Legjobb gyümölcsaszalók 2023

  • Spóroljon pénzt és kímélje meg az idegeit a legjobb gyümölcsaszaló kiválasztása során.
  • Válasszon a kapacitás, teljesítmény, funkciók és ár/érték arány alapján.
  • Derítse ki, hogy hol vásárolható meg a legolcsóbban.

TOP gyümölcsaszalók 2023

Bevezetés

Az utóbbi években az emberek egyre gyakrabban és többet foglalkoznak azzal, hogy mit esznek, és fokozatosan igyekeznek áttérni az egészségesebb táplálkozásra. Ezeknek a trendek az eljövetelével megnövekedett az érdeklődés az aszalók, illetve más élelmiszeraszalók iránt. A szárított gyümölcsök az édes nyalánkságokat helyettesítik, valamint különféle kásák és péksütemények részei.  Ha igyekszik megőrizni a vonalait vagy úton van a karcsú alak felé, akkor a szárított gyümölcsökkel óvatosnak kéne lennie. A szárítás ugyanis nem változtatja meg az élelmiszerek kalóriaértékét. Ezért óvatosnak kell lennie, hogy mennyi szárított gyümölcsöt fogyaszt, mert csak nagyobb mennyiség elfogyasztása után érezheti jóllakottnak magát, mivel viszonylag kicsi a gramázsa. Egy másik jelenség, ami hozzájárult az aszalók elterjedéséhez a magyar háztartásokban, a gombászat. Ez a készülék nagyban leegyszerűsíti a gombák feldolgozását, helyettesítve ezzel a hagyományos tepsiket és sütőpapírt.

Az aszalókban nagy mennyiségű élelmiszert száríthat meg relatíve rövid idő alatt az időjárástól függetlenül, ami veszélyeztetné vagy lehetetlenné tenné az élelmiszer, főként a gomba szárítását. A szárítás fő előnye más típusú tartósítással szemben az a tény, hogy ezen eljárás során a testünk megfelelő működéséhez szükséges vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek csak minimális mértékben veszítenek az értékükből, így nem lesz szüksége rá, hogy vegyi anyagokat használjon erre. A vásárlók nagyra értékelik, hogy megmarad a szárított gyümölcsök íze és színe, még ha több típusú gyümölcsöt is szárítanak egyszerre. Az aromásabb élelmiszerek esetében azonban erre figyelni kell. Hisz senki sem akar szárított vargánya ízű gyümölcsszeleteket enni.

Ha azt tervezte, hogy vesz egy aszalót, akkor éppen itt az ideje. Közeledik a nyári szezon, amely alatt az aszalókat a leginkább igénybe szoktuk venni. Mivel egy aszalót több mint egy szezonon át szeretnénk használni, és ára több mint 60 ezer forint is lehet, illik jobban átgondolni, hogy mit is vár egy aszalótól. Ezért ma egy nagy aszaló tesztet készítettünk Önnek. A teszt részeként gyümölcsszárítók összehasonlítását is megtalálja, valamint egy átfogó cikket, hogy hogyan válasszon gyümölcsszárítót. Ezek a készülékek az első ránézésre nagyon egyszerűnek tűnhetnek, ám nagyon sok paraméter van, amiben az egyes típusok eltérhetnek egymástól. Ezek a paraméterek befolyásolhatják az árat és a felhasználói komfortot is a gyümölcsszárító használata során. A cikk végén tippeket és trükköket talál arról, hogyan tartsa karban az aszalót.

back to menu ↑

Tartozékok, avagy mit vásárolhat az aszalóhoz

Mivel az aszaló egy viszonylag egyszerű háztartási gép, a gyártók nem kínálnak annyira sokféle tartozékot és kiegészítőt hozzá, mint például a turmixgépek esetében. Gyakorlatilag az egyetlen lehetséges tartozék, amit vásárolhat, azok a további tányérok, amelyek vagy növelik a szárítási felületet, vagy kisebb nyílásokkal rendelkeznek, amin a levegő áramlik.

További tányérok

Ahogy már fentebb említettük, a szárítófelületet növelő lapok hozzávásárlása csak olyan modellek esetében lehetséges, amelyek motorja a gép alsó felében található, ami a nyomó többségben a kör alakú aszalók esetében áll fent. Ha ez a lehetőség a téglalap alakú aszalók esetében is fennáll, akkor figyelembe kell venni, hogy a motornak ebben az esetben is a gép alsó felében kell lennie. A további tányérok vásárlásakor azonban figyelembe kell venni, hogy a tányérok egymásra tételével hőszivárgásra kerül sor, és a felső oszlopon tovább tart a szárítás. Ha túl sok tányért teszünk egymásra, akkor a szárítás nagyon hosszú és kevésbé gazdaságos lesz. Ezért fontos betartani a gyártó által ajánlott számot, és ha nem elég a szárítófelület mérete, akkor inkább vásároljon egy további gyümölcsszárítót.

Tányérok kisebb hálóval

A kisebb szemű hálóval rendelkező lapokat a kör és a téglalap alakú aszalók esetében is kínálják a gyártók. Ezek a tányérok gyógy- és fűszernövények szárítására szolgálnak, amelyek a szárítás során viszonylag nagy mértékben csökkentik a méretüket, és a tányérok a szabványos méretű nyílásokkal nem tudják megtartani őket. A kör alakú aszalók esetében ezt a tányért természetesen úgy is használhatjuk, mint egy szárítási felületet növelő darabot. Ebben az esetben azonban figyelembe kell venni, amire az előző bekezdésben figyelmeztettük. A téglalap alakú aszalók használata esetén a szabványos tányért egyszerűen kicserélhetjük a gyógy- és fűszernövényre valóra. Néhány drágább modell rendelkezik ilyen tányérral az alapcsomagban is.

back to menu ↑

Aszalók tesztje

A teszt keretein belül úgy döntöttünk, hogy az aszalókat az ár alapján osztjuk kategóriákba. Szerintünk ez a kritérium viszonylag megfelelően jellemzi az egyes kategóriákat, hiszen éppen az ár az, ami meghatározza, hogy a gyakorlatban mit is várhatunk az aszalótól.

Legjobb aszalók 30 000 Ft-ig

Ebben az árkategóriában aszalók alapmodelljeit találja. A motor a készülék alsó felében van, tehát rendszerint a szárítás egyenetlen lesz. A szárítólapok száma 6 darab körül mozog, de többnyire hozzávásárolhat néhányat.

Sorrend Kép Név Értékelés Emeletek száma Teljesítmény Ár
1. Concept SO-1025 XXL
12 245 W Ár kiderítése
2. Concept SO2040
9 500 W Ár kiderítése
3. Klarstein Bananarama
6 550 W Ár kiderítése
4. ECG SO 570
5 240 W Ár kiderítése
5. Klarstein Silver
5 500 W Ár kiderítése
6. OneConcept Bonsai
4 250 W Ár kiderítése

Legjobb aszalók 30 000 – 70 000 Ft közt

A közép árkategóriába tartozó aszalók választékában kör és téglalap alakúakat talál. Nagyobb szárítófelületteltalálkozhat, legtöbbször azonban nem adhat hozzájuk újabbakat. Sok modellben található időzítő is, amelyen beállíthatja az időt, ameddig szárítani szeretne.

Sorrend Kép Név Értékelés Emeletek száma Teljesítmény Ár
1. Klarstein Fruitcube
10 550 W Ár kiderítése
2. Klarstein Fruit Jerky Plus 6
6 500 W Ár kiderítése
3. DOMO DO353VD
6 500 W Ár kiderítése
4. SENCOR SFD 6600BK Automatic PRO12
12 500 W Ár kiderítése
5. Klarstein Flavour Dry
6 550 - 650 W Ár kiderítése
6. Klarstein Mega Jerky
8 650 W Ár kiderítése

Legjobb aszalók 70 000 Ft felett

Ebben a kategóriában olyan aszalókat talál, amelyeknek ára meghaladja a 70 ezer forintot. Néhány modell esetében ez még 120 ezer forintra is rúghat. Olyan modellekről van szó, amelyek azoknak a felhasználóknak valók, akik rendszeresen és nagy mennyiségben szárítanak gyümölcsöt, és minden műszaki lehetőséget kihasználnak a gyümölcsszárítón, mint például az időzítőt és a gyári programokat.

Sorrend Kép Név Értékelés Emeletek száma Teljesítmény Ár
1. Klarstein Master Jerky 16
16 1500 W Ár kiderítése
2. Klarstein Jerky PRO 6
6 500 W Ár kiderítése
3. Maxxo INFRA DRY+
5 500 W Ár kiderítése
4. EZIDRI FD1000 ULTRA DIGITAL
5 1000 W Ár kiderítése
5. Snackmaker FD500 DIGITAL EziDri
- 550 - 650 W Ár kiderítése

Gyümölcsaszalók és jellemzőik

Az aszaló, ahogy már a neve is elárulja, élelmiszerek szárítására való. A megfelelően beállított hőmérséklettel és szárítási idővel nagyon jól helyettesítheti a hagyományos szárító eljárásokat, mint például a napon szárítás egy fémlemezre téve. Nagy előnye az aszalók tiszta környezete, amely megakadályozza, hogy az élelmiszer kapcsolatba kerüljön a bogarakkal, és csökkenti a penésszel való szennyeződés valószínűségét, ami miatt az összes erőfeszítése kárba veszne. Az aszalók szíve a termosztát, amellyel beállíthatja a készülékben áramló levegő hőmérsékletét. A hőmérsékletet minden szárítás esetében újra be kell állítani, hiszen a rossz szárítási hőmérséklettel az összes erőfeszítése kárba veszne. A termosztáttal felmelegített forró levegőt a ventilátor oszlatja el az aszalók teljes belső részében. A legnagyobb különbség a szögletes és a kerek gyümölcsszárító között a motor elhelyezése.

A kerek aszalókban a motor az alsó részben van, és a lapok az felett vannak. Ezután az egészet egy fedéllel kell lezárni. A forró levegő lentről felfelé áramlik, és felfelé tartó útja során enyhén lehűl. Ezt a lehűlést az okozza, hogy a lemezek csatlakozásai nem túl hőszigeteltek. A jelenség miatt a tányérokat a szárítás folyamata során forgatni kell, hogy az élelmiszer egyenletesen melegedjen át. Így nem eshet meg, hogy az alsó tányérokon lévő élelmiszer túl száraz lesz és fordítva, a felső tányérokon pedig még nem lesz elég száraz. Sok kerek aszalók esetében a lapok forognak is, ami részben kiküszöböli az egyenetlen szárítást. Épp ellenkezőleg, a szögletes aszalókban a motor az aszaló hátsó részében van. A lapokat úgy csúsztathatja be a gyümölcsszárítóba, mint a tepsiket a sütőbe. Az aszalót ezután ajtóval zárhatja be. Ennek a technológiának köszönhetően biztosíthatja a jobb hőszigetelést. A meleg levegő tehát úgy áramlik az aszalóban, mint a sütőben. Ennek köszönhetően nem kell forgatni a tányérokat, hogy egyenletesen száradjanak az élelmiszerek.

Előnyök

élelmiszerek egyszerű tartósítása

az egészségre kedvező hatású anyagok minimális mértékben károsodnak

kis energiafogyasztás

Hátrányok

hőmérséklet megfelelő beállítása

szárítási felület korlátolt mértékben növelhető

back to menu ↑

Vezető aszaló gyártók

Ahogy nő az aszalók iránti kereslet, nő a modellek száma is, amit beszerezhet a piacon. A választáskor a cikkben átvett műszaki paramétereken kívül figyelembe kell venni más szempontokat is, például vásárolhat-e hozzá további lapokat, vagy hosszabbítható-e a garancia. Ezek az előnyök meghosszabbíthatják a gyümölcsszárító élettartamát. A piacon manapság számtalan mennyiségű modellből választhat, nagyon sok márkától, nagyon széles ártartományban. A következő sorokban bemutatjuk Önnek a legjelentősebb márkákat, amelyek gyümölcs- és élelmiszerszárítókat kínálnak a magyar piacon.

back to menu ↑

Hogyan válasszunk aszalót

Mivel a legtöbb konyhai kisgépbe nem rövid távra fektetünk be, ezért fontos mérlegelni, hogy melyik modellt válasszuk. A gyümölcsszárító sem kivétel ez alól. A következő sorokban olyan kérdéseket talál, amelyekre tudnia kell válaszolni, mielőtt az aszaló a virtuális vagy valódi bevásárlókosarába kerül. Az első szempont, amit a vásárlónak figyelnie kell, az ár. Ez az aszalók esetében 12 ezer forintnál kezdődik, de könnyen 120 ezer forintra is rúghat. Az ár tükrözi a tányérok számát, amelyeken száríthat, az anyagot, amiből az aszaló készült, a gyümölcsszárító teljesítményét, de a különféle technikai extrákat, például az automatikus kikapcsolást is

Milyen nagy és mennyire nehéz lesz?

Ezután mérlegelnie kell, hogy hány és milyen alakú tányért szeretne használni. A tányérok száma 5-től kezdődik és 12-nél végződik. A tányérok száma tükröződik az aszaló méretén, elsősorban a magasságán. Sok, kevesebb számú tányérral rendelkező modell esetében vásárolhat hozzá további darabokat. Egy hétköznapi családnak öt-hét tányéros modelleket ajánlunk. Néhány aszalón megváltoztatható a tányérok közötti távolság, amely lehetővé teszi, hogy nagyobb méretű gyümölcsöket is szárítsunk benne, például müzli szeleteket vagy félholdra vágott paradicsomot. Az aszalók magassága 20 és 40 cm között mozog. A gyümölcsszárító alapja körülbelül ugyanakkora helyet foglal el, mint egy nagyobb szék lábai közötti rész.

A mérettel kapcsolatban a tömeget is figyelembe kell venni. A kör alakú aszalók könnyebbek, mint a téglalap alakúak. A kör alakúak esetében 2 kg körüli tömeggel számoljon. Ez a tömeg nem jelent olyan nagy korlátozást a készülék használata közben. A szögletes aszalók tömege ezzel szemben 5 és 10 kg között mozog, ami már nehezebbé teheti a készülék használatát. A nagyobb tömeget a masszívabb konstrukció okozza, amely a kör alakú aszalóval ellentétben gyakran fémből készül

Milyen lesz az alakja?

A piacon kör vagy téglalap alakú aszalókat találhat. Általában elmondható, hogy melyik alak ára kedvezőbb. A drágább modelleket főleg a téglalap alakúak között találja. A szakácsoknak, akik még csak most kezdik a gyümölcsszárítást, inkább kör alakú aszalót ajánljunk, amelyet könnyebben alkalmazhatnak új konyhai képességük bővítésére. Épp ellenkezőleg, a szenvedélyes aszalók inkább válasszák a téglalap alakú aszalót, amely jobban megfelel a szükségleteiknek.

Kerek tányérok

A kerek tányérok esetében a motor a gyümölcsszárító alsó felében van, aminek hatására a levegő vertikálisan áramlik. A vertikálisan áramló levegő hatására a szárítás nem lesz egyenletes, és a folyamat során a tányérokat át kell helyezni, hogy minden élelmiszer ugyanannyi idő alatt száradjon meg. Néhány modell tányérja forog a szárítás során, ami csökkenti a levegő egyenetlen áramlását. A kerek tányéros aszalók esetében olyan modellt választhat, amelyhez további tányérokat vásárolhat, amennyiben a szárítás elterjed a háztartásában.

Téglalap alakú tányérok

A szögletes tányérok esetében, pont fordítva, a motor az aszaló hátsó oldalán található, és a meleg levegő vízszintes irányban halad át az aszalón. Tehát nem kerül sor egyenetlen szárításra. A tányérokat nem egymásra tesszük rétegesen, hanem egymás után csúsztatjuk be őket az aszalóba, akárcsak a tepsiket egy sütőbe. Ez az aszaló típus inkább azoknak való, akik gyakrabban fognak aszalni, mint a gombaszezon alatt. A motor elhelyezése miatt a téglalap alakú aszalókba nem lehet további tányérokat vásárolni, tehát a maximális kapacitásuk szilárdan adott.

Milyen lesz a teljesítménye?

Egy további szempont az aszaló vásárlásánál a teljesítménye. Az alacsonyabb árfekvésű daraboknál ez valószínűleg 200 W és 700 W között mozog. Ez egy hagyományos mértékű aszaláshoz elegendő. Ha többet tervez aszalni, vagy szeretne többet befektetni az aszalóba, akkor akár 1000 W teljesítményű modelleket is találhat. Az első pillantásra úgy tűnhet, hogy ezek az értékek túl magasak. de a teljesítményt termosztát szabályozza, amely manapság minden piacon lévő aszaló része. A hőmérsékletet individuálisan kell szabályozni minden típusú gyümölcs vagy élelmiszer esetében is. A túl alacsony hőmérsékleten nem használja ki teljes mértékben az aszaló technológiáinak előnyeit, hiszen hosszabb lesz az aszalás ideje. Épp ellenkezőleg, a túl magas hőmérsékleten csökkenhet a vitaminok száma, és nem őrzi meg az élelmiszer az ízét.

Miből készüljön?

Mint felhasználót, érdekelni fogja Önt, hogy milyen anyagból készülnek az aszaló azon részei, amelyek kapcsolatba kerülnek az élelmiszerrel, vagy amelyek láthatók. A magyar gyümölcsszárító piac ebből a szempontból nagyon egyszerű. Két választási lehetősége van: műanyag vagy fém.

Műanyag aszaló

Általánosságban elmondható, hogy a műanyag aszalók olcsóbbak. Karbantartásuk azonban korlátolt azzal, hogy az egyes tányérokat nem moshatja mosogatógépben, mert fennáll a károsodás veszélye. Az ilyen anyagból készült gyümölcsszárítót megtalálja kör- és téglalap alakban is.

Fém aszaló

A fémből készült aszalók alakja téglalap, és elsősorban magasabb árkategóriákban találja meg őket. Gyakran élelmiszerek nagyon széles spektrumának szárítását teszik lehetővé. Sok esetében úgy készültek a tányérok, hogy mosogatógépben is moshatók legyenek, ami növeli a készülék karbantartásának komfortját.

Hogyan szabályozható a szárítás hőmérséklete?

Nem utolsó sorban Önt mint aszaló vásárlót érdekelheti, hogy milyen módon oldotta meg a gyártó az egyes modelleknél a felhasználói felületet a hőmérséklet szabályozásra, és esetleg az időzítőt. Az alap vagy régebbi modelleknél a hőmérsékletet egy beosztással rendelkező forgógombbal szabályozhatja, amit aztán a termosztát irányít. Az utóbbi időben azonban megszokottabb, hogy a hőmérsékletet digitális interfészen keresztül állíthatja be. A kis képernyő megmutatja, hogy milyen hőmérsékletre van a készülék beállítva. Néhány modell ráadásul időzítővel is felszerelt. Vagy hangjelzéssel figyelmeztet, hogy letelt az Ön által megadott idő, vagy a letelte után a gyümölcsszárító maga kikapcsol. Néhány aszaló a klasszikus, termosztátos szabályzás és időzítő mellett különféle programokat is kínál a specifikus élelmiszerek aszalására, amelyeknek szárítási ideje és hőmérséklete már gyárilag beprogramozott.

Mennyire lesz zajos?

Amikor kiválasztja a helyiséget, ahol az aszalót fogja használni, akkor a legnagyobb valószínűséggel figyelembe fogja venni, hogy milyen zajos lesz az aszaló az üzemelés során. Azonban nem kell aggódnia, hogy ez a készülék bármilyen módon is megzavarná a háztartása nyugalmát. Mivel a gyümölcsszárítók döntő többsége működés közben 45 dB körüli zajszintet ér el, nyugodtan hagyhatja éjjel is működni.

Keverednek majd benne az illatok?

A választáskor nézzen utána, hogy az aszalót valamilyen módon kezelték-e az illatok keveredésének megakadályozására a készülékben, illetve, hogy az illatok kijutnak-e a készülékből. Az illatok kijutása befolyásolja, hogy milyen helyiségben fog aszalni. Az illatok keveredése az aszalóban kizárja többféle élelmiszer aszalását egyszerre. Aggodalmak nélkül száríthat például együtt különféle fajta gyümölcsöket. De még az illatok keveredése elleni kezelés esetén is jobb elkerülni a nagyon eltérő, aromás élelmiszerek aszalását egyszerre. Például a gombákat ajánlott külön-külön szárítani.

back to menu ↑

Technológiai gadgetek, ami érdekelhetik

Már néhányszor említettük, hogy az aszalót, ahogy már a neve is elárulja, élelmiszerek, főképp gyümölcsök, zöldségek és gombák szárítására használjuk. Ez a tartósító módszer már több száz évvel az aszalók piacra kerülése előtt ismert volt. Megakadályozza ugyanis a mikroorganizmusok elszaporodását az élelmiszerekben a minimális víztartalomnak köszönhetően. Egyúttal megőrzi az egészségre jótékony hatású anyagokat, például vitaminokat vagy ásványi anyagokat, és nem változtatja meg az élelmiszer ízét.  Most pár sort a technikai extráknak szentelünk, amelyekkel az aszalók esetében találkozhat. Jó átgondolni, hogy az Ön szükségleteinek megfelelőek-e vagy sem.

back to menu ↑

Végszó

Ha azt próbálja eldönteni, hogy vegyen-e, és ha igen, akkor milyen gyümölcsszárítót vegyen a háztartásába, akkor a következő pontokat kell mérlegelnie:

  • Most kezd gyümölcsszárítással foglalkozni vagy nagyon korlátozott a költségvetése? Akkor elég lesz Önnek egy egyszerű aszaló 28 ezer forintig.
  • Szeretne rendszeresen élelmiszereket szárítani vagy kényelmesebbé szeretné tenni a szárítást? Akkor egy középkategóriás aszalót válasszon, amely biztosítja az elégséges komfortot az élelmiszerek szárítása során.
  • A lehető legkényelmesebben szeretne szárítani, nagy mennyiségben, és a aszalónak szilárd helye lesz a háztartásában? Fektessen be egy drága aszalóba, amelyben rengeteg lehetőség rejtőzik, hogy mit és milyen módon száríthat benne.

Ha tud válaszolni az előző kérdésekre, akkor kezdheti is a válogatást a Concept, G21 vagy ETA márkák kínálata közül. Ezek a márkák nagyon sok modellt kínálnak a magyar piacon, amelyekből a legtöbb vásárló tud választani.

Ha az aszaló modelljét próbálja kiválasztani, akkor a következő paraméterekre kéne figyelnie. Az első az aszaló alakja, amely befolyásolja a gyümölcsszárító motorjának elhelyezését is. A kezdő felhasználóknak és azoknak, akik nem terveznek nagy mennyiségben szárítani, elég a kör alakú aszaló, melynek motorja a készülék alsó felében található. Ha már van valamilyen tapasztalata az aszalással, vagy tudja, hogy nagyobb mennyiségben fog szárítani, akkor megéri belefektetni egy téglalap alakú aszalóba. A motor a hátsó oldalán található, és a levegő jobb áramlását biztosítja az aszalóban. Egy további fontos paramétere a gyümölcsszárítónak a teljesítménye. Ez a hagyományos aszalók esetében 200 és 700 W között mozoghat, ami az első pillantásra soknak tűnhet, de a teljesítmény szabályozva lesz, és nem kell aggódnia az elektromos energia drasztikusan megnövekedett fogyasztásától. A szárítás teljesítménye termosztátsegítségével szabályozható, ami egy további paraméter, ami egy felelős vásárlót érdekelhet. Az alapvető modelleknél forgógombbal találkozhatunk a hőmérséklet szabályzására. A drágább modelleknél LCD kijelzővel találkozhatunk, amely segítségével beállíthatja a szárítás hőmérsékletét.

A magasabb és középkategóriába tartozó aszalók időzítővel is rendelkeznek, amely lehetővé teszi a szárítás idejének beállítását. Egy további szempont, ami befolyásolhatja a döntését, az aszaló zajszintje és a védelem az illatok keveredése ellen. Ez a két szempont nem befolyásolja a gyümölcsszárító műszaki minőségét, de befolyással vannak a használat közbeni komfortra. Az aszaló nem lehet hangosabb, mint egy hagyományos vízforraló. Az illatok keveredése elleni védelmet hamarabb a közepes és magas árfekvésű aszalóknál találja.

back to menu ↑

Mennyibe kerül egy minőségi aszaló?

Ahogy már említettük, az árak terjedelme, amennyiért az aszaló beszerezhető, viszonylag széles. Ennél az összehasonlításnál kihagyjuk a használt aszalókat és a teljesen ismeretlen gyártók gyümölcsszárítóit, amelyek nem kell, hogy teljesen megbízhatók legyenek, és nem biztos, hogy megőrzik az aszalóban való szárítás előnyeit. A magyar piacon elérhető alapmodellek ára 12 ezer és 28 ezer forint között mozog. Ebben az árfekvésben csak kör alakú aszalókkal találkozunk, amelyekben kevesebb tányér, legtöbbször 5-6 darab van. Ezeknél a modelleknél nagyon gyakran lehetősége van további tányérokat vásárolni. A gyümölcsszárító többnyire egyszerűen beállítható hőmérséklettel bír, forgógombbal. Ha szárítás közben nagyobb kényelemre vágyik, nagyobb a költségvetése, vagy egy jobb darabot keres az elégtelen alapmodellje helyett, akkor olyan aszalót is választhat, amelynek az ára 28 ezer és 70 ezer forint között mozog. Ezek a modellek legtöbbször digitális vezérléssel és integrált időzítővel rendelkeznek, amelyen beállíthatja a szárítás idejét. Ami az aszaló alakját illeti, ebben az árfekvésben kör és téglalap alakút is talál. A legdrágább és legjobb aszalók,amiket a piacunkon találhat, szinte 120 ezer forintba is belejönnek. Ezek kizárólag téglalap alakúak. Természetes ezeknél a modelleknél az integrált időzítő, és soknál találunk gyári programokat is meghatározott típusú élelmiszerek szárítására. Az ilyen gyümölcsszárítók nagy előnye, hogy élelmiszerek széles skáláját száríthatja benne, és ételeket is készíthet benne.Ezeknél a modelleknél arra számítanak, hogy nagyon gyakran lesznek használva. Ennek megfelel a tányérok anyaga is, ami lehetővé teszi, hogy mosogatógépben mossuk őket.

back to menu ↑

Tanácsok és tippek, hogyan kezeljük megfelelően az aszalót

A cikk végén még szeretnénk megemlíteni pár tanácsot és tippet, hogyan gondoskodjunk az aszalótól, hogy az minél hosszabb ideig bírja, és a szárítás eredménye a lehető legjobb legyen. Mivel a gyümölcsszárító bizonyos részei kapcsolatba kerülnek az élelmiszerekkel, figyelni kell azok alapos tisztítására. A helyes karbantartás megnöveli a készülék élettartamát. Nem utolsó sorban a tiszta készülék első látásra jobb benyomást nyújt a tulajdonosáról.

A gyümölccsel legtöbbször a tányérok és a fedél kerül kapcsolatba. Ezek a részek legtöbbször műanyagból készültek, ezért nem moshatók mosogatógépben. Néhány drágább aszaló esetében fémből készültek, tehát mosogatógépben is tisztíthatók. Az aszaló többi részét, ami az elektromos áramköröket rejti, nem szabad vízbe meríteni, sem a mosogatóban, sem a mosogatógépben. Ezért az esetleges gyümölcsmaradéktól, gyümölcslétől vagy más élelmiszermaradéktól egy nedves rongy segítségével kell megtisztítani, hogy az elektromos alkatrészek ne kerüljenek kapcsolatba vízzel. Minden öblítésre és tisztításra csak akkor kerülhet sor, amikor az aszaló lehűlt.

A mai aszaló típusok nemcsak gyümölcsök széles skáláját képes megszárítani, de gombákat, gyógy- és fűszernövényeket is, a drágább modellek pedig lehetővé teszik házi müzli rudak készítését vagy hús szárítását is. A gyümölcsöt és a gombát fel kell vágni vékonyabb szeletekre, hogy felgyorsítsuk a szárítást. Valamely gyümölcsöket, például szilvát és őszibarackot, a szárítás előtt be kell áztatni. Továbbá figyelnie kell arra, hogy a szeletek ne legyenek túl vékonyak, mert a szárítás során széteshetnek és a tányérok közé potyoghatnak. A gombák szárítás közben egy nagyon specifikus illatot árasztanak, ami nagyon átható. Ezért, ha olyan gyümölcsszárítót használ, amelyet nem kezeltek az illatok keveredése és kijutása ellen, akkor jobb egy jól szellőző helyiségbe tenni. Ott az illatok nem fogják kellemetlenné tenni a háztartás összes tagjának életét. A gyógy- és fűszernövények esetében kis résekkel ellátott tányért kell használni, ami finom hálóra emlékeztet. A szárítás közben ugyanis jelentősen csökken a szárított növények mérete, így fennáll a szárított növények leesésének és összegyűlésének esélyét a tányéron kívül, amivel tönkre mennének

Továbbá figyelnie kell a szárítás megfelelő hőmérsékletére. A gyártók nagyon gyakran feltüntetik a mellékelt brossúrákban a megfelelő szárítási hőmérsékletet az egyes gyümölcs, gomba és növénytípusok esetében. Abban az esetben, ha az ajánlottól magasabb hőmérsékletet használ, az egészségre jótékony hatású anyagok tönkre mehetnek, nem marad meg a szárított élelmiszerek íze, és legtöbbször égett utóízük lesz.  Pont fordítva, ha alacsonyabb hőmérsékleten szárít, mint az ajánlott, akkor a folyamat jelentősen hosszabb lesz, és nem használja ki a háztartási gép teljes potenciálját.

Abban az esetben, ha specifikus ételt, például müzli szeletet vagy húst készít, jó kideríteni, hogy az Ön aszalója alkalmas-e az ilyen típusú szárításra. A müzli szeletek esetében a legnagyobb korlát a tányérok közti szélesség. A megfelelő recept esetén egyébként ez az egészséges reggeli gyakorlatilag bármelyik aszalóban elkészíthető. A hús szárításaesetén fel kell rá készülnie, hogy a legtöbb modellben ez nem lehetséges. Legtöbbször ezt a funkciót a téglalap alakú aszalók drágább modelljei kínálják.

Az aszaláshoz válasszon minőségi, friss élelmiszereket, ideális esetben a saját kertje terméseit. Előkészítésükkor figyeljen arra, hogy a szárításra szánt élelmiszeren ne legyenek a rothadás jelei. Azok a szárítás ideje alatt nem tűnnek el, épp ellenkezőleg, a kórokozók átterjedhetnek a többi szárított élelmiszerre, ami legrosszabb esetben tönkre teheti az összes szárított élelmiszert. Az élelmiszert megszáradása és lehűlése után tárolja száraz helyen, ideális esetben légmentesen zárható edényekben. Ezzel megakadályozhatja az élelmiszerek újbóli nedvessé válását, ami a penész elterjedését okozhatja.

Szilárdan hisszük, hogy tesztünk segített Önnek választani, és egy olyan aszalót választott, amely maximális mértékben megfelel Önnek. A szárított gyümölcsök (vagy húsok és gombák ...) táplálók, ízletesek és egészségesek, tehát örülni fogunk, ha Ön is élvezni fogja őket.