehéznek minősült. A jelenlegi lehetőségek, szerencsére, másak és mi is máshol tartunk, ezért sok dolgot könnyítünk meg saját magunk számára. Pontosabban 1960 óta vagyunk képesek egyszerűsíteni a dolgokat. Mi történt akkor?

Pierre Verdon, egy francia vendéglátó üzlet értékesítője sokat utazott a munkája miatt, és utazása során megfigyelte a konyhai alapanyagok igényes elkészítését. Ezért úgy döntött, hogy a főzést effektívebbé teszi. Ezért 1960-ban bemutatta az első konyhai robotgépet, a Coupét. Hatalmas volt, csak éttermekbe és étkezőkbe volt alkalmas. Mivelhogy hasznosnak minősült, tizenegy évvel később megjelent a kisebb modellje, a Le Magi-Mix. Annak alapján aztán megjelentek a számos konyhai robotgép modelljei, amelyeket mai napig ismerünk és használunk. És valljuk be, hogy a mai rohanó világban az ilyen készülékek nélkül, egyszerűen, nem boldogulunk. De! A piac napjainkban tele van mindenféle minőségű termékekkel, és az Önnek megfelelő darab megtalálása nem jelent mindig egyszerű feladatot.

Hogy kicsit megkönnyítsük a választást, elkészítettük Önnek ezt a véleményező cikket a legjobb konyhai robotgépekről. Fontos a teljesítményük, a funkcionalitásuk, de a design-juk is, hogy teljeskörű információkat nyújtsunk a legjobb modellekről a piacon. Hogy tudja, mire összpontosítson az egyes véleményekben, vásárlási tanácsadóval készültünk. Annak segítségével megtalálja az utat a megfelelő konyhai robotgéphez. Ugyanis, ha az üzletben megpillantja a sok paramétert és számot, azok nem fognak elárulni semmit. De ha elolvassa, hogy melyik adat mit jelent és milyennek kellene lennie az optimális értéknek, azonnal okosabb lesz. Tehát hagyjuk is a szavakat, térjünk a vásárláshoz.

Kuchynský-robot-ružový

back to menu ↑

Konyhai robotgépek – hasznos segédeszközök a konyhában

A konyhai robotgépek széleskörű és sokoldalú háztartási eszközök kínálatát jelentik a piacon. Ide sorolhatjuk az egyszerű robotgépeket is, amelyeknek csak egy éles pengéje van, ugyanúgy, mint a legjobb modelleket, kiegészítőkkel és számos funkcióval. Ezért ilyen szempontból nem léteznek szabályok arról, hogy mit kellene megvenni és mit nem. Csak és kizárólag a saját szokásai és elvárásai alapján döntsön. Elsősorban el kellene dönteni, hogy mit várunk el a robotgéptől és milyen ételeket készítünk a leggyakrabban. Felesleges ugyanis húsdaráló robotgépet venni, ha nem is szereti a darált húst. Ha szereti a friss gyümölcslevet, akkor viszont nem hiányozhat a gyümölcspréselő vagy facsaró funkció.

Hasonlóképpen figyelembe kell venni a háztartás nagyságát – egy négyszemélyes család biztosan gyakrabban és intenzívebben fogja használni a robotgépet, mint egy friss házaspár. Ezért az első esetben érdemesebb egy drágább modellbe fektetni, több funkcióval és hosszú élettartammal, míg a fiatal pár boldogul egy olcsóbb modellel is. Ebben az esetben gyakran segít az ár. Arról később lesz szó, de próbáljunk meg egy alapnézetet alkotni már itt. A legolcsóbb modelleknél általában egy vagy két funkcióval találkozunk, nagyon egyszerűek, kisebb teljesítménnyel és az alkalmi használatra alkalmasak. A drágábbak azonban több készülék munkáját végzik el és használni tudja őket, akár húsos ételeket, krumplipürét, vagy tejszínhabot készít. A konyhai robotok felosztása, amely meghatározza a jó paramétereket, nagyjából a következő:

Kuchynské roboty

back to menu ↑

Konyhai robotgép teszt 65 ezer forintig

A legfeljebb 65 ezer forintba kerülő konyhai robotgépek kategóriája elég nagy. Egyszerű készülékekről van szó, amelyeknél a fő feltétele az alacsony ár.

Legjobb konyhai robotgépek 65 ezer forintig

Sorrend Név Kép Értékelés Teljesítmény Tál nagysága Ár
1. Klarstein Lucia TK2 1200 W 5 l Ár megjelenítése
2. Klarstein Bella 1200 W 5 l Ár megjelenítése
3. Sencor STM 635 1000 W 4,5 l Ár megjelenítése
4. Sencor STM 3620WH 600 W 4 l Ár megjelenítése
5. Bosch MUM4655 ProfiMixx 46 550 W 3,9 l Ár megjelenítése

Konyhai robotgépek leírása 65 ezer forintig

Ne számítson semmilyen multifunkcionalitásra – az esetek nagy részében egy tevékenység elvégzésére alkalmasak, vagy egy-két funkciót végeznek jól a többit pedig nem. Kisebbek és egyszerűbbek, csakúgy, minthogy a teljesítményük is gyengébb. Másrészt, olyasvalakinek, aki nem szeretne bonyolult eszközt, vagy aki nem vár el tőle sokat, felesleges lenne kidobni négyszáz eurót egy drága gépért. E tekintetben a legfeljebb 65 ezer forintba kerülő konyhai robotok kategóriája ésszerű kompromisszumot kínál a kevésbé igényes felhasználók számára.

Előnyök:

 • Alacsony ár
 • Egyszerű használat

Hátrányok:

 • Kevés funkció
 • Kisebb teljesítmény


back to menu ↑

Konyhai robotgép teszt 65 ezertől 130 ezer forintig

A konyhai robotgépeknél a 65 ezertől 130 ezer forintig terjedő kategória jelenti a termékek középkategóriáját. A legtöbb felhasználó számára a tökéletes ár/minőség arányt jelentik – nem annyira drágák, mint a legjobb robotgépek, de már elvárhatjuk tőlük, hogy sokoldalú segédeszközként funkcionáljanak.

Legjobb konyhai robotgépek 65 ezertől 130 ezer forintig

Sorrend Név Kép Értékelés Teljesítmény Tál nagysága Ár
1. Electrolux EKM5540/ EKM5570 1200 W 4,8 l Ár megjelenítése
2. Sencor STM 446 1000 W 4,5 l Ár megjelenítése
3. Kenwood KHH 326WH 1000 W 4,3 l Ár megjelenítése
4. Bosch MUM 55761 900 W 3,9 l Ár megjelenítése
5. TEFAL QB102D11 900 W 4 l Ár megjelenítése

Konyhai robotgépek leírása 65 ezertől 130 ezer forintig

Minden alap funkciót teljesítenek, néha kínálnak valami többet és jóval nagyobb a teljesítményük. Nagy részben több helyet igényelnek, de csak abból az okból, hogy több dolgot kell elvégezniük, mint az olcsó társaiknak. Ezen kívül kiegészítőket vásárolhat hozzá, ami biztosítja, hogy még több tevékenységet tudjanak elvégezni.

Előnyök:

 • Tökéletes ár/minőség arány
 • Több funkció
 • Jobb teljesítmény

Hátrányok:

 • Több helyet igényelnek


back to menu ↑

Konyhai robotgép teszt 130 ezer forint felett

A 130 ezer forint feletti kategóriában csúcsminőségű és luxus modelleket kap. A legmagasabb osztályú konyhai robotgépek jelentik a konyhai segítők legmagasabb szintjét.

Legjobb konyhai robotgépek 130 ezer forint felett

Sorrend Név Kép Értékelés Teljesítmény Tál nagysága Ár
1. Kenwood KCC 9060 S Cooking Chef 1500 W 6,7 l Ár megjelenítése
2. Bosch MUM9BX5S22 1500 W 5,5 l Ár megjelenítése
3. Kenwood KVL 8400 S Chef XL Titanium 1700 W 6,7 l Ár megjelenítése
4. Bosch MUM9B34S27 1400 W 5,5 l Ár megjelenítése
5. KitchenAid Artisan 300 W 4,83 l Ár megjelenítése

Konyhai robotgépek leírása 130 ezer forint felett

Multifunkciósak, és ha valamelyik funkció hiányozna, egyszerűen elég megvásárolni a szükséges kiegészítőket. Ami a teljesítményt illeti, a legjobb, amivel találkozhat. Az állítható nyolc sebességi szint és a teljesítményszabályozás alap ezeknél a modelleknél. Nem beszélve az első osztályú design-ról, amely szép és úgy van tervezve, hogy a robotgép tökéletesen illjen konyhájába. Az egyetlen hátránya az ára, amely egészen 400 ezer forint fölé csúszhat, másrészt, egy igényes vásárló örömmel fizeti ki ezt az összeget. Hiszen magas minőséget kap cserébe.

Előnyök:

 • Nagy mennyiségű funkció
 • Kiegészítők vásárlásának lehetősége
 • Magas teljesítmény

Hátrányok:

 • Magas ár
 • A kezelése néhány eseteknél bonyolultabb lehet


back to menu ↑

A konyhai robotgépek legnagyobb gyártói

Léteznek ágazatok, ahol a jó márka nem mindig jelent minőséget. A konyhai robotgépeknél ez pont így működik. A piacon napjainkban nagyon sok ármányos cég található, amelyek egy-két robotgépet kínálnak, és többel nem rendelkeznek. Gondolkozzon csak józanésszel, ki fektetne be egy modell drága kutatásába és új technológiák tesztelésébe? Elég valószínű, hogy senki, hiszen nem éri meg. Ezzel viszont a konkurenciával szemben csökken az ilyen termék minősége. Épp ezért figyelnie kellene a konyhai robotgépek gyártóira és csak akkor megvásárolni, ha az éveken át bevált és általánosan minőségi. Hogy ebben segítsünk, egy cég listát készítettünk azokról a cégekről, amelyek termékei a legjobbak közzé tartoznak, amit a piac kínál. Többnyire sok modellt kínálnak, és mivelhogy nagyban és hosszútávon gyártják azokat, nem kell félniük befektetni és a modelleket folyamatosan fejleszteni.

KitchenAid konyhai robotgépek

A KitchenAid egy amerikai elektromos készülékeket gyártó márka, amely a Whirpool gyártóhoz tartozik. 1919-ben jött létre, nem sokkal az első világháború után, amikor a hadseregből visszatért egy jelentős mennyiségű munkanélküli munkaerő. Alapból mixereket gyártott, de később más konyhai felszerelések gyártására is sor került. Minden máson kívül a konyhai robotgépek gyártására is, amely híressé tette. Néhány kivételen kívül, mindegyik modell design-ja egyedi, multifunkcionalitásáról, egyszerű használatáról és stabilitásáról ismert. A legtöbbje fém tállal rendelkezik. Számoljon ám azzal, hogy az áruk eléggé magas. Az átlagos modellek 150 és 250 ezer forint között vásárolhatóak meg.

Kitchenaid

Bosch konyhai robotgépek

A Robert Bosch GmbH céget 1886-ban hozta létre Robert Bosch Németországban. Jelenleg a székhelye Gerlingen városban van, nem messze Stuttgarttól. Az egyik legnagyobb elektronikai cég Európában és a legelterjedtebb országunkban. A gyártáson kívül a kutatásba is befektetet, aminek hála újabb és újabb technológiákat mutat be. A híres német gondossággal összekötve, ez minőséget jelent. Főleg ha konyhai robotgépekről van szó. A design-juk ugyan nem annyira szép és elegáns, mint a KitchenAid robotgépeinek, de jóval olcsóbbak és sok kiegészítő vásárolható hozzá, igényei szerint. Ilyen szempontból tehát, a cég a vásárlók igényeit figyeli.

Bosch

ETA konyhai robotgépek

Következőnek a cseh ETA céget szeretnénk bemutatni. Ismét egy rövidítésről van szó, amely valójában elektrotechnikai-eszközöket jelent. Prágában jött létre az elmúlt század 20-as éveiben. 1929-ben lett beregisztrálva. A második világháború után a cég egy nagyobb részbe lett belevonva, ezért csak 1996-ban hallottunk róla újra. Azóta az ETA híres porszívókat és más elektromos eszközöket gyárt. És természetesen konyhai robotgépeket is. A teljesítményük egy kicsit hátrányban tartja őket, de ezt könnyen helyre lehet hozni, drágább modell vásárlásával. A vállalat kínálatában azonban megtaláljuk a legolcsóbb modelleket is, minimális mennyiségű funkcióval, ahogy a gazdagon felszerelt 250 ezer forintos modelleket is egyaránt.

Eta

Kenwood konyhai robotgépek

A Kenwood Limited egy brit cég, amely elektromos készülékeket gyárt. Woking városában jött létre 1947-ben. Konyhai készülékek gyártásával foglalkozik és a robotgépek a kínálat egyik részét teszik ki. A klasszikus darabokon kívül, amelyek olyanok, mint bármelyik másik (design-ban, tulajdonságokban és nem utolsó sorban, árban is), egyszerűsített darabokat is gyárt, amelyek hasonlítanak a klasszikus mixerekhez. Ezek az egyszerűsített darabok sokkal kevesebbet tudnak, olcsóbbak és a nem nagy igényű vásárlók számára alkalmasak. A mi szempontunkból a Kenwood kínálata tökéletes átmenet a legdrágább modellektől a legolcsóbbakig.

Kenwood

Tefal konyhai robotgépek

A Tefal vállalat a francia konyhai elektromos eszközök gyártói közzé tartozik. A neve rövidített szó, amelyet Teflon és Alumínium szavakra bonthatunk le. 1956-ban jött létre. A robotgépei ugyan nem rendelkeznek egyedi design-nal és ellenálló tállal (amely általában műanyag), de egyszerű a használatuk és nem igényelnek sok helyett. A konyhában csak nagyon kevés helyet foglalnak. A többi céghez képest átlag közzé sorolhatnánk.

Tefal-log

Sencor konyhai robotgépek

A Sencor márka, amely 1969-ben jött létre Japánban, ma már szinte cseh. A 90-es évekbe ugyanis átvette a Fast ČR cég, amelyhez a mai napig tartozik. A piacon az olcsó elektronikához kapcsolódik a neve. Nem minden termékük minőséges és nem mindig képesek versenybe szállni a nagyobb márkákkal, viszont a Sencor robotgépei eléggé jó minőségűek. Design-ban és nagyságban is hasonlítanak a KitchenAid modellekhez, viszont kisebb tállal rendelkeznek és egyszerűbb a használatuk. Másrész viszont az áruk csak nagyon ritkán emelkedik 60 ezer forint fölé. Nem ajánlanánk igényes vásárlóknak, de azoknak, akiknek elég egy egyszerű eszköz, biztosan tetszeni fog.

Sencor

back to menu ↑

Hogyan válasszuk ki a legjobb konyhai robotgépet?

Ha igazán hasznos konyhai robotgépet szeretne, ne becsülje alá a választást. A vásárlásnál fontos oda figyelni sok dologra – a klasszikus paramétereken kívül a saját szokásait és igényeit. Ha csak ritkán főz otthon, ráadásul semmi bonyolult ételt, elég lesz egy egyszerűbb robot is kevesebb pénzért. Ha viszont egy nagy háztartásban él, partnerével, gyerekeivel és más rokonokkal él egy háztartásban, feltehetően gyakran fog főzni. Ezért a kiegészítők és maga a robot kiválasztását ehhez kellesz igazítania és nem kell félnie egy kicsit többet fizetni a minőségért. Ha ez a dolog már világos lesz, elkezdheti kutatni a többi paramétert és nagyságot. Együtt tehát nézzük most azokat, amelyek fontosak.

Konyhai robotgép felépítések típusai

A felépítés szempontjából a robotgépeket két, teljesen összehasonlíthatatlan kategóriába soroljuk. A kisebb azokat a robotgépeket tartalmazza, amelyek alulról vannak meghatjva. A bővítmény a tartályra helyezkedik el, ami térigényes. Ezen felül, az ilyen fajta robotgépet nehéz elmosni és sokszor ügyetlen, ezért sokan nem kedvelik. A legtöbb modellt egy keverőkar fogja alkotni, amelyre a bővítményt fentről lefelé kell illeszteni. A keverőtál alatta van. A középkeverésen kívül ez a típusú felépítés lehetővé tesz a bolygómozgást végző keverést is, amelyről a későbbiekben fog szó esni. Szinte az összes konyhai robotgép így van tervezve, néhánynál a keverőkar mozdítható, hogy a kiegészítők használata és a mosása egyszerűbb legyen. Tapasztalataink és tesztjeink eredményei alapján a második fajtát ajánljuk.

Kuchynské-roboty-široké

Közép vs. bolygómozgást végző keverés

Kétfajta keverési típust ismerünk – közép és bolygómozgást végző. Az első fajtával minden modellnél találkozik. Ebben az esetben a habverők, keverőkarok és más kiegészítők egy ponton forognak a tengelyük körül. Bolygómozgást végző keverés esetében, amely amúgy sokkal effektívebb, forog az egész rendszer. Tehát a keverőkarok forognak a tengelyük körül és egymás körül is, ellipszoid úton. Hasonlóan, mint a bolygók az űrben a Nap körül. Így sokkal jobban keverednek a tálban lévő dolgok. Mit jelent ez Ön számára? A jó robotgép bolygómozgást végző keveréssel rendelkezik, a rosszabb pedig a klasszikussal.

Az energiafogyasztás és a teljesítmény fontos paraméterek

Az energiafogyasztás és a teljesítmény a legfontosabb és a legtöbbet mondó technikai paraméterek. Elárulják, mennyit bír a robot és mennyi munkát képes elvégezni. Tapasztalatunk szerint ám a gyártók sokszor kizárólag csak az energiafogyasztást tüntetik fel. Az mindig magasabb lesz (mert 100%-os hatékonyságot nem lehet elérni), mint a teljesítmény. Az erő (az “elveszett” munka levonása után – hő veszteség, rezgések) az ami meghatározó, azonban azt ritkán találja meg.

A minimális energiafelhasználás, amely alá nem kellene csökkenünk az 500 – 600 watt. A robotgépek, amelyeknél kisebb az energiafogyasztás, nem lesznek túl hasznosak – a kemény tésztát nem tudják elkeverni és a húst sem darálni. De ahogyan mondtuk, ez a minimum, sokkal jobb eredményeket ér el olyan robottal, amely energiafogyasztása túllépi az 1000 wattot. Ez egy alap, amellyel a konyhában jól lehet dolgozni. A csúcsminőségű modellek még jobb értékeket kínálnak, amelyek energiafogyasztása akár 1400 W is lehet, de az már eléggé sok és nem mindig érdemes befektetni egy ilyen termékbe. Ezer watt körüli energiafelhasználás elég lesz egy átlagos háztartásba.

Kenwood- robot

A teljesítménnyel nő az energiafogyasztás is, ezzel próbál meg sok alacsony minőségű termékeket gyártó cég érvelni és olcsóbb modell vásárlásához csalogatni. Másrészt, a konyhai robotgépek olyan eszközök, amelyeket nem fog sokáig használni. Egy óra naponta egyfolytában? Annyi sem? Ezért a magasabb energiafogyasztás nem lesz észrevehető. Főleg nem annyira, hogy a teljesítmény és a fogyasztás közti arányon kelljen törnie a fejét. A konyharobotok mellett nem kell félnie a fogyasztástól, nem fogja csődbe vinni és a havi villamos energia számláján szinte észre sem veszi.

Gyorsasági szintek és azok kezelése

A konyhai robotgépek mindenféle gyorsasági szintet kínálnak. Ez azért van, mert minden élelmiszer valami mást igényel a feldolgozása során. Különböző tészták, különböző zöldségek, különböző teljesítményt igényelnek. Vegyük például a hús darálását – nagy teljesítményt és gyorsaságot fog igényelni, hogy a hús feldolgozódjon. Ezzel szemben egy krumpli püré vagy tejszínhab egyszerűen, kisebb fokokon is elkészül. A gyorsasági szintek mennyisége a készülék minőségétől függ – az olcsóbb és egyszerűbb modellek három vagy négy gyorsasági szinttel rendelkeznek. A legjobbnál akár hét vagy nyolc szinttel is találkozhatunk. Minél több, annál jobb, annál gyengédebben fogja választani a szinteket és annál profibb munkát fog végezni a konyhába.

Két kezelési fajtát ismerünk. A legtöbb gép mindkettővel rendelkezikgombos és mechanikus. Az első a gomb egyszerű forgatása. Egyszerű, de a kívánt szint beálltása sokszor érzékenyebb és több időt vesz igénybe. A mechanikus kar sokszor azért jobb, mert az egyes szintek meg vannak adva és nem olyan nehéz megtalálni a tökéletest. Főleg az olcsóbb darabok esetében találkozik egyfajta kezeléssel – a KitchenAid esetében ez a mechanikus kezelés, az olcsóbb, Bosch robotgép esetében pedig a gombos. Nem lehet megmondani, melyik a jobb. Nekünk jobban megfelel a mechanikus, de van, aki a gomboshoz van megszokva.

Kuchyňa-s-robotom

Biztonság az első helyen!

Amire odafigyelünk konyhai robotgép használatánál az főleg a biztonság. Emlékezzünk, mikor kicsik voltunk, féltünk tőle. Fura hangokat adott ki, nagyon gyorsan forgott és féltünk mi történne, ha a kezünk a keverőkarok között lenne. És szerintünk valami hasonlótól félnek a kis gyerekek szülei is. Hiszen őket minden hasonló készülék érdekli. Elsősorban tehát a gyerekbiztonsági zár jelenlétével foglalkozzunk. Azt ugyebár nem lehet egy ilyen készülékbe beleszerelni, de elérhetjük azt, hogy a robotgép ne induljon be, ha nincs összerakva helyesen. Tehát amikor nem áll készen a használatra a gyerekek nem tudják bekapcsolni és nem eshet bajuk. Oda kell ám figyelnie, hogy a robotgép kiegészítőit is biztonságos helyen tárolja. A csomag részei sokszor pengék, amikhez a gyerekeknek nem lenne szabad hozzáférniük.

A saját biztonságunk érdekében, a robotgép biztosítékkal rendelkezik a túlmelegedés ellen. Az ellenőrzi a motor hőmérsékletét, és ha az átlépi a megadott határt, a készülék kikapcsol. Másrészt a motor leégne és a robotgép javításra szorulna. A legtöbb robotnak csúszásmentes felülete van. Az nagyon fontos, mivel a készülék munka közben vibrálásokat add ki, azok okozhatják a folyamatos mozgását, ami a konyhapult széléhez jutatná a robotgépet. Egy idő után tehát leeshetne, vagy máshogyan megsérthetné. A csúszásmentes felület ezt megakadályozza. A végére még megemlítenénk két dolgot a motorral kapcsolatban – impulzuskapcsoló (lehetővé teszi a robot rövidtávú működését nagy teljesítményen) és a fokozatmentes sebességszabályozást (a gyorsaság nem szintekben változik, hanem folyamatosan).

Miből tudom meg még az üzletben, hogy milyen egyszerű lesz a tisztítás és karbantartás ?

A konyhai robotgépnek egyszerűsítenie, gyorsítania és effektívebbé kell tennie a munkáját a konyhában. Ezért butaság lenne, ha az idejét a tisztítással kellene vesztegetnie. Választáskor tehát fontos figyelni a karbantartás lehetőségeire. A legtöbb robotgép olyan bővítményekkel van felszerelve, amiket egyszerűen leszerelhet, és külön megmoshat (ideális esetben mosogatógépben). Ez teljesen optimális megoldás. Olyan konyhai robotgépet, amelynek az egyes részeit nem lehet leilleszteni nem ajánlunk, hiszen nagyon sok időt töltene el mosással.  A minőséges konyhai robotgépnek felhajtható keverőkarja van. Annak hála sokkal egyszerűbb lesz kezelni a kiegészítőket, nem kellesz időt vesztegetnie a lentről való felszereléssel. Részletkérdés aztán a gép felszíne. Ha sok rés és mélyedés lesz rajta, akkor előbb vagy utóbb ételmaradékok kerülnek majd bele. Azon kívül, hogy nem fog esztétikusan hatni, a régi krém vagy tészta darabok belehullhatnak a friss ételbe, ami biztosan nem varázsolja finommá.

Kuchynský-robot-na-linke-788x304

A tál nagysága fontos a kényelméért

Ha szereti a kényelmet és az egyszerű munkát a konyhában, fontos oda figyelni a tál nagyságára is, ami a robotgéphez tartozik. És kiválóan az anyagra is, amelyből készült. A legjobb a fém, vagy rozsdamentes acélból készült tálak. Nem fognak rozsdálni és ellenállóak. Nem árt nekik, ha teljes gyorsasággal ütköznek a keverőkarokkal, vagy ha leesnek. Az üvegből készült tálak már érzékenyebbek. És ami felett megáll az ész azok a műanyag tálak. Azok szinte semmit nem bírnak ki, rögtön összetörnek és főleg az olcsóbb moteleknél találkozhatunk velük. Ha olyat lát, kerülje el, kicsit sem hasznos a konyhába. Ugyanúgy, mint azok a robotgépek sem, amelyek alulról működnek. Sokkal rosszabb mosni őket és nem koránt sem olyan effektívek. Olyan darab után kutason, amelynek a kiegészítőit felülről kell.

A tál nagyságának szempontjából próbáljon figyelni arra is mennyien élnek egy háztartásban és természetesen ne feledkezzen meg a szokásairól. Ha tudja, hogy sok prézlit vagy darált húst szokott készíteni, akkor nagy tálat válasszon. Húst darálni részenként sok időbe telne és a robotnak sem tenne jót. Két-három személyes család számára ajánljuk a 3 literes tálat, négy személyes család számára a 4 literest és a nagyobb családoknak nagyobbat. De ne próbálja átverni a gépet úgy, hogy egy kisebb tállal rendelkező robotgépet vesz és majd egy nagyobb tálal fog dolgozni. A méretek minden robotgépre külön vannak szabva, tehát ha nagyobb tálal, próbálkozik az étel nem lesz annyira átkeverve, mint ahogyan az a hozzá illő tál esetében lenne. A keverőkarok egyszerűen nem érnek a tál aljáig. És nem biztos, hogy egy nagyobb tál oda fog férni a robotgép alá. Kisebb mennyiségek esetében (pl. egy fehérje felverése) megtörténhet, hogy a keverőkarok nem érnek a tál aljára és kézzel kellesz felvernie.

Robot-misa

A kábel mérete és hossza – milyenek a tökéletes értékek?

A vásárlás során fontos figyelembe venni a készülék méreteit és a kábel hosszát. Mindkettő nagyon fontos része a kényelmes és egyszerű használatnak. A konyhai robotgép nem egy kis készülék, amit egyszerűen elrejthet a szekrénybe. Ha nem rendelkezik igazán nagy konyhával, ahol probléma nélkül elfér a konyhapultra, akkor muszáj lesz költöztetnie. Vagy egy másik szekrényből, ha az elég nagy, vagy valamilyen másik szobából. Itt láthatja, miért fontos a mérete. Bár a robotok méretben nagyon hasonlóak (centiméterekben különböznek), egy kis rész is nagy szerepet játszhat a konyhája rendezésében. Hasonló ez a súllyal is – túl nehéz darabot nem lesz képes hordozni. Ami kisebb problémát jelenthet az, hogy nagyobb modell esetében jobb a minőség és a multifunkcióság is. Tehát a jobb modellek nagyobbak és nehezebbek lesznek.

A mi tanácsunk tehát így szól-, már az üzletben ellenőrizze, hogy fogja a robotot használni. Mivelhogy nem mindegyikünk egyformán erős, mindenkinek el kellene döntenie, hogy a gép nem-e túl nagy a hordozáshoz. Ha nem, akkor hurrá! De ha nem tud vele dolgozni, akkor nézzen más modell után – idővel ugyanis rájönne, hogy kerüli a robotgép használását, ami kár lenne. És felesleges vásárlásról lenne szó. Úgy, mint más készülékek esetében, itt is fontos figyelni a kábel hosszára. Ha túl hosszú lesz, elér majd a csatlakozóba, viszont használat közben zavarni fogja. Másrészt, ha túl rövid, korlátozást fog jelenti használat közben, mert túl közel kellesz maradnia a csatlakozóhoz. Az tökéletes méret számunkra 1-1,2 méter.

A konyhai robotgépek anyaga, tervezése és design-ja

Bár az anyag és a design csak részletkérdés a robotgépeknél, megéri oda figyelni erre is. Sokunk nem fogja eldugni – sok mindenkinek a konyhapulton lesz, így a konyha elengedhetetlen részévé válik. Ezért fontos, hogy illjen hozzá. A robotgépek alakja nem sokkal különbözik egymástól – bár néhány olcsó darab műanyagból készült és klasszikus mixerekre hasonlítanak, a legtöbbet egy keverőkar fogja alkotni, amely a tálba végződik. A legtöbb konyharobot fémből, rozsdamentes acélból vagy és gyakran díszítik eltérő színű fémek elemei. Ha olyan márkát talál, amelynek fontos a design (mint pl. KitchenAid), egy olyan robotot szerez, amely éles élek helyet formás formatervezéssel rendelkezik. Ez az eleganciát jelenti, amellyel megtalálja a helyét a retró és a modern háztartásban is. Nagyon sok darab design része a gomb vagy a kar is.

Kitchenaid-roboty

Tapasztalatból tudjuk, hogy az emberek sokszor megfeledkeznek az apróságokról, amelyek hosszabb használat után hiányozni kezdenek. Ilyenek a lábak, amelyeknek a konyhapulton szilárdan kell állniuk. Megakadályozza a robotgépet a mozgásban, így biztosan nem fog leesni vagy elmozdulni a helyéről. Vegye figyelembe azt is, hogy a tál rendelkezik-e fülekkel. A nélkül ugyanis nem lesz a használata kényelmes, sőt, inkább bonyolult. A csomag része néha a kiegészítő tartó, amely nagy előny lehet. Ne dobja ki, hasznos lehet – biztos lehet benne, hogy ha a kiegészítőket gondosan helyezi el benne, azok nem fognak egy idő után eltűnni.

back to menu ↑

Funkciók, amikkel egy konyhai robotgépnek rendelkeznie kell

Amilyen fontosak a jó paraméterek, olyan fontosak a funkciók, amelyeket a robotgép képes elvégezni. Ha nem csak egy konkrét funkció miatt vásárolja a robotgépet, akkor jó, ha minél többel rendelkezik. Megóvja magát a kiegészítő vásárlástól (ami egy, a lehetőségek közül, hogyan növeljük a készülék univerzálisságát). Hogy tudja, mit várjon el egy minőséges modelltől, elkészítettünk egy listát azokról a funkciókról, amikkel a vásárlásnál találkozhat.

A reszelés és a vágás alap

Az legalapabb funkció, amellyel minden konyhai robotgépnek rendelkeznie kell. Az ami döntő és amit a konyhában a legjobban felhasznál. A robotgép felszerelésénél nem hiányozhat az a bizonyos, amely a reszelésre és vágásra szolgál. Előny, ha több mérettel rendelkezik – kicsi a tésztára és kockákra a szószba és a nagy a zöldség vágásához pl. salátába.  Merjük állítani, ha az étrendjébe tartozik gyümölcs és zöldség, ezt a két funkciót nagyon gyakran fogja használni.

Dagasztás a tészta elkészítéséhez

A konyhagépek klasszikus funkciója, amelyet főleg azok a háziasszonyok (vagy urak) fognak értékelni, amelyek szeretnek kalácsot vagy tortát sütni. Annak a tésztának, amely tökéletesen van dagasztva, sokkal jobb íze van. Ezen felül, sokkal könnyebb dolgozni vele. A dagasztást a dagasztókarok biztosítják (amelyet minden szakács ismer) és kétféle képen történhet – közép (a karok a saját tengelyük körül forognak), vagy bolygómozgást végző keveréssel (a karok a saját tengelyük körül, valamint egymás körül forognak). Az említett, második rendszer biztosítja az összetevők tökéletes dagasztását.

Keverés, habverése, hogy megédesítse az életét

Ki ne szeretné a gyengéd tejszínhabot a kávéján vagy a finom krémet az édességekben? Erre a célra is szolgálnak a konyhai robotgépek. Pontosabban azok, amelyeknek keverő és habverő funkciójuk van. A csomagolás tartalmazza a klasszikus habverőkarokat és a keverőkart. Mindkettő úgy van tervezve, hogy a tálban lévő dolgokat a legjobban átkavarja. Újra létezik két fajta kar a robot típustól függően – közép és bolygómozgás. Mindkét fogalom az előző bekezdésben van elmagyarázva.

Přrslušenstvo- kuchynskych-robotov

A húsdarálót gyakran fogja használni, ám nem része minden robotgépnek

A darálást legtöbbször akkor fogja használni, ha a húst szeretné darálni. További összetevőket nem szokás gyakran darálni. Ez a funkció már nem olyan gyakori, sok robotgép nincs vele felszerelve. Kiegészítőt kell vásárolnia, vagy egy másik eszközt használni. Azok, amelyekkel lehet húst darálni, általában drágábbak, mert ez a funkció erőteljes motort igényel. Előny lehet a több bővítmény a darálás különböző vastagságáért, vagy kolbásztöltő, amely hasznos lehet a házi kolbászok és szalámik elkészítéséhez.

Mixelés– a robotgép nem cseréli le a mixert

Sok (nem mindegyik) konyhai robotgép része a mixer is. Az a késeit és a magas sebességét arra használja, hogy az élelmiszereket apró darabokra aprítsa. Nehéz hozzáfűzni valamit, a legigényesebb felhasználók számára a klasszikus mixer lesz a megoldás, az átlagigényűeknek elég lesz ez a robotgép funkció is – főleg ha minőséges, ellenálló és ideális esetben üvegből lesz. A műanyag könnyen eltörhet és azon kívül, hogy rendetlenséget csinál, nem is biztonságos.

A préselés és a gyümölcsfacsarás divat

A gyümölcslevek ma menők. A konyhai robotgépek segítségével elkészítheti őket, de ugyan az a helyzet, mint a mixernél – maga a gép (ebben az esetben gyümölcscentrifuga) jobban készíti el. Ha gyakrabban akarja elkészíteni, érdemes befektetni bele. Nem túl gyakori használatra elég lesz a bővítmény, amely a robotgép tartozéka. Két lehetősége van – klasszikus gyümölcscentrifuga vagy prés. Mindkét lehetőséget másra lehet használni – a prés okos döntés például a citromok esetében, a gyümölcscentrifuga főleg a szilárd gyümölcsöknél.

További funkciók, amelyek hasznosak lesznek a konyhában

Ezzel befejeztük a leggyakoribb funkciók leírásait. De vigyázat, ez még nem korántsem minden. A gyártók néhány modellbe olyan funkciókat építenek be, amelyet egy szűkebb felhasználói csoportnak találtak ki. Néhány esetben ezek kiegészítők is lehetnek. Ilyen például a mákdaráló. Ha szokott mákos bukták vagy palacsintát készíteni, ez a funkció hasznossá válik. Ha nem szeret hasonló dolgokat készíteni, ez a funkció teljesen fölösleges lesz. A dió vagy a fűszerdaráló is hasonló ilyen szempontból. Nagyon ötletes a többi funkció is, amelyekkel a tesztünk során találkoztunk – fagyi gép, hasábburgonya készítő (amely a klasszikus burgonyát, hasábburgonyává alakítja úgy, hogy átnyomja egy szitán), vagy a burgonyakockázó (ugyan olyan alapon működik.) A kolbásztöltő fontosságát pedig mér említettük. Nagyon sokféle funkció van, amelyekből kedvére válogathat, és amelyek egyszerűbbé teszik a robotgép kiválasztását.

Kuchynský-robot-chod

 

back to menu ↑

Konyhai robotgépek – az ár többet árul el a felhasználhatóságról, mint gondolná

Ahogyan ezt már említettük, a konyhai robotgépeket három kategóriában sorsolhatnánk65 ezer forintig, 65 ezertől 130 ezer forintig és 130 ezer forint felett. De el kell, mondjuk ez a paraméterekről és funkciókról árulkodik, nem a minőségről. Tehát a minőség helyett inkább a felhasználhatóság szót használjuk. Az legolcsóbb robotgépeket (ha az áruk meghaladja a legalább 13 ezer forintot, ha nem, az már tényleg gyanús) olyan háztartásokba ajánljuk, amelyek nem készülnek semmilyen főzési csodákra. Csak az alap funkciók érdeklik, nem fogják túl gyakran használni és nem fognak nagy mennyiségben főzni. Ilyenek például a fiatal párok vagy azok, akiket nagyon kimerít a munkájuk. A közép kategória, amelynek ára 65 ezertől 130 ezer forintig forog egy effektív átmenet a legolcsóbb és legdrágább kategória között. A funkciók és a vezérlés nem csúcsminőségű, de egy átlagos ember számára elég. Méghozzá az ára sem túl magas. Azok a modellek, amelyeknek ára meghaladja a 130 ezer forintot (gyakran a 180 ezer forintot és kivételes esetekben még a 250 ezer forintot is) a legjobbak, amiket a piacon talál. Sok funkcióval és nagyon jó paraméterekkel rendelkeznek, de vigyázzon, hogy ennyi pénzért ne vásároljon valamit, ami feleslegesen túlértékelt.

back to menu ↑

Végszó

Reméljük a vásárlási tanácsadónk segített, de jobb lesz, ha még egyszer átfutunk az egészen. Tehát, hogyan válasszunk konyhai robotot? A vásárlás előtt döntsük el, mit várunk el a robotgéptől. Ha csak néha kívánja használni és egy határozott tevékenységhez, válasszon egy olcsóbb darabot, úgy 65 ezer forintig. Nem érné meg drágábbat vásárolni. Másrészt az igényesebb felhasználók számára nem jelenthet problémát, hogy be kell fektetnie a gépbe, ezzel sok hasznos funkciót, jó paramétereket és valószínűleg hosszú élettartalmat is kap cserébe. Ebben az esetben magasabb osztályú gépet keressen, amelynek az ára több mint 130 ezer forint. Aztán folyamatosan pontosítsa a választást a paraméterek alapján – figyelje meg, milyen erős a márka a piacon. Ha jó helyezést ért el, akkor érdemes befektetni az ilyen darabba. Próbálja meghatározni az energiafogyasztást (és a hozzá tartozó teljesítményt is) valamint a robotgép gyorsaságát. Annak minél szabályozhatóbbnak kell lennie (a legjobb 7 vagy 8 fokozat). A vezérlésének és karbantartásának egyszerűnek kell lennie. Ebben rejlik a konyhai robotgép varázsa. Megnézheti még a konstrukcióját, méreteit (minél kisebb, annál könnyebben tárolható) és design-ját. Próbáljon oda figyelni arra, hogy a robot rendelkezzen az összes funkcióval, amit elvár tőle. Így minél kevesebb kiegészítőt kellesz vásárolnia. Ha minden megfelel, akkor gratulálhat magának, kiválasztotta a tökéletes darabot. És ha a vételben nem akadályozza az ára, akkor azt tanácsoljuk – vegye meg! De még mielőtt elkezdené használni, lejjebb megnézheti, mi mindenre lesz hasznos.

Kuchyňské-roboty-veľkosti

back to menu ↑

Mit tud a konyhai robotgép?

Lehet, hogy a vásárlási tanácsadó elolvasása után azon tűnődik, minek vásároljon konyhai robotgépet, ha úgyis drága és más készülékeket is használhat helyette? Igen, a konyhai robotgép nem kis befektetés és meglesz nélküle, viszont másrészt… a jó robot kitesz egy mixert, habverőt, reszelőt, aprítót, gyümölcsprést és ezek csak a legfontosabb készülékek. Tehát végesetben a vásárlással biztosan spórol és nem csak pénzt, hanem helyet és energiát is. Elég egy gépet tisztítani, sokkal könnyebb használni és csak egy darab konyhai felszerelést kell tárolnia.

Gyakorlatban, ha sokat főz, naponta fogja használni. Egy átlagos nőnek a konyhában, nem pótolható dolgot jelent, sőt sok időt és munkát takarít meg, ezért is kedvelik annyira. A végén pedig nézünk pár receptet, amelyek elkészítése mindenki számára gyerekjáték.

Krumplipüré – ki ne szeretné a rántott húst finom, lágy krumplipürével? A krumplipüré és a krumpli saláta egyszerűen elengedhetetlen része a rántott húsnak, de mivel elkezdené kézileg keverni, sokkal jobb lesz, ha használja a robotgépet. Az a burgonyából, tejből és esetleg vajból lágy és finom ételt varázsol, amelyet kézi kavarás után, nagyon sok idő után érné el (és addig a burgonya kihűlne).

Darált hús – nagyon sok étel alapja – húsgombóc, csevapcsicsa, fasírt. Ha nincs kedve kézileg darálni a húst, akkor biztosan használja a robotgépet – elhelyezi benne a húst, belenyomja, és ahogyan azt a belsejében felaprítja és át megy a bővítményen, lágy és finom húst kap. Aztán elkészítheti úgy, ahogyan a legjobban szereti.

Tészták – kalácsra, süteményre vagy tortára, a robotgép segít az elkészítésében. Ahelyett, hogy kézzel fogja és forgassa, hagyja a munkát a robotgépre. Önnek annyi a dolga, hogy beállítja a kívánt funkciót. Tökéletes tészta lesz az eredmény, amivel nagyon jó lesz dolgozni.

Prézli – már említettük a rántott húst… azt pedig prézli nélkül nem készíti el. Természetesen, léteznek szakértők, akik másba is be tudják bundázni a húst, de nekünk, egyszerű halandóknak, épp a prézli a legfinomabb a rántott húson. A kézi elkészítése viszont nagyon megterhelő. Sokkal egyszerűbb a kemény kifliket átnyomni a konyhai roboton, amely apró darabokra aprítja.

Tejszínhab és krémek – ahogyan mér említettük a krumplipürénél – a tejszínhab és a krémek elkészítése kézileg sok időt venne igénybe, sőt, kinek lenne hozzá kedve? Bonyolult, fáj tőle a kezünk, és ha rendelkezik konyhai robotgéppel, akkor felesleges is. Elég rátenni a keverőkarokat és hagyni, hogy a gép elvégezze a dolgát. Sokkal finomabb tejszínhabot kap, sokkal gyorsabban.

Zöldség – salátába és szószba – ebben az esetben az aprítás funkciót is jó használni, ha már egyszer a gyártók beleépítették. A vastag aprításnak köszönhetően kiválóan felaprítja a zöldséget a salátába (nagyobb darabokra), vagy például a krumplit a krumpli vagy orosz hússalátához. A lágy forma vékony darabokat eredményezz (pl. paprika) a szószokba a húshoz vagy dippekbe a nachoshoz és hasábburgonyához.

Gyümölcs préselése – ha a konyhai robotgép része a gyümölcscentrifuga, vagy vásárolható hozzá gyümölcs prés, akkor akadály nélkül készíthet finom és frissítő gyümölcslét vagy smoothiet. Ez is egy módja az egészséges életmódnak.

Ezek lennének a fő dolgok, amelyekbe a robotgépe a segítségére lesz. Természetesen nincsenek határok, bárhogyan használhatja, de ezek a leggyakoribb és leghasznosabb módszerek. Tehát mit gondol? Megéri konyhai robotgépet vásárolni? Mi úgy gondoljuk, hogy inkább azt, mint sok más gépet külön.

A legvégére pedig egy tanács – ne felejtse el, hogy minél jobban törődik a konyhai robotgépével, annál több munkát végez majd el Ön helyett. Csak az a robot képes finom ételt varázsolni az asztalra, amely tiszta és jól karbantartott. Ezt ne feledje!