Futópad teszt

Hogyan válasszunk futópadot 2019

Legjobb futópadok 2019-ben

Tanácsok, tippek, vélemények

Bevezetés

A mai világban hétköznapi dolognak mondható valamilyen sportot űzni. Jó állóképesség fenntartása, gondolataink elterelése a mindennapi munkától, megnyugodni egy kicsit futás vagy kerékpározás közben… Valamint ezzel az egészégükre is figyelnek – zsírt égetnek, amit a szervezetünk elraktároz (és valljuk be, nem néz ki valami jól), növelik a teherbírásukat, külön izomcsoportokat erősítenek és összességében fejlődik az állóképességük. Garantáljuk önöknek, hogy fél év futás után sokkal magasabb fizikai terhelést fognak kibírni és hosszabb ideig. Nem beszélve arról, hogy rövid ideig tartó fizikai megterhelés is képes serkenteni az agyat (legalább egy-két órára az edzés után) a további munkában. Arról, hogy az embernek szüksége van valamilyen sporttevékenységre (csapat vagy egyéni) a pszichológusok, orvosok és edzők egyaránt egyet értenek.

Nyáron természetesen nagyon egyszerű sportolni. Elég este, amikor már nincs olyan nagy meleg, lemenni a parkba, nyújtani és fél órán keresztül futni. Télen vagy rossz idő esetén már rosszabb a helyzet. Futni járni esőben vagy fagyban vagy nagyon jó sportfelszerelést igényel vagy tökéletes egészségügyi állapotot. Ha nincs meg egyik se, legjobb esetben is egy megfázást kockáztat. Ha nem szeretne teremsportokra utalva lenni nincs más választása, mint konditerembe járni, ahol futópadot vagy szobabiciklit használhat. De ha még jobban le szeretné egyszerűsíteni, nincs egyszerűbb, mint venni egy futópadot egyenesen otthonra. Mi ennek az előnye? Elsősorban megspórolja a konditerembe való utazási időt. Valamint az időt, amelyet sportolással tölt, nyugodtan a szerettei körében töltheti, nem gond zenét hallgatni közben vagy filmet nézni.

A saját futópad további előnye az, hogy vásárláskor kiválaszthatja melyik az, amelyik a legjobban megfelel önnek. Ez a későbbiekben az edzéskor nagyon nagy előnnyel szolgál majd. Viszont a futópad kiválasztása nem olyan egyszerű, mint az az első pillanatban tűnhet. Fontos az összes tényezőt megvizsgálni, és optimálisan dönteni ár/érték valamint az ön elvárásai között. Annak érdekében, hogy megkönnyítsük a dolgát elkészítettük a 2019-es év futópadjainak értékeléseit. A futópadok tesztelése részeként sorrendet állítottunk a legjobb modellekről és egy nagy cikket írtunk ,,Hogyan válasszunk futópadot” címmel, amely segíthet vásárláskor. Legalábbis reméljük. Ne is húzzuk tovább az időd, térjünk rá a tesztre.

Bežecké-pásy-vo-fitness-centre

back to menu ↑

Futópadok típusai és egyes kategóriák jellemzése

A futópadokat két kategóriába sorolhatjuk:

 • passzív futópadok    
 • aktív futópadok

Az alap jellemzés a nevükből kikövetkeztethető. Míg a passzív futópadoknak nincs motorjuk és csak saját erő hajtja őket, az aktív futópadokat motor hajtja. El lehet mondani, hogy a passzív futópadok a kevésbé igényes használóknak kedveznek. Komolyabb edzésre nagyobb sebesség elérésére nem elegendőek. Általában kevésbé stabilak, olcsók és szűkek, tehát egy profit nem elégít ki. Viszont ajánlottak idősebb embereknek vagy rehabilitálóknak, akik inkább lassabban fognak futni. Ezzel ellentétben az aktív futópadok kényelmesebbek és magasabb teljesítményt tesznek lehetővé. Már ránézésre jobb a kivitelezésük, valamint a drágább modellek esetén egy profi sportolónak is megfelelnek.

back to menu ↑

Aktív futópadok értékelése

Aktív futópadok, mint ahogy azt már leírtuk, professzionálisabbak és magasabb terhelést kibírnak. Valamint a saját energia befektetése csak a futásra és nem a szalag mozgatására szolgál. Viszont, mivel ebben a kategóriában több modell van és árban is eltérnek, három kategóriába soroljuk őket – futópadok 150 000 Ft-ig, 150 000 – 256 000 Ft-ig és 256 000 Ft-tól drágábbak.

Legjobb aktív futópadok 150 000 Ft-ig

Sorrend Név Kép Értékelés Motor teljesítménye Sebesség Ár
1. CAPITAL SPORTS Pacemaker F80 3,5 LE 0 - 16 km/h Ár megjelenítése
2. LIFEFIT TM3200 1,25 LE 0-14 km/h Ár megjelenítése
3. KLARFIT Pacemaker FX5 1,5 LE 2-12 km/h Ár megjelenítése
4. KLARFIT Pacemaker X3 1,5 LE 0,8-12 km/h Ár megjelenítése
5. LIFEFIT TM-1200 0,85 LE 1-12 km/h Ár megjelenítése

Legjobb aktív futópadok 150 000 – 256 000 Ft között

Sorrend Név Kép Értékelés Motor teljesítménye Sebesség Ár
1. HMS Be 4600 2,5 LE 1-16 km/h Ár megjelenítése
2. Spokey Medusa 2 LE 1-16 km/h Ár megjelenítése
3. LIFEFIT TM5200 1,5 LE 1-16 km/h Ár megjelenítése
4. Tunturi Cardio Fit T30 1,5 LE 1-12 km/h Ár megjelenítése

Legjobb aktív futópadok 256 000 Ft-tól

Sorrend Név Sorrend Értékelés Motor teljesítmény Sebesség Ár
1. Capital Sports Infinity Pro 2.0 6,5 LE 0,8-21 km/h Ár megjelenítése
2. Capital Sports Infinity Track 6.0 Touch 5,5 LE 18 km/h Ár megjelenítése
3. Capital Sports Infinity Track 4.0 5,5 LE 18 km/h Ár megjelenítése
4. Spokey Menkar II 2 LE 18 km/h Ár megjelenítése
5. Tunturi GO Run 20 3 LE 0,8-16 km/h Ár megjelenítése

Aktív futópadok és jellemzésük

Az aktív futópadokat egy elekromotorral tudjuk jellemezni, amely a szalag mozgásáért felelős. Ez a motor a szalag folyamatos mozgását szolgálja. Ennek köszönhetően a terhelést sokkal szélesebb skálán be lehet állítani, mint a passzív futópadoknál, könnyebb korigálni, ezért nem kell arra figyelni, hogy a futás tempóját megtartsuk. A futópad ezt megteszi ön helyett. Nem csoda, hogy professzionális modellekről van szó, komolyabb funkciókkal, amelyeket sportolók is kedvelnek. Igaz, az aktív futópadoknak is vannak hátrányai, kevésbé jól összecsukhatók, drágábbak és elektromos áramra van szükségük. De ha edzeni szeretne és nincs tartós sérülése, valamint a kora is megengedi biztos ezt a kategóriát válassza.

 

Motorový-bežecký-pás

Előnyök:

 • Erős és stabil konstrukció
 • Nagyobb futótér
 • Egyszerűbb kezelhetőség és teljesítmény korrigálás
 • Motor meghajtás
 • Széles kínálat

Hátrányok:

 • Magas fenntarthatósági költségek
 • Nem mindegyik alkalmas lassú edzésre
 • Nagyobb tárolási tér
 • Elektromos áramot igényel


back to menu ↑

Legnagyobb futópad gyártók és jellemzőik

Általában az áruknál feltüntetjük a legnagyobb gyártókat. A futópadoknál kicsit könnyebb dolgunk van, mert nincs olyan sok gyártó. Azokat, amelyeknek termékei a piac nagy részét teszik felsoroljuk. A többi gyártónak egy vagy két terméke van – ezeknél nehéz minőséget keresni. Továbbá gyakran olyan kevésbé ismert márkákkal találkozunk, amelyek már gyanúsak lehetnek. A legjobb termékeket olyan társaságoknál érdemes keresni, amelyek egy adott terméket több változatban kínálnak – nagyobb a forgalom, több időt tudnak a fejlesztésbe és nem utolsó sorban nagyobb tapasztalattal rendelkeznek. Ezen a téren a mi tanácsunk, hogy olyan márkát válasszanak, amelyet ismernek és amely nincs kapcsolatban semmilyen botránnyal vagy a vásárlók átverésével. Azért, hogy egy kicsit segítsünk ebben, kiválasztottuk a tesztünkben jól szerepelt márkákat. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy csak ezek a jó termékek a piacon, de remélhetőleg útmutatóként szolgálnak.

inSPORTline futópadok

Az inSPORTline márkaSevenSports s.r.o. társaság része, amely 1995-ben lett alapítva Vitkovban. Viszont a hivatalos kezdésnek 1997-et tekintik, amikor Košťal Roman egy síléc üzletet nyitott Vitkovban. Azóta a kínálat folyamatosan bővül, e-shopot működtet és főleg sport kiegészítők és fitness gépek eladásával foglalkozik. Ami a futópadokat illeti, a piacon jelenleg valószínűleg a legtöbb termékkel rendelkeznek és nagyon jó utóhangjuk van. Csendes motorral, kényelemes felfüggesztéssel, pulzusmérővel és további bónuszokkal kaphatók. Azt, hogy a gyártó hisz a termékeiben bizonyítja a 10 évre meghosszabbított garancia is. Ez önmagában jó jel, valamint a gyártó otthoni javítást garantál esetleges hibák esetén.

Insportline

Master futópadok

Master futópadokat a cseh MasterSport s.r.o. társaság gyártja, amelyet 2004-ben alapítottak. Eleinte e-shop-ként működött, ami főleg súlyzós edzéshez való kiegészítőket kínált. Később kezdtek gépeket, outdoor és sport kiegészítőket eladni. Ami a futópadokat illeti, ezeket a cég 2007-óta forgalmazza. 5 éves garanciával kínálja, valamint nem gond az összerakás, valamint a javítás igénybe vétele a háztartásokban. A futópadokat nagyon széles ár kategóriában kínálja (jelenleg 65 és 5380 euró között). Az árkülönbségeknek köszönhetően nagyon különböznek a paraméterek és a használhatóság is.  

Master-Sport

Acra futópadok

Az acra Semily cég a cseh piacon működik 1991 óta. Egyike a legrégebbi és legnagyobb sportfelszereléseket forgalmazó cégeknek Cseh országban. A Semilben levő kőbolt mellett internetes árusítással is foglalkozik. Futópadokon kívül még sport kiegészítőket, kültéri ruházatot és felszerelést, edzőgépeket és csónakokat forgalmaz. Maradjunk a futópadoknál. A cég több modellt is kínál hétszázhetven euróig (kiegészítőkkel is, mint például pulzusmérő). Teljesítményileg kicsit gyengébben teljesítettek, de ez az árnak is köszönhető.

Acra-Sport

Life Fitness futópadok

Life Fitness a kiválasztottak között az egyedüli külföldi. 1997ben alapította Augie Nieto és RayWilson az Egyesült Államokban. A cég nagyon gyorsan terjeszkedett és manapság a világ több mint 120 országában árusítják termékeiket. Egy olyan cégről van szó, amely sok időt fektet az újításokba és fejlesztésbe. Ha megnézzük a futópadjaikat és az összes többi fitness gépet elhagyjuk, rájövünk, hogy neves és drága futópadokról van szó. Az áruk magasan 2300 euró fölött mozognak. Viszont tökéletesen kivitelezett professzionális futópadokról van szó.

Life-Fitness.png

back to menu ↑

Hogyan válasszunk futópadot a legjobb edzéshez

futópad kiválasztása meghatározó az edzéseihez. A megfelelő kiválasztás határozza meg, hogy az edzés kényelmes lesz-e és hogy javítja-e majd az állóképességüket. Sok embert ugyanis pont a nem megfelelően kiválasztott termék riasztja el az edzéstől. Nézzük tehát meg, hogy válasszuk ki a piacon elvő termékek közül az önnek megfelelőt. Kezdjük a legfontosabb paraméterekkel majd folyamatosan a kevésbé fontosakkal is foglalkozunk. Ha felkészült, kezdhetjük is.

Az aktív futópadoknál a motor teljesítménye igenis számít

Ebben az esetben olyan dologról van szó, amellyel a passzív futópadoknál nem kell foglalkoznia. Mivel a mozgáshoz nem motort használnak, nem kell a motor teljesítményét figyelembe venni. Azt ugyanis maga határozza meg. Más a helyzet az aktív futóapdoknál, itt a szerkezet szíve maga a motor. Ez egy olyan adat, amelyet össze kell hasonlítania további tényekkel – azzal, hogy mennyire lehet korrigálnisebességet, milyen az állóképessége vagy a szalag szélességével (szűk szalagok esetén nehéz megtartani a magasabb tempót). Általánosságban igaz, hogy minél magasabb a teljesítménye a futópadnak, önnek annál jobb lesz. Nem szükséges rögtön az első edzésnél a maximumra kapcsolni, javasolt (vagyis inkább ajánlott) folyamatosan növelni a tempót. A futóapad teljesítménye idővel sem romlik, tehát amint fizikailag erősebb lesz növelheti a sebességet és kihasználhatja a szalagot teljes mértékben.

Ami a konkrét számokat illeti, a motor teljesítménye csakúgy, mint a járműveknél, lóerőben van megadva (érdekesség képpen egy régi mértékegységről van szó, amikor a járműveket lovak helyettesítették – azt számolták hány ló helyettesít egy motort). A futópadok általában 1 és 6 lóerő között mozognak. A gyakorlatban a maximális sebesség eléréséhez szükséges ez az adat (a végsebességről később fogunk beszélni, de elmondhatjuk, hogy ez a teljesítmény elég 15- és 25 kilométer per óra eléréséhez). Ajánlatos valahol középkategóriában maradni és 3-4 lóerős futópadot választani. A magasabb teljesítménnyel bíró gépek nagyon drágák (általában 1920 eurónál kezdődnek) és mindenekelőtt profi sportolóknak alkalmasak. Viszont, a teljesítménynek nem kellene 1,5 lóerő alatt lenni, ilyen esetekben nagyon gyenge futópadokról van szó, amelyeken az edzés nem nagy hatást gyakorol az állóképességükre.

Bežecké-pásy-použitie

Miért figyeljünk a végsebességre?

Mint ahogy már említettük, a motor teljesítményével nagyban összefügg a szalag gyorsasága is. Javasolt mindkét értéket figyelembe venni; a minimális sebességet és a végsebességet is. Alacsony sebességeket (körülbelül 1 kilométer per óra) sétához, könnyebb edzéshez, sérülésből való felépüléshez vagy lábadozáshoz használhat ki. Fordított esetben, magas sebességeket (20 kilométer per óra fölött) mindenekelőtt aktív és profi sportolók használják ki. Ilyen tempót hosszabb edzésnél nem lehet sokáig tartani, viszont rövid sprintekhez ideálisak lehetnek. Ha azt szeretné, hogy a gép a legmegfelelőbb legyen az elvárásainak, gondolkozzon előre. Az, hogy jelenleg épphogy lefutnak 3 kilométert a végsebességük pedig alig éri el az 5 kilométer per órás sebességet még nem jelenti, hogy egy év múlva is ugyanolyan lesz az állóképességük. Minél több sebességből választhat, annál jobb lesz. Lehet, hogy nem fogja kihasználni teljes mértékben, de ez nem baj. Rosszabb lenne, ha egy évre venne futópadot és egy év után már nem felelne meg.

A rugalmasság fontos az ízületeinek

A profi futók már a cím elolvasása után tudják miről van szó. Akik viszont nem tartoznak ebbe a kategóriába, elmagyarázzuk. Az ember fiziológiája hamar alkalmazkodik az életstílushoz. Szóval, ha ülőmunkát végez (ami sajnos egész generációnk problémája), várható, hogy az izmok elsorvadnak, az ízületek pedig törékennyé válnak. A kevésbé természetes mozgásnál (eleinte a futás is ilyen lesz), de komolyabb edzésnél is a test szenved. A futásnál a legrizikósabbak az ízületek. Ez az oka annak, hogy profi futók alaposan választanak futócipőt, valamint, hogy a stadionokon ügyelnek a futópálya felületére. Minél rugalmasabb, annál jobb. A kemény felületre való lépés (amikor az egész testsúly a láb csontjaira nehezedik, leginkább a térd ízületeire) a későbbiekben komoly problémákat okozhatnak.

Tehát ha rendszeres edzésre fogja használni a futópadot, ügyeljen a rugalmasságára. Ha nem teszi, hosszútávon kellemetlenségeket okozhat magának. Semmi esetre se vegyen rugalmatlan futópadot, ettől rögtön megfájdulna a lába és az edzés kellemetlen lenne. Legalább egy gumi alátét legyen a futófelület alatt. Ha gumi sarkakat fog használni, ami az egész vázat rugalmassá teszi (a futóteret és a szerkezetet is), annál jobb. A legdrágább futópadok speciális egészégügyi felfüggesztéssel rendelkeznek, amely a test anatómiájához alkalmazkodik. Az ízületek elhasználódására ilyen gépeknél minimális esetben kerül sor, viszont drágábbak. Magukra hagyjuk, hogy melyik felfüggesztést választja, ám a tanácsunk egyértelműen az, hogy ne spóroljon a döntésnél.

Bežecké-pásy

Futófelület: minél nagyobb, annál kényelmesebb

A saját maguk kényelme érdekében és az edzés közbeni komfort érzésben nagy szerepet játszik a futószalag felülete. Kezdjük a hosszal. Elmondható, hogy minél hosszabb a szalag, annál drágább. Viszont venni egy olcsó futópadot, csak azért mert olcsó és nem használni hülyeség lenne. Ha lehetősége van rá, próbálja csak érdekességképpen lemérni egy lépése hosszát és összehasonlítani a futószalag hosszával. Ideális esetben marad még egy kis hely elől és hátul is. Ha véletlenül nem a szalagra lép rá edzés közben komoly sérülést kockáztat. Törekedjen tehát arra, hogy legyen elegendő hely elől és hátul is.

A második fontos dolog a futószalag szélessége. Elegendőnek kellene lennie ahhoz, hogy a lábai magasabb sebességnél és elkerüljék egymást és ne késztesse magukat a szalag mellé lépni. Ez elég veszélyes lenne. A szalag szélességének tökéletesen meg kell felelnie. Bármi ami keskenyebb, mint 30-35 centiméter, felejtse is el a kínálatból – a térdei súrolnák egymást. A szalagnak legalább 40 centiméter szélesnek kell lennie, ami megfelelő egy 8-10 kilométer per órás futáshoz (ez egy átlag, amit az emberek általában edzésen elérnek). Ha szélesebb a szalag, annál jobb valamint megtörténhet, hogy olyanra akad amelynek a szélessége akár fél méter is lehet. Ez elegendő ahhoz, hogy futás közben nyugodtan nézhesse a televíziót és ne kelljen a lábaira ügyelni.

Válassza a legegyszerűbben kezelhető futópadot – a bonyolult kezelhetőségre nincs se idő, se kedv edzés közben

Úgy, ahogy a többi terméknél is, itt is a lehető legegyszerűbb kezelhetőséget ajánljuk. Megfelelően intuitívnak, könnyűnek kellene lennie, hogy ne igényeljen sok időt. Gondoljon bele, hogy a szalagot akkor is kezelnie kell majd, amikor már kezd fáradni és nem lesz elegendő ereje. Teljesen normális a mai futópadoknak a kijelző. Régebbi modelleknél és olcsóbb típusoknál csak gombok vannak, míg a legújabbak (általában elég drágák) érintőképernyőt használnak.  Ami az intenzitást illeti, általában 3 funkció van:

 • Manuális beállítás – a futópad képernyőjén egy plusz és egy mínusz gomb található, amely segítségével növelheti vagy csökkentheti a tempót.
 • Programozott funkciók – a fent leírt funkció a legrégebbi. A mai modernebb futópadok esetén teljesen normális, hogy előre beállított programok vannak. A program kiválasztásakor a futópad automatikusan állítja be a sebességet és a dőlésszöget is. Ideális esetben lehetősége van a programok korrigálására.
 • Pulzusszám mérése – ez esetben új és fejlett futópadokról beszélünk, amelyek mellkasi pulzusmérő segítségével érzékelik a pulzusszámát. Ezt fontos sportolás közben figyelni, nehogy túlzásba vigye az edzést. A pulzusszám szerint a sebesség (és a dőlésszög is) automatikusan beállítódik.

Bežecký-pás-displej

Futópadok dőlésszöge – jobb a manuális vagy automatikus beállítás?

Némely futópadoknál a dőlésszöget is állítani lehet. Ennek köszönhetően sokkal élethűbb lesz az edzés. Terepen ugyanis sosem futnak folyton egyenes felületen, néha kis emelkedőn felfelé vagy épp emelkedőről lefelé… valamint folyton egy módszerrel edzeni egy adott izomcsoport túlterheléséhez vezet, míg más izomcsoportok nem dolgoznak. Az alaphelyzet, természetesen, az egyenes. Van ám két módja, hogyan változtassunk rajta:

 • Elektromosan beállított dőlésszög – ez esetben nem kell kézileg beállítania, elég a megfelelő gombot megnyomni, és a szalag alkalmazkodik, Ez a módszer hatékonyabb és sokkal jobban hasonlít a kültéri edzéshez, ahol a terep magától változik a talpa alatt.
 • Kézileg beállított dőlésszög – ahogy a nevéből ered, magának kell beállítania manuálisan. Ez azt jelenti, hogy abba kell hagynia a futást, átállítani a futószalagot, majd újra elkezdeni futni. Természetesen ez a testnek nem természetes, magának pedig kevésbé kényelmes és igényesebb, meg kell ám említeni, hogy az ilyen típusú futópadok jóval olcsóbbak.

Futópadok teherbírása

A futópadoknál természetesen figyelembe kell venni a használó súlyát is. Ez több szempont miatt fontos. Főleg – a futópad a vázszerkezet és a váz anyagából kiindulva csak bizonyos súlycsoportnak van ajánlva. Abban az esetben, ha a maga súlya nagyobb, tönkre teheti a szerkezetet. Függetlenül attól, hogy maga a teljesítmény is egy bizonyos súlyú használóra van meghatározva. Ha a maga súlya több, mint amit a futópad elbír és lassú tempóra kapcsol, megtörténhet, hogy saját súlya miatt még jobban lelassítja a szalagot vagy akár meg is állítja. Ha hosszútárva tervez és effektív teljesítményt szeretne, olyan futópadot kellene választania, amelynek a teherbírása 20-25%-kal több, mint a maga testsúlya. Ezzel sokkal stabilabb szerkezetet is biztosít, ami az edzésnél nagyon fontos.

A futópad kiválasztásakor gondoljon arra, hogy legyen helye elhelyezni

Biztos nem praktikus futópadot venni, majd utána keresni neki helyet a háztartásban. Elég problémás ez a vásárlási módszer. Jobb esetben előre kigondolja, hol lesz a futópad. Jól gondolja meg, hogy egy biztos helyet kap majd, vagy csak időnként veszi elő edzésre majd edzés után újra elrakja. Edzés közben nem árt, ha van elegendő hely a közelében, viszont nem kéne, hogy zavarjon edzésen kívül. Nem is annyira a méretek (viszont nem elhanyagolható tényező) döntenek, hanem a teljes konstrukció. Ha a futópad összecsukható és függőleges állapotba helyezhető, edzés után nyugodtan a sarokba vagy egy szekrény mögé teheti. Ha mozgatni szeretné, figyelembe kell venni a súlyát is (aminek a lehető legkisebbnek kell lenni, ha mozgatni szeretné) valamint, hogy vannak-e rajta kerekek. A kerekek megkönnyítik a dolgát, ha nem szeretné folyton egy helyen használni a futópadot.

Méretek és külső – apróságok, de érdemes ügyelni rájuk

Egy kicsit már kitértünk rá az összecsukhatóságnál. A futópadot el kell valahol helyezni – ha sokáig egy helyen lesz, jól meg kell gondolni hova teszik. Tehát olyan hely, ahol elegendő tér lesz a szalag körül (a biztonságos használathoz legalább egy méter, kerülje el az éles sarkakat vagy a törékeny tárgyakat, mint például vázák, esetleges esés esetén) és a szalag fölött is (ne kelljen folyton arra ügyelni, hogy le ne verjen valamit). Figyelembe kell venni az ÖSSZES futópadot használó ember nagyságát, nemcsak a sajátját. Ennél a pontnál nagyon fontos figyelni a futópad nagyságára (amely két modell között nagyon eltérő lehet). Ajánlatos leellenőrizni, hogy mennyire stabil a futópad az adott helyen. Nem szabad megtörténnie, hogy a futópad megmozdul esetleg felborul magával együtt. A külső szempontjából (ami tényleg egyike az utolsóknak amit figyelembe vesz), kiválaszthatja több hasonló futópad közül az önnek legmegfelelőbbet. Nem kéne viszont meghatározó faktornak lennie, ami alapján dönt.

Bežecké-pásy-funkcie

back to menu ↑

Milyen funkciói vannak a mai futópadoknak?  

Mivel nagyon modern világban élünk, teljesen normális, hogy a futópadoknak is van néhány olyan kiegészítő funkciója, amellyel a felhasználók kényelmét szolgálják. Valamint kissé megkönnyítik az edzést és jobban kihasználják a gépet. Úgy gondoljuk, hogy nem ártana némely funkciót leírni és elmagyarázni, hogy eldöntsék, szüksége lehet e a futópadjuknak rá. Felkészültek? Térjünk is a lényegre.

Biztonsági kulcs

Egy biztosíték olyan esetre, amikor megbotlana, a szalag mellé lépne vagy bármilyen módon elvesztené egyensúlyát és az elesés veszélyébe kerülne. Ebben az esetben, hogy az esetleges balesetet megelőzze, a testéhez rögzített kulcsot kirántja a gépből. Ennek köszönhetően a szalag mozgása automatikusan leáll. Ha elesne, nem történik meg, hogy a szalag tovább tolja magát, ezáltal további sérülést okozva.

Kijelző és értékelés

Azt, hogy a mai futópadok nagyon modernek már elmondtuk. Valakinek fontos lehet továbbá az edzésről kapott adatokhoz hozzáférni, például azért, hogy alkalmazkodni tudjon az edzésen. Ezért ajánlott, ha a futópad jelzi a lefutott távot, időt, elégetett kalóriát vagy zsírt, esetleg a pulzusszámot.

Bežecký-pás-ovládanie

Beépített ventilátor

Nagyon hasznos kiegészítő. Az edzésnél a test nagyon felmelegszik és izzad. A teremben való futásnál továbbá mindegy, hogy épp milyen évszak van – télen fűtenek, nyáron pedig alapból meleg van. A beépített ventilátor segíthet egy kis felfrissülésben. Van viszont egy hátulütője is – ha nagyon nagy teljesítményre kapcsolja, megeshet, hogy megfázik edzés közben. Semmit sem kell tehát túlzásba vinni.

Fogantyúk

fogantyúkat némely profi sportolók elitélik. Elvégre, nem természetes futás közben valamibe kapaszkodni. Mi azonban más szemszögből látjuk a dolgokat. Ezek a fogantyúk általában beépített pulzusmérővel rendelkeznek (ha nem mellkasi pulzusmérőt használ akkor így is lehet), valamint biztonsági előnyei vannak az egyensúly elvesztése esetén.

back to menu ↑

Hogy néz ki az ideális ár/érték arány?

Az utolsó dolog, amiről még nem beszéltünk a futópadok árai. Eddig csak megemlítettük őket. Nézzük tehát meg közelebbről a dolgot. Előre ajánlott a futópadokat ár szerint kategorizálni. Megengedjük a fent leírt csoportosítást használni, szerintünk elég célravezető:

 • Passzív futópadok – az áruk 6 000 és 123 000 Ft között mozog.  Azt, hogy mi jellemzi őket, már elmondtuk – nem felelnek meg tökéletesen a teljes mértékű és professzionális edzéshez, korlátozott használhatósággal rendelkeznek és a futás rajtuk sok energiába kerül, mert saját maguk hajtsák. Pont ezért olcsók és egyszerűk.
 • Aktív futópadok 150 000 Ft-ig – ebben a kategóriában találkozunk azokkal a futópadokkal, amelyeket a vásárlók általában vesznek. Alapjába véve egyszerű gépekről van szó 2,5 lóerő teljesítményig, végsebességben körülbelül 14 kilométer per óráig. Semmiképp sem rossz berendezésekről van szó, de kisebbek, kevésbé stabilak, ami az árukat tükrözni.
 • Aktív futópadok 150 000 és 250 000 Ft között – itt nyugodtan beszélhetünk a futópadok középkategóriájáról. A teljesítményük 3 lóerő körül mozog, némely esetben meghaladja, végsebessége pedig eléri a 20 kilométer per órát. Ezeknek a futópadoknak az előnye a masszív szerkezet, elfogadható teherbírás és rugalmasság. Valamint kijelzővel vannak ellátva alap fukciókkal.
 • Aktív futópadok 250 000 Ft fölött – itt a futópadok legkomolyabb modelljeihez jutunk. Ez egy nagyon széles kategória, mert egy-egy futópad ára elérheti a négyezer eurót is…engedjék meg, hogy egy határt szabjunk – 480 000 és 650 000 Ft olyan futópadokról beszélünk, amelyeket háztartásban is ki lehet használni, a drágábbak már inkább profi sportolóknak kedvezőek vagy fitnessz központoknak. Általánosságban elmondható, hogy a teljesítményük ezeknek a futópadoknak 4,5 és 5 lóerő is lehet, míg a végsebesség gyakran 20 kilométer per óra fölé jut és könnyed korrigálással rendelkeznek. A kezelhetőségük egyszerű, gyakran érintőképernyővel rendelkeznek. Továbbá az összes funkcióval rendelkeznek, amelyek hatást gyakorolnak az edzésre és tökéletesen rugalmasak.


back to menu ↑

Végszó

Ezzel a futópad vásárlását teljes mértékben lezárjuk, mivel minden tényezőt megvizsgáltunk. Viszont, hogy a végén még segítsünk egy kicsit, összefoglaljuk a fent leírtakat. Először is jól át kell gondolnia, mennyire komolyan gondolja az edzéseket és mit vár a szalagtól. Ennek illően kellene befektetnie. A kínálatból lehetősége van választani egy kevesebb modellt tartalmazó kategóriából, ezek a passzív futópadok (alkalmasak lassabb futáshoz, sétához vagy felépüléshez) vagy a rengeteg modellt tartalmazó aktív futópadokból (gyorsabbak, alkalmasak komolyabb edzésre). Figyelembe véve a rengeteg modellt ebben a kategóriában ajánljuk alaposan átnézni az árkategóriákat és csak aztán választani. A futópadokról továbbá sokat elmond a márkája is – az InSPORTline, Master és Life Fitness futópadok egyértelműen a legjobbak közé tartoznak.

Kulcsfontosságú szerepet kell, hogy kapjanak a futópad paraméterei is. Az aktív futópadoknál mindenekelőtt a motor teljesítménye, valamint a választható sebességek beállítása. Figyelni kell továbbá a szalag méreteire, hosszára és szélességére. Ne feledje, minél nagyobb a szalag, annál kényelmesebb és egyszerűbb futás várja magát. A sebesség ellenőrzésének a lehető legegyszerűbbnek kell lennie és a kijelzőn kellene korrigálni. Ne hanyagolja el az olyan dolgokat sem, mint a futópad stabilitása, amit a technikai útmutatóban nem olvashat. Ezt a legjobb kipróbálni és ha a futópad nem stabil, más terméket választani. A kevésbé stabil futópadoknál ugyanis sérülést kockáztat. A külsőt és a tárolhatóságot hagyja a végére, ez nem annyira fontos. A végén még ajánlott megnézni, milyen további kiegészítőket tartalmaz. Ha megfelel az elvárásainak és a paraméterei is kedvezőek, ellenőrizze le az árát. Ha az ár is megfelel és megengedheti magának, akkor a futópadot aggodalom nélkül megveheti.

Bežecký-pás-v-izbe

back to menu ↑

Leggyakoribb hibák edzés közben: rossz cipő és nem megfelelő bemelegítés

Még mielőtt rátérne a futópadon való edzésbe, figyelmébe ajánljuk a leggyakoribb hibákat, amiket az ember elkövet. Mindegyiknek van ugyanis egy közös pontja – sérülést veszélyeztet és csökkenti az edzés hatékonyságát. Mit kéne tehát elkerülniük?

Mindennek az alapja a megfelelő nyújtás

Minden edző és sportoló, aki rendelkezik valamilyen tapasztalattal ugyanazt fogja elmondani. A nyújtás teljes mértékben alap dolog és az edzés legfontosabb része. Ez érvényes az otthoni és szabadidős mozgásra is. Az izmokat nagyon fontos kellőképpen átnyújtani. Tanulja meg a nyújtás technikáját, törekedjen arra, hogy futás előtt pár gyakorlattal az összes izomcsoportot átnyújtsa. Ha ezt a részt kihagyja, legjobb esetben görcsölni fog és az edzés után fájni fog mindene, rosszabb esetekben izomszakadás is bekövetkezhet, amit senki sem szeretne. Az izmoknak jót tesz, ha nem kezdi el rögtön a teljes mértékű edzést, hanem sétából tér át lassú futásba és ha úgy érzi, hogy már bemelegedett csak akkor kezd edzeni. Az edzés után is hasonlóképpen kéne levezetni – először lassabb futás, majd folyamatosan csökkenteni az intenzitást a vgén pedig szintén nyújtani ajánlott. Ennek köszönhetően csökkentjük az izmokban levő tejsavat, amely az izmokban marad és edzés után fájdalmat okoz.

Strečing

Minőségi cipő és rugalmas futópad

Ha megfigyelik a pályákat, ahol profi atléták futnak, észrevehetnek egy dolgot. Nincs kimondottan kemény felületük. Egy átlagember nem is gondolná, hogy nem mindegy, hogy füvön, betonon vagy salakon fut. Minél rugalmasabb felületet választ, annál jobb. Erről már beszéltünk a cikkben – a kemény felület nagyon kemény érkezést jelent, ahol az egész test súlya a lábakra helyezkedik, a térden és a sípcsonton keresztül egész a bokáig. Ha a talaj rugalmas, semmi nem történik. Kemény talajon viszont az összes energia csökkentésére csupán két ízület, a térd és a boka szolgál aminek következtében kopnak. Valamint a kemény felületen való futás kényelmetlen. Törekedjen tehát a futópad vásárlásakor a megfelelő rugalmasságra.

Továbbá meg kell említenünk, a helyes cipő kiválasztását. A saját futópadon való edzés gyakran vezet ahhoz, hogy nem kell ügyelnie semmilyen további formális dologra és ha leegyszerűsítjük, azt csinál, amit szeretne. Ez viszont nem igaz. Még a futópadon való futásra is kivétel nélkül sportcipőt kell hasznáni, amiben a szabadban is futna. Semmilyen magasított sarkak vagy papucsok. A lábnak a cipőben stabilnak kell lennie (főleg a bokánál), valamint kellőképpen feszesnek. Cipő nélkül edzeni menni gondoljuk senkinek nem jut az eszébe. Miért mondjuk ezt mind el? Két okból is – feszes, kényelmes sportcipőben edzeni biztonságosabb, mint mondjuk magassarkúban, valamint a sportcipőnek is van bizonyos rugalamassága. Ezzel csökkenti a csontok kopását.

Ne kezdjen el túl intenzíven edzeni

Bízunk benne, hogy többségük azért vásárol futópadot, hogy kezdjen magával valamit – vagy le szeretne fogyni vagy legalább egy kicsit fejleszteni a kondícióját. Ettől függetlenül érdemes a legalacsonyabb szinten kezdeni és folyamatosan növelni az intenzitást. Teljes gőzzel kezdeni a gyakorlatban csupán egy dolgot jelent. Az első edzésen teljesen kikészíti magát, másnap reggel minden izma fájni fog és a hatékonysága kicsi lesz, mert extrém terhelésnél a szervezetünk spórol az energiával. Mindig kezdjen tehát alacsonyabb szinten és ha a következő szint még túl soknak tűnik, várjon inkább, ne siesse el. Idővel úgyis eljut hozzá, de sokkal felkészültebb lesz.

Ideális edzések száma egy héten? Három és öt hetente!

Ez egy bebizonyított tény. A mindennapi edzést profi sportolóknak kellene alkalmazniuk, akiknek nem csupán az állóképesség megtartására van szükség, hanem folyamatosan kell fejlődeniuk és kész kell lenniük a versenyekre. A hétköznapi emberekre viszont kicsit más érvényes. A legnagyobb előrelépést akkor éri el, ha minden második nap fog edzeni. Tehát felváltva terheli és regenerálja az izmokat. Valamint… nem mindenki képes a mai világban naponta edzeni és és megtartani ezt a kontinuitást a munkahely, barátok vagy bármely más aktivitás miatt. Az edzés hossza, amely megfelelő, húsz és hatvan perc között mozog (a nyújtást ne számolja bele). A rövidebb edzéseknek nincs értelme, mert a testnek nem is sikerül bemelegednie, ahogy az edzés túlzott meghosszabbításával is csak izomsérüléseket és teljes kimerültséget kockáztat. Mindkettő, hosszútávra nézve, rossz hatást gyakorol.

Sose eddzen betegen!

Az utolsó javaslatunkra nagy súlyt fektetnénk. Ha megbetegszenek, ne eddzenek mindaddig, míg a test teljesen ki nem gyógyul. Még Jaromír Jágr sem edz betegen vagy sérülten. A beteg testnek ugyanis teljesen más az anyagcseréje, mint az egészségesnek. Továbbá, pont a betegségnek köszönhetően a test kevesebb energiát képes előállítani. A folyamatos edzés betegség közben (vagy nem teljes felépülés esetén), árthat önnek, gyakran komoly mértékben. A legkevesebb, ami történhet az, hogy a testét elgyengíti pont akkor, amikor erősnek kell lennie, hogy megvédje a betegségtől. Az edzésbe fektetett energia hiányozni fog a testnek. Rosszabb a tény, hogy betegség esetén az izmai jobban fájnak, rosszabbodik a légzése ami, további tüneteket vált ki. Ezek is negatív hatást gyakorolnak az edzésre, ami önnek elég kényelmetlen lesz.

Némely tudományos kutatásnak köszönhetően bebizonyosodott, hogy az edzés betegség közben nem csak egyszeri, hanem krónikus visszatérő fertőzéshez vezethet, amely a test bizonyos részén letelepszik és nagyon sokáig tart megszabadulni tőle. A világ profi sportolóival is (legyen foci, jégkorong vagy tenisz) megesett már, hogy egy egyszerű fertőzés megtámadta a szivet, tüdőt vagy izületeket és a karrier folytatását nem tette lehetővé a sportolónak. Ha lázas, végképp nem kéne edzeni! Kiszáradást kockáztatna, ami összefüggésbe hozva a fent leírtakkal a szervezet összeomlásához vezethet. Ha megbetegszenek, de mindenáron edzeni szeretnének, válasszanak inkább pár rövid, gyakorlatot, amelyek nem megterhelőek, például rövid sétát a futópadon majd folytassa a gyógyulást. Ennek köszönhetően az állóképessége megmarad, de nem fárasztja ki magát. Amint felépült, ismét fokozatosan növelheti az intenzitást, míg el nem éri az eredeti szintet.

Jelen pillanatban ennél több nem jut eszünkbe, de így is sok van belőle, amire az edzésnél figyelnie kellene, valamint amit nem kellene csinálnia edzésnél. Mivel segítettünk a futópad kiválasztásában, szeretnénk továbbá, ha jó szolgálatot tenne és nem szeretnénk semmiképpen sem, ha valahogy esetleg ártana magának. Tehát sok sikert és sportra fel!